Kaupunki

Sosiaaliasema antoi yllätyslahjana 20 euroa kymmenelle asiakkaalleen

Rahat sampooseen, vohveleihin ja amerikkalaiseen jalkapalloon

Tilaajille

Mitä ostaisit, jos saisit yllättäen käyttöösi kaksikymmentä euroa?

Helsingin sosiaaliviraston eteläisen sosiaaliaseman väki päätti antaa kymmenelle pitkäaikaiselle asiakkaalleen 20 euroa käytettäväksi omaan hyvinvointiin. Heitä pyydettiin myös jälkikäteen kertomaan, mihin he rahat käyttivät ja millaisia tuntemuksia ylimääräinen raha herätti.

Sosiaaliasemalla oli sitä ennen pohdittu, mitä hyvinvointi oikein merkitsee. Millaisia mahdollisuuksia ihmisellä on vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja millainen merkitys rahalla on? Ylimääräinen kaksikymppinen otettiin keinoksi selvittää asiaa.

"Sampoota, hoitoainetta ja kosteusvoiteita", luettelee Ritva Kakko, 44. Hän käytti kesällä saamansa rahat itsensä hellittelyyn.

"Ostin vähän kalliimpia tuotteita. Tavallisesti roikun halpiskoreilla, myös ruokakaupoissa. Mainokset tulee katsottua tarkkaan. Ruokakaupassa oranssi lappu kelpaa hyvin." Kari Ahola, 46, sijoitti eurojaan amerikkalaisen jalkapallon SM-sarjan otteluun ja nautti sen ohessa perinteiset makkarat. Hän on itsekin harrastanut lajia. "Se on joukkuelajeista teknisin ja taktisin, ja voimalaji." Matseihin ei kuitenkaan aina ole varaa. "Hinnoittelu on kova, vaikka laji on suhteellisen harvinainen." Lopulla rahalla Ahola kävi elokuvissa. "Jos saisin kerran kuussa 20 euroa, käyttäisin sen varmaan muuhun. Nyt se meni hyvin omaan hyvinvointiin." Aaro Huhta, 52, lähti lastenlastensa seuraksi Linnanmäelle. "Olen aina olut heikkona vohveleihin ja nyt tarjosin kaikille sellaiset hillolla ja kermavaahdolla. Sain leikkiä hetken aikaa rikasta." Huhta miettii, että jos summa tulisi toistuvasti, sen käyttämistä harkitsisi enemmän.

Ulla Komi, 57, pitää saamaansa summaa hyvän mielen rahana. "Ei 20 eurolla korjata ongelmia eikä paikata mielenrauhaa." Hän päätyi miehensä kehotuksesta ostamaan herkkuaan mansikoita. Ne jäivätkin kesän ainoiksi. "Samalla - taipuvainen pelaamaan kun olen - ostin ison Kenon ja voitin sillä rahaa. Noin 200 euroa se oli." Rahalla huollatettiin auto. Kolmesta kissasta takkuisin käytettiin eläinlääkärissä ja trimmauksessa.

Nelikko pohtii maaliskuisena päivänä Betania-talon kahvipöydässä, mitä hyvinvointi on.

Kari Aholan mielestä se on sitä, että elämän hallinta on kunnossa. "Ei tarvitse olla hirveästi rahaa vaan että perusasiat ovat kunnossa." Ulla Komin mielestä hyvinvointi on henkistä rauhaa. "Nykyään en enää ajattele sitä niin rahassa kun olen saanut asiat jonkinlaiseen järjestykseen." Ritva Kakko pitää hyvinvointina sitä, ettei tarvitse mennä ruokajonoon. "Että on hyvä olla, ei tarvitse miettiä seuraavan päivän ruokaa." Hyvinvointia on Aaro Huhdan mielestä, jos 15 vuoden velkavankeudesta pääsee eroon uuden lain myötä.

Tempauksestaan sosiaaliaseman työntekijät ovat saaneet silkkaa kiitosta. Rahat olivat ehkäisevää toimeentulotukea.

Sosiaaliohjaaja Tarya Thomasén ja sosiaalityöntekijät Marketta Siponen ja Anna-Kaisa Koskinen sanovat, että ehkäisevää toimeentulotukea käytetään Helsingissä liian vähän. Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaan määrän tulisi olla 3,3 prosenttia varsinaisen toimeentulotuen menoista, mutta sosiaalivirasto myönsi sitä viime vuonna vain 1,39 prosenttia. "Käytännössä se tarkoittaa suurin piirtein, että sitä myönnettiin miljoona euroa ja kaksi miljoonaa jätettiin myöntämättä", Thomasén sanoo.

Rahan saajat valikoituivat yhtenä päivänä sosiaaliasemalla käyneistä asiakkaista. Yksi kieltäytyi rahasta, koska ei halunnut pilata hyvää ideaa. "Rahat olisivat menneet juomiseen", Thomasén tulkitsee.

Läntisen sosiaaliaseman tiimi on tempaissut aikaisemminkin. Näkyvin projekti oli vuosi sitten näyttelyksi koottu Camera Obscura, jossa työntekijät ja asiakkaat kuvasivat omaa arkeaan.

"Projektiemme ideana on tukea yhteisöllisyyttä", Thomasén sanoo. "Ihmisellä voi olla viisisataa taitoa, mutta hän käyttää vain yhtä. Me haemme keinoja, miten ne muut taidot saataisiin käyttöön." "Sain leikkiä hetken aikaa rikasta" "Hyvinvointi on henkistä rauhaa"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää