Kaupunki

Helsinki haluaa rakentaa keskustakirjaston Töölönlahdelle

Kaupunki odottaa valtion maksavan puolet sadan miljoonan kustannuksista

Tilaajille

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) haluaa uuden keskustakirjaston Töölönlahdelle. Jotta Finlandia-taloa suurempi keskustakirjasto voidaan rakentaa Töölönlahdelle, kaupungin pitää houkutella mukaan myös viereisen tontin omistaja valtio.

"Uudesta keskustakirjastosta voi tulla koko Suomen olohuone", sanoo Pajunen. "Kirjastosta pitää tehdä kansallinen ja seudullinen hanke, johon osallistuvat niin valtio kuin pääkaupunkiseudun kunnat." Kun keskustakirjaston valmistuminen ajoitetaan vuoteen 2017, siitä voidaan tehdä Pajusen mielestä Suomen satavuotisen itsenäisyyden symboli.

"Maailman parhaassa kirjastossa yhdistyisivät suomalainen korkeatasoinen koulutusjärjestelmä ja sen todisteena Pisa-menestyminen sekä teknologinen huippuosaaminen", kaupunginjohtaja luonnehtii.

Siksi Töölönlahti on hänen mielestään käytännössä ainoa oikea paikka.

Helsingin kaupunki kaavailee, että valtio vastaisi puolesta keskustakirjaston arvioiduista sadan miljoonan euron kustannuksista. Kaupunki huolehtisi neljäsosasta ja pääkaupunkiseudun muut kaupungit neljäsosasta.

Helsingin johto on esitellyt ideaa jo pääministeri Matti Vanhaselle (kesk) ja naapurikaupunkien johdolle.

"Kukaan ei ole tyrmännyt ajatusta. Koska olemme näin alkuvaiheessa, kukaan ei ole myöskään antanut lupauksia", Pajunen kertoo.

Hanketta aiotaan viedä vauhdilla eteenpäin. Jo vuoden lopulla päätöksiä pitäisi syntyä.

Ensi viikolla Helsingin virkamiesjohto käsittelee keskustakirjastoa ja sen aikataulua. Asialla on kiire, koska valtio on suunnitellut oman tonttinsa myymistä Töölönlahdelta.

"Jos kaupunginjohto päättää polkaista asian liikkeelle, valtion tontista pitää ryhtyä neuvottelemaan. Tontti on niin arvokas, että siitä päättää eduskunta", Töölönlahden projektinjohtaja Ilkka Ruutu sanoo.

Pajusen asettama selvitysmies, tuottaja Mikko Leisti on hahmotellut uudenlaisen kirjaston, jonka aineistoihin pääsee käsiksi vuorokauden ympäri.

Tavoitteena on kaikkien suomalaisten kirjasto, käyttävätpä he sen palveluita paikalla tai virtuaalisesti: "Uuden keskustakirjaston tavoitteena on saada ihmiset kohtaamaan tietoa, taitoja ja tarinoita uudella tavalla ja laajentamaan näin omia näkemyksiään." Keskustakirjastossa käy 1,5 miljoonaa ihmistä vuodessa, selvitysmies laskee. Päivittäin talossa viettää aikaansa viitisentuhatta kävijää.

"Se ei ole kirjavarasto, vaan sen kokoelmat heijastavat dynaamista, ajantasaista todellisuutta. Siellä voi olla kovakantisia tai elektronisia vaihtoehtoja tarjolla. E-kirjatkin ovat tulossa, vaikka ne tulevat hitaammin kuin on odotettu", Leisti kuvaa.

Kirjasto vetäisi väkeä myös tapahtuma- ja kohtaamispaikkana. Siellä olisi työasemien lisäksi näyttelytiloja, askartelupaikka, elokuvateatteri, ideavintti, studioita ja auditorio.

Mikko Leistin raportti Metropolin sykkivä sydän on internetissä www.hel2.fi/ajankohtaista/keskustakirjasto/

Mitä ajattelet kirjastosuunnitelmasta?

HS.fi/keskustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää