Kaupunki

Jättiläinen kävi Helsinki-Vantaalla

Maailman suurin matkustajalentokone lumosi yleisön

Tilaajille

Lentokonebongari

Juha Klemettinen ei ehtinyt tunteilla, kun maailman suurin matkustajalentokone laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle keskiviikkona.

"Adrenaliini meni korvien välissä, kun kuvasin koneen laskeutumista. Näin koneen ensi kerran livenä, ja isohan se on. Ja hieno." Klemettinen kuvasi minkä ehti, mutta koko muu kenttä pysähtyi.

Lufthansan Airbus A380:n renkaat koskettivat kiitotietä varttia vaille kolme iltapäivällä.

Matkalaukkuja kuljettavat kärryt jämähtivät paikalleen, kun jättiläinen rullasi ohi.

Koneen perässä seurasi kymmeniä metrejä pitkä letka lentokentän kirpuilta näyttäviä ajoneuvoja, ja paloautot suihkuttivat vettä kaaressa parikymmentä metriä korkean koneen ylle. Se on yleinen tapa toivottaa kone tervetulleeksi uudelle kentälle.

Kun München-niminen A380 oli pysäköity keskelle kiitotie 2:ta, lentokentän henkilökunta kuvasi itseään koneen edessä kännykkäkameroillaan.

Kone on sisältä maailman hiljaisin.

Turistiluokka ei juuri poikkea tavallisesta lentokoneesta, mutta ykkösluokassa on ruhtinaallisesti tilaa.

Istuimet ovat kuin nojatuoleja, ja ne taipuvat makuuasentoon. Verhot sulkeutuvat nappia painamalla.

Tunnelma on kuitenkin enemmän hillitty kuin ylellinen. Baaria ei ole, mutta samppanjaa saa niin paljon kuin jaksaa juoda.

"Palasimme juuri Tokiosta, ja yksi japanilainen matkustaja sanoi, että tämä on kuin hotelli", sanoi koneen purseri Stefan Leimeister.

Matkustajat ovat bisnesihmisiä tai rikkaita pariskuntia, jotka juhlistavat esimerkiksi vuosipäiväänsä.

Suihkua matkustajien käytössä ei ole, koska koneeseen ei voida ottaa paljon vettä eikä vedellä ehtisi kauan lotrata.

Helsinki-Vantaalla ei ole koskaan aiemmin käynyt yhtä suurta konetta.

A380-koneen ensilento Helsinki-Vantaalle oli osa Lufthansan pilottien yhden päivän koulutuslentokiertuetta Pohjoismaissa.

Ennen Suomea kone kävi Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Kone jatkoi Oslon kautta kotikentälleen Frankfurtiin.

"Nyt tuli testatuksi, että Helsinki-Vantaa sopii A380:n varalaskupaikaksi", sanoi Helsinki-Vantaan lentokentän johtaja Juha-Pekka Pystynen.

Testilennoille ei voinut ostaa lippuja, mutta koneeseen pääsi tutustumaan kaksi arvonnassa lykästänyttä.

Lentokoneita on viimeksi hehkutettu yhtä paljon vuonna 2003, kun maailman nopein matkustajalentokone Concorde teki viimeisen lentonsa.

A380 on ollut menestys. "Kaikki lennot ovat täynnä. Kun kävin Pekingissä, en mahtunut omaan koneeseen vaan jouduin lentämään takaisin Finnairilla", sanoi Lufthansan viestintäjohtaja Aage Dünhaupt.

Lufthansa ei aio aloittaa lentoja Helsinki-Vantaalta A380:lla.

Airbus on saanut runsaat 230 tilausta A380-koneista. Lufthansa on tilannut niitä 15.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää