Kaupunki

Helsinki purkaa kouluruokailun monopolia

Ainakin Amica Fazer ja Sodexho halajavat apajille

Tilaajille

Helsinkiläiskoululaisten lautasille halutaan entistäkin halvempaa ruokaa. Tämän vuoksi kaupunki alkaa purkaa kouluruokamonopoliaan.

Parhaillaan valmistellaan tarjouskilpailua 17 länsihelsinkiläisen oppilaitoksen ruokapalveluista. Virkamiehet eivät suostu paljastamaan kilpailun tarkkaa aikataulua, mutta kaupunginhallituksen päätöksiä lukemalla sen voi päätellä olevan ensi vuonna.

Kilpailuttamisen jatkosta ei ole vielä päätetty. Helsingissä on kaikkiaan 160 ala-asteen, yläasteen, lukion ja ammattikoulun ravintolaa.

"Ensin seurataan kilpailun vaikutuksia hintaan, laatuun ja henkilöstön asemaan", palvelupäällikkö Susanna Sarvanto kertoo.

Vielä nyt Helsinki ostaa ruokapalvelut itseltään. Opetusvirasto tilaa palvelut Palmialta, joka on kaupungin omistama liikelaitos.

Palmian valmistaman lounaan keskihinta ilman tilavuokria ja laitekustannuksia on 1,62 euroa, mutta alemmaksi pitäisi päästä.

Tavoitteena on, että lopulta syntyy aito kilpailu, jossa Palmia on vain yksi kilpailija muiden joukossa.

Palmian varteenotettavimmat kilpailijat lienevät Fazer Amica ja ranskalainen Sodexho, jotka ovat saaneet jalansijaa jo Espoon ja Vantaan kouluruokailussa. Molemmat aikovat ilmoittautua myös Helsingin kilpailuun mukaan.

"Eihän kouluruokailu ole kultakaivos kenellekään. Koulut ja volyymit ovat kuitenkin isoja. Vaikka tulisi katetta vain sentti annokselta, niin kyllä siitä päivässä aika monta senttiä kertyy", johtaja Jaana Korhola Amica Fazerin julkisen sektorin yksiköstä kertoo.

"Hinnoissa ei ole enää yhtään tyhjää. Kyllä tässä on selvä pelko, milloin hintoja aletaan alentaa laadusta tinkimällä", liiketoimintajohtaja Anne Koskinen Sodexhosta kertoo ja vakuuttaa, että ainakin Sodexho sanoutuu irti polkumyynnistä.

Espoon 90 koulukeittiöstä kahdeksan on yksityisen yrityksen hoidossa. Kilpailuttamisen laajuus on pysynyt samana 1990-luvulta asti, eikä sitä olla näillä näkymin laajentamassa.

Vantaalla on 64 koulukeittiötä, joista 10 on Amican tai Sodexhon hoteissa.

Kilpailuttaminen on osa kouluruokailun rajua muutosta. Niin sanottuja kasvatuksellisia ruokalajeja ei enää ole, vaan ruokalistojen laadinnassa kuunnellaan yhä enemmän koululaisia.

"Enää ei ehdoin tahdoin laiteta tillilihaa ja veriohukaisia. Myös maksalaatikkoa ja silakkaruokia on hyvin harvoin", Espoon palvelupäällikkö Regina Ekroos kertoo.

Keittäjät eivät myöskään lapioi ruokaa valmiiksi koululaisten lautasille. Sen sijaan lapset kulkevat ensimmäisestä luokasta lähtien itsepalvelulinjastojen läpi.

Myös puheenparsi on muuttunut.

"Elämyksellisyys ja ravitsemuksellisuus ruokahetkessä ovat tärkeä osa palvelua", Helsingin ruokapalvelujohtaja Airi Rintamäki kertoo nykytermein.

Kilpailu on vielä vähäistä, mutta ruuat ovat ainakin maallikon näkökulmasta jo nyt todella halpoja.

Helsingissä ruoka-annos maksaa henkilöstömenoineen keskimäärin 1,62 euroa. Vantaalla mukaan on laskettu myös tilavuokrat ja laitekustannukset, jolloin keskimääräinen annos maksaa 1,73 euroa.

Espoossa ruoka maksaa alakoulussa 1,55, yläkoulussa 1,69 ja lukiossa 1,86 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää