Kaupunki

Lepsämän maalaiskylästä tuli vallan keskipiste

Nurmijärven sivukylä kasvaa ennätysvauhtia

Tilaajille

NURMIJÄRVI. Nurmijärveläinen reilun tuhannen asukkaan Lepsämän kylä nostaa kovalla vauhdilla poliittista profiiliaan. Nurmijärven valtuuston kokouksessa lepsämäläiset valtasivat kunnanhallituksen koko puheenjohtajiston.

Eikä tässä kaikki, sillä keskustapuolueen varapuheenjohtaja Matti Vanhanen asuu Lepsämässä ja nyt tänne muutti myös sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki, lepsämäläiset mainostavat.

Mutta mikä on Lepsämän huikean nosteen salaisuus?

"Täällä asuu aktiivisia, innostuneita ja mukavia ihmisiä", vakuuttavat Eeva Salovuori ja Anne Karosvuo, jotka ovat molemmat muuttaneet perheineen Lepsämään Vantaalta. Menossa on seurakunnan perhekerhon valokuvaus kylän ytimessä eli nuorisoseurantalolla, ja äidit trimmaavat pieniä päiväkerholaisiaan valokuvaan.

Yhteispotrettiin tunkee pientä väkeä pilvin pimein. Lapsia Lepsämässä on todella paljon, ja kuusi, seitsenlapsisia perheitäkin kylällä on.

"Meille valmistui vuosi sitten koulun laajennus, ja nyt kaikki tilat ovat taas jo täynnä", Anne Karosvuo sanoo.

Ensimmäiselle luokalle on tulossa ainakin 33 oppilasta, eli enemmän kuin yhteen luokkaan saisi edes ottaa.

Prosenteissa laskien Lepsämä on Nurmijärven, ellei koko Suomen, nopeimmin kasvava kylä.

"Edes Klaukkala tai Metsäkylä eivät kasva samaa vauhtia", arvioi Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Pasi Hurttala.

Viime vuonnakin Lepsämän asukasluku kasvoi lähes sadalla, jopa yli jos Lintumetsä lasketaan Lepsämään.

Hurttala pitää Lepsämän etuna hyvää sijaintia, vaikka syrjäkylästä onkin kysymys. "Klaukkalaan on lyhyt matka, eikä Helsinkiin ole kuin reilut 30 kilometriä." Kaavoituspolitiikka on myös suosinut Metsäkylän tapaisia maalaiskyliä.

Kunnassa on mahdollista lohkaista tontteja osayleiskaavan ulkopuolelta, ja vanhojen kantatilojen omistajat ovat olleet halukkaita myös myymään.

Kunta on tehnyt lisäksi kaavoitussopimuksia maanomistajien kanssa, eli kunta on kaavoittanut ja rakentanut kunnallistekniikan, ja maanomistajille on jäänyt tietty määrä tontteja. Viimeksi Lintumetsään on kaavoitettu uusia tontteja 50 omakotitalolle.

Väkeä Lepsämään vetää etenkin alueen aito maalaisuus.

"Kokkolassa asuessani olin vielä sitä mieltä, että ei ikinä maalle. Nyt on mieli muuttunut", vakuuttaa Sari Laitinen, joka löysi puolisonsa Nurmijärveltä.

Lähes kaikilla muuttajilla on ollut sama tavoite: päästä kaupungin ahdistavasta ilmapiiristä lapsille paremmin sopivaan paikkaan. Toki tonttien pääkaupunkiseutua edullisemmalla hinnallakin on ollut merkitystä.

"Paljon täällä on etenkin Vantaalta ja Espoosta muuttaneita", arvioi kolmen lapsen äiti Outi Kivakka.

"Aluksi muutimme työttömyyttä pakoon Kemistä Vantaalle, ja vuosi siten muutimme Vantaan Hämeenkylästä tänne", Outi Kivakka sanoo.

Seurakunnan päiväkerho on henkireikä lepsämäläisäideille, jotka voivat samalla luoda uusia kontakteja.

Nuorisoseura järjestää musiikkikerhoja, tansseja, jumppaa ja juhlia. Koululla pelataan sählyä ja muusta liikunnasta huolehtii urheiluseura Lepsämän Humu. "Täällä voi pitää vaikka hevosia, kun tontit ovat niin suuria", sanoo Anna Karasvuo.

Vuosi sitten laajennettu koulu on taas tupaten täynnä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää