Kaupunki    |   kenen kadulla asut?

Strömberg oli sähkötekniikan uranuurtaja yli sata vuotta sitten

Yhtiö aloitti sähkövalojen rakentamisen Helsingissä

Tilaajille

Sarja kertoo henkilöistä, jotka ovat saaneet nimikkokadun Helsingin seudulla.

Strömberg oli sähkötekniikan uranuurtaja yli sata vuotta sitten Yhtiö aloitti sähkövalojen rakentamisen Helsingissä Insinööri Gottfrid Strömberg (1863-1938) oli Suomen sähköteollisuuden uranuurtaja. Hän haki oppinsa Saksasta ja koulutti Suomen ensimmäiset sähköinsinöörit 1800-luvun lopulla. Strömbergin perustama yritys valmisti sähkölaitteita teollisuudelle, koteihin ja moottoreita maataloudelle.

Vanhat ihmiset muistavat vielä Strömberg-liedet. Gottfrid Strömbergin luoma yritys sulautui 1988 kansainväliseen ABB-yhtymään, eikä helloja enää valmisteta vanhalla nimellä.

Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt Gottfrid Strömberg rakensi jo koulupoikana 1881 ensimmäisen sähkögeneraattorinsa.

Thomas Alva Edison oli keksinyt hehkulampun vain kaksi vuotta aikaisemmin. "Strömbergiin sopivat yleisesti ottaen samat määritteet kuin useimpiin muihin tekniikan alan suurmiehiin: hän oli älykäs, kätevä tekemään kokeilujaan, yritteliäs ja ahkera. Hän ei ollut varsinainen liikemiestyyppi, mutta ei alalla aivan lahjatonkaan, koska yritys on edelleen olemassa", kirjoittaa Kai Hoffman.

Strömbergin isä oli rautatehtaan omistaja ja johtaja. Poika opiskeli koneenrakennusta, koska sähkötekniikka ei ollut vielä Helsingin Polyteknillisen opiston oppiaine. Insinööriksi valmistumisen jälkeen hän sai valtion apurahan jatko-opintoihin Saksassa, joka oli sähkötekniikan johtava maa. Apurahan ehtona oli toimiminen opiston sähkötekniikan opettajana kotiinpaluun jälkeen.

Sähköinsinöörien opetuksen ohella Strömberg perusti pian oman yrityksen vuonna 1889. Helsingin Eerikinkadulla hän alkoi valmistaa dynamokoneita pari vuotta myöhemmin. Varsinainen tehdas nousi vuosisadan lopussa Sörnäisten rantatien varteen, jossa yritys toimi lähes 40 vuotta. Sen jälkeen se muutti Pitäjänmäelle.

Strömbergin tuotteet olivat aluksi dynamo- ja tasavirtageneraattoreita eli pieniä sähkölaitoksia. "Lähes jokainen valmistettu kone oli yksilöllinen, ja jokaisen piti olla periaatteessa edeltäjäänsä parempi. Ellei valmistaja kyennyt kehittämään koneita ja valmistusmenetelmiä, hän putosi väistämättä kilpailusta pois", Hoffman kirjoittaa.

Strömbergin sähkökoneita toimitettiin aluksi yksittäisiin kiinteistöihin, joihin saatiin näin sähkövalaistus. Helsinkiin perustettiin kunnallinen sähkölaitos vasta vuoden 1910 paikkeilla. Strömbergin oma sähkölaitos Sörnäisissä toimitti vuosisadan alusta ensimmäisen maailmansodan vuosiin saakka sähköä Helsingin silloisiin itäisiin kaupunginosiin.

Seuraavaksi Strömberg rakensi sähkökoneita teollisuuslaitoksille. Ensimmäinen merkittävä työkoneiden sähköistys toteutui Barkerin puuvillatehtaassa Turussa, jossa useita satoja kutomakoneita muutettiin sähkökäyttöisiksi.

Strömbergin markkina-alueena oli koko Suomi, mutta 1800-luvun lopulla se vei sähkölaitoksia myös Venäjälle. Aluksi yhtiö valmisti muutamia kymmeniä koneita vuodessa, 1910-luvulla jo toistatuhatta vuodessa. Työntekijöitä oli silloin keskimäärin 500.

Gottfrid Strömberg oli yrityksensä ainoa omistaja vuoteen 1909, jolloin avoin yhtiö muuttui osakeyhtiöksi. Sen osakkaiksi tuli lisäksi muutamia yhtiön insinöörejä ja helsinkiläisiä liikemiehiä. Strömberg luopui toimitusjohtajuudesta 1919. Hallituksen jäsenenä hän pysyi kuolemaansa saakka vuoteen 1938.

Strömberg omisti useita sähkölaitoksia Helsingissä ja lähiympäristössä. Hän oli nykyisen Kone Oy:n perustaja ja omistaja 1920-luvulle saakka. Hän omisti jonkin aikaa myös Suomen Kaapelitehtaan.

Strömbergintie tuli Pitäjänmäelle 1946.

www.kansallisbiografia.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Kahden hengen joulu tehdään rakkaudella ja ilman kompromisseja – näillä reseptivinkeillä loihdit romanttisen jouluaterian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää