Kaupunki

Ravintolat myyvät nyt enemmän ruokaa ja vähemmän viinaa

Ruokaravintolat ja ulkona syöminen lisääntymässä

Tilaajille

Yksi Helsingin ravintolaelämän näkyvimmistä muutoksista viime vuosina on ollut ruokaravintoloiden lisääntyminen. Actival-yhtiön toimitusjohtajan Ari Larnemaan mukaan vuosituhannen vaihteessa kaupunkiin ilmestyi useita ruokapaikkoja, joita pyörittivät osaavat pienyrittäjät.

"Ruokaravintoloita on sen jälkeen tullut pilvin pimein, ja niitä ovat tehneet niin suuret kuin pienetkin", Larnemaa sanoo.

Ravintolakulttuurin muutoksen taustalla on Haaga Instituutin tutkijan ja yliopettajan VesaA.Heikkisen mukaan laajempi eurooppalainen ilmiö.

"Ulkona syöminen ja ruokaravintolat ovat lisääntymässä koko EU:n alueella. Lähitulevaisuudessa joka kolmas ateria Suomessa syödään kodin ulkopuolella", Heikkinen arvioi.

Syitä ovat Heikkisen mukaan esimerkiksi kaupungistuminen, kiireinen työ- ja perhe-elämä sekä liikkuvuuden lisääntyminen.

Ruuan merkitystä bisnekselle nostaa myös se, että alkoholin myynti on laskenut ravintoloissa samalla kun kokonaiskulutus on kasvanut.

Ruokaravintolabuumi tukee ennen kaikkea suuria yrityksiä, sillä ruokaan perustuva bisnes vaatii rahaa.

"Tasokkaan valmistuskeittiön perustaminen on todella kallista puuhaa ja kallein osa ravintolan perustamisessa. Lisäksi tulevat henkilöstökulut", Larnemaa toteaa.

Suurten yritysten etuna ovat myös valmiit hankintakanavat ja kyky ostaa raaka-aineita suurina erinä halvemmalla. Heikkisen mukaan pienillä ruokaravintoloiden omistajilla on silti mahdollisuutensa.

"Ketjuravintoloiden ruokalistat ovat kuitenkin keskenään hyvin samanlaisia. Osa asiakkaista haluaa vaihtoehtoja ja yksilöllisyyttä", Heikkinen toteaa.

Ketjuuntumisen ulkopuolelle ovat jääneet pienet etniset ravintolat. Niiden määrä lisääntyy Larnemaan mukaan vielä roimasti.

"Korkeatasoisia on vielä vähän. Ruokakulttuurin kansainvälistyminen ja monipuolistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö", tiivistää Larnemaa.

Heikkinen odottaa etnisten ravintoloiden ryntäystä Helsingin keskustaan.

"Niin on käynyt jo maailmalla ja esimerkiksi Turussa ja Tampereella. Maahanmuuttajayrittäjät menevät toiseen kerrokseen tai maan alle. Niissä paikoissa liikkuu ihmisiä, mutta vuokrat ovat alemmat."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää