Kaupunki

Nosturimummo jää kaipaamaan poikia ja koneita

Entisen työnantajan läksiäislahja lohduttaa Leena Vaaralaa hieman

Tilaajille

"En mä teistä raskinut luopua", pieni nainen huikkaa kivutessaan ketterästi nosturin pukille. Punahaalariset miehet nosturifirma Pekka Niskan varikolla Vantaan Petikossa ovat kerääntyneet ihmettelemään työtoverin pikaista paluuta ammattinsa ääreen.

Eikä minkä tahansa ammatin. Viikko sitten eläkkeelle jäänyt Leena "Mummo" Vaarala, 63, on Suomen ensimmäinen naispuolinen autonosturinkuljettaja.

Leena Vaarala ryhtyi nosturinkuljettajaksi 26 vuotta sitten. "Sattumalta", rouva kertoo. Sitä ennen hän oli kuljettanut kahdeksan vuotta puutavaraa Itä-Suomessa.

"Kuljetusyhtiön johtajalta kysyttiin, onko se päästään sekaisin, kun ottaa akkoja sellaiseen hommaan." Johtaja oli vastannut, että ei siinä munia tarvita. Niin Leena Vaaralasta tuli ensin auto- ja vähän myöhemmin nosturiautokuski.

Miehinen työympäristö ei ole Vaaralaa hetkauttanut. "Täällä on aivan mahtava meininki. Pojat ovat pitäneet kuin kukkaa kämmenellä." Nyt työura on kuitenkin ohi, ja Vaarala suunnittelee jo seuraavaa projektia. Hän on myynyt asuntonsa Etelä-Suomesta ja aikoo muuttaa kotiseuduilleen Sodankylään.

"Kesämökki laajennetaan kaksinkertaiseksi, joten kesä kuluu rakennushommissa." Lisäksi eläkepäivien suunnitelmiin kuuluu sauvakävelyä, lakkojen keruuta ja murtomaahiihtoa pohjoisen tuntureilla.

Vaikka Vaarala ehti kohdata urallaan monenlaisia ennakkoluuloja, ei työstä luopuminen ole helppoa.

"Olen tykännyt niin älyttömästi. Poikia ja koneita tulee ikävä. Ja Pekkaa, se on niin mahtava." Pekka on tietenkin nosturiyrittäjä Pekka Niska.

Kuin tilauksesta varikon pihaan kaartaa pronssinhohtoinen Jaguar, ja toimitusjohtaja Niska harppoo halaamaan entistä alaistaan.

"On tämä haikeaa, Leenaa tulee varmasti ikävä." Niska ei silti suostu hyvästelemään. "Minä tulen käymään siellä Lapissa, ja Leenalle on täällä töitä milloin vain." Kun Leena Vaarala aloitti työmailla, hän oli vuosikaudet ainoa nainen nosturin puikoissa. Nyt alalle on tullut muutamia rouvashenkilöitä, mutta Pekka Niska uskoo, ettei Vaaralan uraa hevillä päihitetä.

"Silloin tällöin naisia tulee töihin, mutta on saavutus pysyä hommissa yhtä pitkään kuin hän." Kaksikko vaihtaa muutaman sanan sivummalla. Palatessaan Vaaralalla on kasvoillaan leveä hymy: "Mä saan läksiäislahjaksi mönkijän!"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää