Kaupunki    |   KAUPUNGIN LAITA

Demarit sähläsivät, miten kävi kokoomuksen?

Tilaajille

Kun farssi Helsingin nopeusrajoitusten kohtalosta lähenee loppuaan - maanantaina jälleen kerran odotetaan kaupunginhallitukselta lopullista päätöstä -, niin on aika katsoa, kuinka tyylikkäästi asia poliittisesti hoidettiin.

Tähän mennessä on tapahtunut: Kaupunkisuunnittelulautakunta esitti talvella äänin 5-4, että joidenkin pääteiden, kuten Mannerheimintien, Hämeentien ja Mäkelänkadun, kattonopeus pudotetaan 50 kilometristä 40 kilometriin tunnissa. Kaupunginhallitus yhtyi kantaan äänin 8-7.

Kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit olivat molemmissa vaiheissa sitä mieltä, että pääteiden kattonopeutta ei alennettaisi. Nopeuksien alentamista kannattivat Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto.

Siis Sdp:n Rakel Hiltunen, Kalle Kallio ja Sirkka-Liisa Vehviläinen äänestivät kaupunginhallituksessa nopeusrajoitusten alentamisen puolesta. Se on olennaista, koska heillä on ratkaisijan rooli.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen poliitikot alkoivat saada tukuittain postia ja paineet muuttaa päätöstä kasvoivat. Valtuuston kokoontuessa Ilkka Taipale (sd) nousi parta hulmuten vastarintajoukkojen etulinjaan taistelemaan korkeampien kattonopeuksien puolesta. Hän riensi pitkin käytäviä ja keräsi nimiä valtuustoaloitteeseensa.

Alkoi näyttää siltä, että enemmistö demariryhmästä ja koko valtuustosta oli nopeusrajoitusten laskemista vastaan. Kaupunginhallituksen kanta ei vastannut valtuuston kantaa.

Demareiden kaupunginhallitusryhmässä pääteltiin, että asia kannattaa korjata - ei vasta syksyllä, jolloin Taipaleen valtuustoaloite ennättäisi käsittelyyn, vaan heti.

Demarit tekivät U-käännöksen ja maanantaina odotetaan, että Hiltunen, Kallio ja Vehviläinen yhdessä kokoomuksen, Rkp:n ja kristillisten kanssa kannattavat nopeuksien pitämistä 50 km:ssa/h. Vihreät ja vasemmistoliitto jäävät johdonmukaisesti puolustamaan alempaa 40 kilometrin kattonopeutta.

Sdp:n ryhmäjohtaja

Maija Anttilaa on arvosteltu kyvyttömyydestä pitää joukkojaan kurissa.

Kokoomus on nauttinut tilanteesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Pajunen (kok) hehkutti Helsingin Uutisissa, kuinka kokoomus on asiassa toiminut "yhtenä kokonaisuutena".

"Jo varhaisessa vaiheessa lautakunnan kokoomuslaiset toivat asian koko valtuustoryhmän keskusteltavaksi. Kaikki ryhmät eivät olleet tehneet yhtä huolellista työtä. Yksi päättää yhtä, toinen toista", Pajunen jatkoi. Myös vihreiden ryhmänjohtaja Otto Lehtipuu on ilkkunut demareita samasta asiasta.

Maija Anttila puolustautuu. Hän sanoo selostaneensa nopeusrajoitusasiaa ryhmälleen jo syksyllä, "mutta se ei herättänyt sen kummempaa keskustelua". Sen jälkeen Anttila ei kysynyt ryhmän kantaa eikä siksi tiennyt, mitä ryhmässä on tapahtumassa.

On turha enää selitellä, jos mopo on karannut käsistä. "Tehty mikä tehty" , Anttila sanoo takinkäännöksestä ja toivoo kädet ristissä, että Sdp:n kaupunginhallitusryhmä ei enää pyörrä kantaansa.

Mutta palataan vielä Pajusen kirjoitukseen, joka muuten oli otsikoitu: "Politiikka on ryhmätyötä".

Niinpä niin. Viime maanantaina, kun kaupunginhallituksen piti lopultakin lyödä nopeusrajoituksille piste, salista nousi käsi. Ja kukapa muu kuin Kulosaaren kaasujalka Harry Bogomoloff (kok) sieltä nousi ja pyysi asiaa pöydälle.

Bogo oli nähnyt iltalypsyn paikan: voisiko nopeusrajoituspäätöstä vielä lieventää muiltakin osin?

"Ryhmän käyttäytyminen päätöksenteon eri portailla pitää olla yhteismitallista. Näyttävät soolosuoritukset eivät riitä", Pajunen kirjoitti pari viikkoa aikaisemmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää