Kaupunki    |   ASUMISEN UUDET YMPÄRISTÖT

Nöykkiön puukortteli on turvallinen pikkuparatiisi

Alueet suunnittelijat säilyttivät vanhan puuston

Tilaajille

Nöykkiön Kattilalaaksoon on vielä hieman vaikea suunnistaa, koska osa alueen kaduista on vasta rakenteilla.

Kotiportin pientalokorttelissa on kuitenkin on selvä järjestys. Autot voi jättää raitin varteen rakennettuun pitkään paikoituskatokseen.

"Korkeat katokset ja lauta-aidat antavat suojaisen mutta sisäänpäin kääntyneen tunnelman", arkkitehti Tuomas Toivonen tuumii.

Kapeat jalankulkuraitit ja leikkipihat on pyhitetty turvalliselle oleskelulle. Lapset voivat juoksennella tai huristella pikkupyörillään vapaasti.

Kujan vartta reunustavat rivitalojen pihavarastot. "Nämä pikkupömpelit näyttävät hieman uimakopeilta", arkkitehti Ritva Laine arvioi.

HS pyysi Toivosta ja Lainetta arvioimaan kuutta uutta asuinaluetta Helsingin seudulla.

Kotiportissa asukkaat voivat istuttaa kukka-asetelmia pikkupihoille, joita tavallisen tapaan ei ole karsinoitu lauta-aidoilla.

"Alueen sisällä aitakulttuuri on onneksi hylätty", Toivonen kehuu.

"Tämä on lapsille pikkuparatiisi, jossa heillä on aina kavereita ja huolehtivia aikuisia ympärillään", Laine uskoo.

Vanha koivikko ja valtaisa kotikuusikin on pystytty säilyttämään.

Koivikon keskellä on korttelitupa, jossa järjestetään syntymäpäiviä. Sinne viedään vanhat lehdet, leikkikalut ja pelit kaikkien vapaasti käytettäväksi. Korttelituvassa kokoontuu myös äitiyslomalaisten hoitorinki.

Arkkitehti Kristina Karlssonin suunnittelemat rivitalot sijoittuvat tienvastaisille reunoille ja paritalot suojaisan korttelipuiston ympärille.

Toivosta häiritsee se, että kaikissa asunnoissa on samankokoiset pikku pihat, terassit ja kuistit. "Ei ole oikein osattu päättää, mikä on tärkeintä. Ehkä tämän demokratian tehtävä on varmistaa, etteivät naapurit ole kateellisia." Ritva Laine kehuu, että kaikki yksityiskohdat on hyvin mietitty sisääntuloterassia myöten. "Oleskelutilaakin on monenlaisille lämpötiloille. Arkkitehtuurista syntyy rauhallinen, yhtenäinen vaikutelma." Toivonen pitää talojen vaaleansävyistä värimaailmaa turhan varovaisena. Laudoituksen lisäksi verhouksessa on käytetty ruskeaksi kuultokäsiteltyä vanerilevyjä.

"Talot ja vajat olisivat voineet olla rohkeasti erivärisiä, tai sitten arkkitehti olisi voinut määrätä yhden hyvän värin, joka olisi antanut alueelle ryhtiä", Toivonen ehdottaa.

"Tämä paikka on niille, jotka pitävät maanläheisestä elämäntyylistä, mutta eivät halua kiireisinä hoitaa yksin omaa tonttia ja taloa", Laine summaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää