Kaupunki

Hovioikeus vapautti sosiaalityöntekijän lapsikaappausjutussa

Oikeuden mukaan espoolaisella sosiaalityöntekijällä ei ollut tarkoitus edistää äidin rikollista toimintaa.

Tilaajille

Helsingin hovioikeus on vapauttanut Espoon kaupungin sosiaalityöntekijän syytteestä avunannosta lapsikaappaukseen. Päätös liittyy suomalaisen äidin ja pakistanilaistaustaisen isän neljän vuoden takaiseen huoltajuuskiistaan.

Hovioikeus katsoo päätöksessään, ettei sosiaalityöntekijä ollut asettunut äidin puolelle eikä syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Lapsen isä nosti syytteen äitiä ja sosiaalityöntekijää vastaan, kun äiti muutti kahdeksanvuotiaan poikansa kanssa Ruotsiin kesken oikeuskäsittelyn tammikuussa 2006.

Äidillä ei ollut isän suostumusta lapsen viemisestä ulkomaille. Isällä ja äidillä oli käräjäoikeuden määräämä yhteishuoltajuus. Muuton Ruotsiin maksoi Espoon sosiaalitoimi. Sosiaalityöntekijä kehotti muuton jälkeen sähköpostitse äitiä ja lasta jäämään Ruotsiin.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi sosiaalityöntekijän vuosi sitten marraskuussa 1200 euron sakkoihin avunannosta lapsikaappaukseen ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pojan äiti tuomittiin lapsikaappauksesta 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan lapselle 2400 euroa korvauksia kärsimyksestä.

Hovioikeus katsoo, että lapsi on elänyt hyvissä oloissa Ruotsissa, vaikka hänet vietiin uuteen ympäristöön useaksi kuukaudeksi eikä hän saanut pitää yhteyttä isäänsä.

Hovioikeus pitää kohtuullisena korvauksena lapsen kärsimyksestä 1500 euroa. Lisäksi hovioikeus määräsi äidin maksamaan isälle kärsimyksestä 2000 euroa. Ehdollista vankeustuomiota hovioikeus ei muuttanut.

Hovioikeus katsoo, että isän ihmisarvoa on loukattu vahvasti. Isä on kärsinyt unettomuudesta ja ruokahaluttomuudesta, eikä hänellä ole ollut tietoa lapsensa olinpaikasta noin viiteen kuukauteen.

Äidin mukaan muutto ulkomaille johtui isän väkivaltaisuudesta. Isän mukaan äidin väitteet ovat perättömiä.

Hovioikeus suhtautuu epäilevästi siihen, että sosiaalityöntekijän sähköposti olisi rohkaissut äitiä jäämään lapsensa kanssa Ruotsiin. Sen mukaan jäi myös näyttämättä, että työntekijä olisi halunnut edistää rikollisen toiminnan jatkumista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää