Kaupunki    |   kaupungin laita

Kadun väärällä puolella

Tilaajille

Sen näkee heti, kun astuu ulos ovesta: toivoa ei ole.

Bussi pysähtyy, matkustajat kipuavat kyytiin. Juoksen, vaikka tiedän sen olevan turhaa. Heilutan käsiäni villisti ilmassa.

Kun olen enää muutaman metrin päässä, alan kuvitella, että ehdin ehkä tänään sittenkin. Mutta juuri silloin kuljettaja laittaa vilkun vasemmalle ja auto alkaa liikkua.

Olen taas hävinnyt joka-aamuisen kilpajuoksun.

Työmatka julkisilla jakaa kaupunkilaiset kahteen kastiin: kadun oikealla puolella ja kadun väärällä puolella asuviin.

Kadun oikealla puolella asuvat ehtivät yleensä bussiin tai ratikkaan, jonka he näkevät saapuvan pysäkille. Jos heillä on kiire, he ottavat vain muutamia juoksuaskelia, ja kyytiin pääsy on sillä turvattu.

Kadun oikealla puolella asuvat eivät aavistakaan, miten paljon asuinpaikka heidän matkojaan helpottaa. Tämän tajusin, kun muutin kadun väärälle puolelle.

Me väärällä puolella asuvat olemme riippuvaisia kahdesta asiasta: vihreistä valoista ja bussikuskien hyvästä tahdosta.

Vilkasliikenteisellä kotikadullani Hämeentiellä kummankaan näistä varaan ei kannata laskea.

Matka kotoani bussipysäkille vaikuttaa helpolta. Ylitän vain kadun ja kävelen muutamia metrejä. Minun ja kyytini välissä on kuitenkin yksi merkittävä este: liikennevalo.

Muistan viimeisen kuukauden ajalta yhden aamun, jona valo oli vihreä kun astuin ulos ovesta. Tuolloin kaikki sujui kuin tanssi. Bussi pysähtyi punaisiin, minä ylitin kadun. Ehdin pysäkille juuri sopivasti ennen auton tuloa.

Kaikkina muina aamuina valo onkin sitten ollut punainen.

Punaisen valon aamuina olen vielä kadun väärällä puolella kun bussi tulee. Se jää nököttämään pysäkille sen verran pitkäksi aikaa, että valoni ehtii vaihtua ja alan juosta sitä kohti. Mutta sitten matkani katkeaa erääseen bussinkuljettajien tapaan, joka ylittää ymmärrykseni täysin.

Jostain syystä bussinkuljettajat seisovat mieluummin punaisissa valoissa kuin pysäkillä.

Kun minun valoni vaihtuu vihreäksi, vaihtuu bussin valo punaiseksi. Matkustajan näkökulmasta tuntuisi kovin loogiselta, että bussin kannattaisi tällöin odotella pysäkillä rauhassa minua ja muita kadun ylittäjiä.

Hämeentietä ajavien bussinkuljettajien logiikka ei kuitenkaan toimi näin. He sulkevat ovet heti kun voivat ja kiiruhtavat pois pysäkiltä - päästäkseen mahdollisimman nopeasti metrin päähän seisomaan punaisiin valoihin.

Kun matka ei kuitenkaan jatku ennen valon vaihtumista, olisiko keneltäkään pois, jos bussi viipyisi pysäkillä vähän kauemmin?

Ratikalla liikkuessa kadun väärällä puolella asuminen aiheuttaa vielä yhden lisäongelman: on mahdotonta tietää, mikä ratikka pysäkille on tulossa.

Vanhanmallisissa ratikoissa numerot lukevat nimittäin vain vaunun etuosassa ja pysäkin puoleisessa kyljessä.

Helsingissä on liikennevalottomia paikkoja, joissa ratikkaan voi ehtiä kadun väärältäkin puolelta, mutta on ikävää lähteä juoksemaan, jos ei tiedä, onko lähestyvä vaunu oikea.

Kuinkahan vaikeaa olisi muuttaa asioita niin, että kuskit odottaisivat myös kadun ylittäjiä ja vanhoissakin ratikoissa lukisi numerot molemmilla puolilla?

Ei kuulosta kovin vaikealta. Ehkä näistä asioista päättävät sattuvat vain kaikki asumaan kadun oikealla puolella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää