Kaupunki    |   KERTOMUKSIA KESKUSTAN KORTTELEISTA OSA 24, Kortteli: Lammas

Kirjatyöntekijät antoivat nimen puistolle ja kadulle Lampaan korttelissa

Tilaajille

Käsityöläiset ja merimiehet rakensivat puisia asumuksiaan kaupungin laidalle Siltavuorenrantaan kaksisataa vuotta sitten. Kallioinen Lampaan kortteli oli 1800-luvulla Kruununhaan tiheimmin asuttua aluetta.

Kirjatyöntekijänkatu 14

Hugo Wuorio suunnitteli 1928 kuusikerroksisen asuintalon jyrkkään rinteeseen Siltavuoren rantaan. Rakennuksen edustalla on kapea Kirjanpuisto, jonka näkymiä sata vuotta sitten hallitsi komea paju. Rauhoitetusta puusta on jäljellä ontto kanto, josta pajuvanhus yhä versoo uutta elämää.

Kirjatyöntekijänkatu 12

Heimo Kautosen 1938 suunnittelema seitsenkerroksinen asuintalo Kirjanpuiston reunalla edustaa funktionalismia. Rakennus valmistui 1939.

Kirjatyöntekijänkatu 10

Suomen vanhin ammattiyhdistys, Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistys, osti 1922 yksikerroksisen puutalon tontteineen Siltavuorenrannasta. 1935 tontille kohosi Georg Jägerroosin suunnittelema seitsenkerroksinen yhdistystalo. Tyylipuhtaaseen funkistaloon tuli juhlasali ja ravintola terasseineen, toimistotiloja sekä asuntoja yhdistyksen jäsenille.

Siltavuorenkatu talon edustalla ristittiin Kirjatyöntekijänkaduksi 1945 yhdistyksen täyttäessä 75 vuotta.

Siltavuorenpuisto muuttui Kirjanpuistoksi 1994 yhdistyksen viettäessä 125-vuotisjuhliaan.

Kirjan talo oli heti valmistuttuaan mukana monessa kulttuurihankkeessa.

Kirjalla perustettiin 1936 vasemmistolainen kulttuuriyhdistys Kiila.

Suomen Työväen Teatteri toimi talossa vuosina 1937-1940.

Suomen Työväen Näyttämön kotiteatterina Kirja oli sodan jälkeen.

Ryhmäteatteri esiintyi Kirjalla 1970-luvulla.

Sodan päättymisen jälkeen juhlasalissa toimi 1960-luvulle asti Olavi Virran johtama levytysstudio Levytukku.

Salissa tanssittiin monena iltana viikossa.

Kirjan ravintolasta tuli 1960-luvun alussa kaupungin intelligentsijan kohtauspaikka. Kirjalla saattoi kohdata Christer Kihlmanin, Paasilinnan veljekset, Hannu Salaman ja Pentti Saarikosken.

Kirjatyöntekijäin yhdistys pyöritti ravintolaa itse liki neljäkymmentä vuotta. Paikkaa on vuokrattu ulkopuolisille vuodesta 1973 lähtien.

Kirjatyöntekijänkatu 8

Risto Jämsän 1958 suunnittelemaan asuintaloon tuli kahdeksan kerrosta.

Kirjatyöntekijänkatu 6

Arkkitehtitoimisto von Essen, Kallio & Ikäläinen suuunnitteli 1909 myöhäisjugendia edustavan asuinkerrostalon. Sillan talo korotettiin kuusikerroksiseksi B. Östmanin suunnitelmien mukaan 1931.

Kirjatyöntekijänkatu 4

Selim A. Lindqvist suunnittelemaan taloon tuli seitsemän kerrosta. Vuorilinnan talo valmistui 1927.

Välikatu 2

Oiva Kallio suunnitteli 1910 viisi-kuusikerroksisen asuintalon, joka ulottuu Kristianinkadulta Välikatua pitkin Kirjatyöntekijänkadulle asti.

Ullakolla rakennettiin asuntoja 1919 rakennusmestari Jalmari Wesurin suunnitelmien mukaan. Wieniläisvaikutteista jugendia edustava talo on ullakkoa lukuunottamatta säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Rakennuksen räystäitä koristavat betoniin muovatut hedelmäkuviot.

Kristianinkatu 9

Selim A. Lindqvistin piirtämä viisikerroksinen asuintalo edustaa 1920-luvun klassismia. 1927 valmistunut rakennus kuuluu arkkitehdin myöhäistuotantoon.

Kristianinkatu 11-13

Uno Moberg suunnitteli nelikerroksisen talon 1935. Alun perin rakennuksessa oli yhdistystoimintaa. Juhlasali muutettiin painoksi 1956 ja kopiolaitokseksi 1979. Rakennus peruskorjattiin 1971 Eino Tuompon suunnitelmien mukaan.

Kristianinkatu 15

Rakennustoimisto Leva & Nuotio suunnitteli nelikerroksisen asuintalon 1907. Jugendrakennus valmistui 1909.

Kristianinkatu 17

Rakennustoimisto Nyberg & Löppönen suunnitteli nelikerroksisen asuintalon 1904. Jugendia edustava rakennus valmistui 1905.

Kristianinkatu 19

Vilho Penttilä arkkitehtitoimisto Usko Nyström, Petrelius & Penttilästä sunnitteli talon 1903.

Kansallisromantiikkaa edustavassa rakennuksessa toimii vanhusten hoitokoti.

Ruotsinkielinen poikakoulu Svenska Reallyceum toimi Liisankadulla Pukin korttelissa vielä 1960-luvulla, toisin kuin viikko sitten kerrottiin.

Kirkkokadulla 1872 aloittanut koulu sai uuden talon Liisankatu 13:ssa 1900.

Koulun nimi muuttui 1914 muotoon Svenska Lyceum.

Svenska Lyceum ja Helsingfors Flickskolan yhdistettiin yhteiskouluksi vuodesta 1968 alkaen. Liisankadulta koulu muutti 1970-luvun taitteessa.

Peruskouluun siirryttäessä 1977 Liisankadulla toimi Kruununhaan yhteislyseo ja myöhemmin Kruununhaan lukio.

Musiikkipainotteinen lukio sai Sibelius-lukion nimen 1982.

Lähteet:

Kyösti Suonoja: Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistys 1869-1969 Juhani Lahtinen (toim.): Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistys 1969-1994 Yhdistyksen toiminnanjohtajan Olavi Rasin haastattelu

Helsingin kaupunginmuseon rakennustietokanta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää