Kaupunki

Intoa ja perinteiden kunnioitusta erikoislaatuisessa opinahjossa

Englantilainen koulu viettää 60-vuotisjuhlaa

Tilaajille

The English School, Helsingin Englantilainen koulu, on aika erikoinen pakkaus, vaikka ei siinä ensi alkuun näytä olevan mitään omituista. Lapset juoksevat ja telmivät, nuoret istuksivat kuka missäkin keskustellen ja ääntä on vähintään kohtalaisesti.

"Nunnakouluna meidät tunnetaan", rehtori Juhani Kulmala aloittaa esittelyn pienessä työhuoneessaan. Amerikkalaiset katoliset sisaret perustivat koulun kohta sotien jälkeen 1945. Silloin tuli lupa opettaa englannin kielellä, mutta ehtona oli, että myös suomea käytetään.

Sama on tyyli vieläkin. Sisarista viimeisetkin tosin poistuivat kuvioista kymmenen vuotta sitten. He asuivat siihen saakka koulun neljännessä kerroksessa Meilahden Mäntytiellä, jonne oli saatu Helsingin olympiavuonna oma talo.

Nyt ylimmässä neljännessä kerroksessa on lukio. Katolisuudesta muistuttaa yhden huoneen kappeli. Katolisella kirkolla on myös edustaja Englantilaisen koulun säätiön hallituksessa.

Lukukausimaksut yksityisessä koulussa ovat 600-700 euroa lukuvuodelta. "Oppilaskohtaiset kulut ovat huomattavasti suuremmat. Olemme valtion apua saava koulu", Kulmala kertoo.

Viisisataapäisessä oppilaskunnassa on pariakymmentä kansallisuutta ja opettajatkin ovat lähtöisin monesta maasta. "Koulun englannissa ei ole suosikkiaksenttia eikä kilpailuasemaa ole. Molemminpuolinen kunnioitus on hieno arvo täällä." Pääosin koulu on ajateltu suomalaisille lapsille, jotka saavat tarvittavan englannin taidon omassa esikoulussa ja haluavat jatkaa opintojaan englanniksi. Tilaisuus on myös suorittaa kansainvälisiä kokeita, joiden läpäisy avaa ovia ulkomaisiin huippuoppilaitoksiin.

Opetusohjelmassa suomen kieli on tärkeässä asemassa kuten tietysti englantikin. Suomeksi opetetaan suomen kieltä, uskontoa, sekä Suomen historiaa ja luontoa.

"Oppilaat tulevat tänne kaksivuotisen esikoulun kautta. Se antaa vankan perustan, kun siellä puhutaan vain englantia. Kielitaito alkaa putkahdella toisen vuoden keväällä." "Harvassa koulussa voi olla yhdessä 5-vuotiaasta abiturientiksi", Kulmala kehaisee. Hän painottaa perheenomaisen tunnelman tärkeyttä.

Arkisissakin asioissa on erikoisuuksia. Soittokelloa ei ole, mutta silti tunnit alkavat ajallaan. Jälki-istuntojakaan ei ole. Metsään menneet asia hoidetaan heti vanhempien kanssa keskustellen.

Luokkakoko on nykyään kuin suurten ikäluokkien aikoihin - 36. "Ajatus on, että lapsi oppii kärsivällisyyttä. Oppilas osaa odottaa vuoroaan." Pääjuhla on sunnuntaina Espoon kulttuurikeskuksessa, jossa koululaiset esittävät musikaalisen näytelmän Flashbacks, joka kertoo tutun koulun vuosikymmenistä. Sitä on ollut opettajien mukana puuhaamassa yli sata oppilasta keväästä asti; muiden ohella 7. luokan Meeri Klemola, Karen Soinila ja Erno Laakso.

Koulusta he tuntuvat ihan vilpittömästi pitävän. "Tämä on vaativa koulu, kun on kaksi kieltä. Haastetta on, ja joskus tuntuu, ettei jaksaisi. Toisaalta tietää, että pärjää, eikä suomalaisessa koulussa kehity yhtä hyvä taito", sanoo Klemola.

Oppilaiden määrä luokalla on Soinilan mielestä aika iso. "Suurin osa on kuitenkin koko ajan ollut täällä. Tunnemme toisemme, ja luokkahenki on hyvä." "Kivaa ja aika ainutlaatuista", tiivistää Laakso.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää