Kaupunki

Citykanit juhlivat öisin Töölönlahdella

Helsingissä on noin 7000 kania, kaksi vuotta sitten niitä oli 2000

Tilaajille

Kello 23 viimeinenkin footbagin pelaaja on lähtenyt Hesperian puistosta. On kanien vuoro. Yksi kerrallaan ne loikkivat apilamättäälle Oopperatalon taakse. Syreenien alta ilmestyy ensin kolme, sitten viisi kania lisää. Hetken päästä pientä nurmialuetta parturoi yli 20 kania.

Ne ovat söpöjä, mutta sietämättömiä. Viime vuonna kanit söivät Helsingin kaupungin lompakkoon 100000 euron loven. Nyt ne kairaavat Hietaniemen hautausmaata sellaisella vimmalla, etteivät hautakivetkään pysy enää pystyssä.

Kaneilla on puolellaan joukkovoima ja biologia. Niillä ei ole kiima-aikaa, ja ne voivat lisääntyä koska vain.

Yksi kaninaaras voi saada vuodessa neljä poikuetta ja poikanen omia poikasia jo muutaman kuukauden ikäisenä. Loppu onkin puhdasta matematiikkaa.

Helsingissä on noin 7000 kania, arvioi luontomestari Mikko Yletyinen Helsingin rakennusvirastosta. Vielä kaksi vuotta sitten Helsingin kanikannaksi arvioitiin 5000 vähemmän.

Sen jälkeen, kun joku keksi runsaat kymmenen vuotta sitten päästää lemmikkikaninsa luontoon, kanit asuivat pienessä yhteisössä joutomaalla Arabianrannassa. Sitten ranta rakennettiin täyteen ja kanien pelättiin kuolevan.

Vain Helsingin yliopistolta kuului vaimea toive, että kanikannasta tulisi hankkiutua eroon.

"Vetosimme vieraslajiongelmaan eli siihen, että kanit saattaisivat aiheuttaa muulle luonnolle ongelmia - mutta kukaan ei kuunnellut", muistelee dosentti Petri Nummi Helsingin yliopiston metsäekologian laitokselta.

Kaupungin asiantuntijat epäilivät, että viimeistään Helsingin kylmät talvet tappaisivat uuden lajin.

Mutta toisin kävi. Kaupungista löytyi kaiveltavaksi paljon pehmeää maata. Lisäksi talvista tuli leutoja, ja kaneilla oli ruokaa enemmän kuin koskaan.

Viime talvi oli niiden paras. Kunnon pakkasia ei tullut lainkaan. Kanit pääsivät puputtamaan ruohoa tammikuussakin.

"Niiden hormonit menivät sekaisin. Ne alkoivat lisääntyä talvellakin", Yletyinen kertoo.

Siksi kesä 2008 on kaikkien aikojen kanikesä.

Aamuneljältä selviää, miksi Helsingin suurin kanipopulaatio on pesiytynyt juuri Töölönlahdelle. Kastelulaitteet rävähtävät päälle ja märkä nurmen tuoksu täyttää puiston.

Kanit siirtyvät aterioimaan muualle. Ne eivät halua kastella turkkiaan. Koska koko yön on satanut, kanit ovat viettäneet monta tuntia pesäkoloissaan.

Kesäisin kanit ovat iso ongelma siirtolapuutarhoissa. Kaupungin puistoissa ne keskittyvät järsimään ruohoa, mutta siirtolapuutarhoissa niille maistuvat pihakukat ja kylvökset.

Monen harrastajapuutarhurin mitta on jo täyttynyt. Kaneja on ammuttu jousipyssyillä ja pyydetty verkoilla. Kasveihin on valeltu karkotteita.

Helsingin kaupungin rakennusvirastolla on lupa hävittää kaneja myös ampumalla niitä aseilla, mutta siihen ryhdytään vasta syksyllä.

"Olemme vapaaehtoisesti pidättäytyneet ampumisesta, koska kaneilla on nyt paljon poikasia", Yletyinen kertoo.

Sen huomaa Töölönlahdellakin. Aamukuudelta pyörätien vierustalla kyhjöttää pienen nyrkin kokoisia kaninpentuja.

Syksyllä niillä on jo omia poikasia, ja silloin alkaa kaupungin suuri kanijahti.

Mutta eiköhän kani selviä siitäkin voittajana.

Mikä olisi paras keino vähentää kanien tuhoja?

HS.fi/keskustelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää