Kaupunki

Asunnonvälittäjä toimintakieltoon

Viva-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja syyttää ajojahdista

Tilaajille

Etelä-Suomen lääninhallitus on kieltänyt Viva-Kiinteistöt Oy -nimisen kiinteistönvälittäjän toiminnan kahdeksi viikoksi 20000 euron uhkasakon uhalla. Kielto astuu voimaan ensi tiistaina.

"Liike ei käytännössä ole kiinni, koska on perustettu uusi yritys, Uudenmaan Viva Oy, eikä toimintakielto koske sitä", sanoo Etelä-Suomen lääninhallituksen ylitarkastaja Jouko Rikkilä.

Viva-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajan Riku Roihun mielestä väite ei pidä paikkaansa. "On väärin rinnastaa nämä kaksi yritystä." Viva-yhtiöt omistaa hänen mukaansa nyt lakkautetusta Viva-kiinteistöt Oy:stä vain 32 prosenttia. Yhtiö on lopettanut toimintansa. Osa sen 30 työntekijästä on siirtynyt Uudenmaan Viva Oy:n palvelukseen.

Yhtiö on välittänyt vuosittain 700-1000 asuntokauppaa pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

"Uudenmaan Viva Oy ja Pirkanmaan Viva Oy ovat olleet Viva-yhtiöiden tytäryhtiöitä jo pitkään, eikä kumpikaan ole saanut yhtään varoitusta lääninhallitukselta. Myös niiden omistuspohja on toinen." Roihun mielestä kyse on ajojahdista. Se juontaa juurensa muutaman vuoden taakse, jolloin Viva-yhtiöt kyseenalaisti lääninhallituksen valvontalinjan. "Näytti siltä, että säännöt eivät ole pienille yrityksille samat kuin suurille." Uudenmaan Viva Oy on toiminut välittäjänä noin vuoden.

Kielto annettiin lääninhallituksen mukaan, koska liiketoiminnassa rikottiin toistuvasti lakia ja hyvää välitystapaa. Viimeksi liike ryhtyi välittämään uudiskohdetta, vaikka asuntokauppalain edellyttämät turva-asiakirjat eivät olleet kunnossa. Välitystehtävään liittyi Rikkilän mukaan useita muitakin lainrikkomuksia.

Yritys valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Yrityksen mukaan uudiskohteen kaupan ongelmat keskittyivät yhteen Helsingissä sijaitsevaan konttoriin ja kahteen asunnonvälittäjään, jotka eivät ole enää yrityksen palveluksessa.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Nyt lakkautetulle Viva-Kiinteistöt Oy:lle on annettu viime vuonna kaksi varoitusta ennen kieltopäätöstä. Saman yrityksen taustalla on aiemmin neljä varoitusta vuodesta 1998.

Enin osa varoituksista on annettu kuluttajien tekemien kanteluiden perusteella.

Yhteistä nimittäjää kanteluiden aiheille ei Rikkilän mukaan ole. "Mielestäni kyse on aika pitkälti ammattitaidottomuudesta." Lääninhallitus on myös päättänyt, että Viva-Kiinteistöt Oy:n vastaava hoitaja ei ole sopiva tehtäväänsä. Hänen aikanaan yhtiön välitystoiminnassa on sattunut poikkeuksellisen paljon virheitä.

Yritys vaihtoi vuoden lopulla vastaavan hoitajan, mutta valitti hallinto-oikeuteen. Yhtiön mukaan johto on tehnyt parhaansa, mutta provisiopalkkaiset välittäjät tekevät työtään itsenäisesti ja heitä on vaikea valvoa.

Lääninhallitus määrää kiinteistönvälittäjiä toimintakieltoon harvoin. "Joka vuosi ei lainkaan, viime vuonna tapauksia oli Viva-Kiinteistöjen lisäksi yksi", Rikkilä sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää