Kaupunki

Helsinki lataa kovat odotukset alkaneeseen matkailuvuoteen

Designteema yhdistyy urheilutapahtumiin. Viime vuoden matkailuennätys saattaa mennä rikki.

Tilaajille

Helsingillä on nyt nostetta turistikaupunkina. Yhdysvaltalaisen New York Times -sanomalehden tuoreet kehut Helsingistä maailman toiseksi parhaana matkailumaana ovat yksi odotuksia virittävä ruiske.

Luvassa on hieno matkailuvuosi, uskoo yhteyspäällikkö Tuulikki Becker Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimistosta.

Kaupunkiin on alkaneen designpääkaupunkivuoden imussa tulossa koti- ja ulkomaista designväkeä.

Eri alojen kongresseja on useita, ja jääkiekon MM-kisat sekä yleisurheilun EM-kisat täyttävät vuorollaan kaupungin.

Matkailijamääriin on arvioitu noin viiden prosentin nousua.

Designvuotta yhdistellään eri alojen yleisötapahtumiin. Jääkiekon kisavieraita aiotaan toukokuussa hurmata ruokaan liittyvällä muotoilulla sekä Helsingissä että Tukholmassa.

Ateriaelämyksiä lisää ravintolapäivä Helsingissä kisojen aikana.

Viime vuonna Helsingissä yöpyi ennätysmäiset 3,4 miljoonaa matkailijaa. Ennätys ei Beckerin mukaan syntynyt erityisten suurtapahtumien seurauksena vaan pelkästään vapaa-ajan matkailun kasvusta.

Laivamatkailussa rikottiin kymmenen miljoonan turistin raja, mikä on ennätys sekin. Lentomatkustajia tuli yli 13 miljoonaa.

Hotellikapasiteetti on kasvanut pääkaupunkiseudulla muun muassa Vantaalle valmistuneiden uusien hotellien ansiosta.

Matkailuväen mielestä majapaikat voisivat lisääntyä reippaamminkin.

Viime vuonna Helsinki menetti pari isoa kongressia, koska pelättiin, etteivät majoitustilat riitä.

Hotellit ovat yhä varovaisia takavuosien laman takia. Huonelukua kasvatettiin vauhdilla, kunnes lama yllätti. Sen jälkeen hotelleissa on haluttu pitää korkeita käyttöasteita.

Tuorein notkahdus on vuodelta 2009.

"Viime vuonna matkailijamäärät olivat aika hyvät", kertoo Cumulus-hotellien kaupallinen johtaja Lasse Lindevall. Volyymien kasvusta huolimatta hotelleja ei vielä myydä yhtä hyvään hintaan kuin parhaina päivinä. "Hyviin vuosiin on vielä matkaa", hän sanoo.

Kävijämäärien lisäksi hotellien kassavirtaan vaikuttavat esimerkiksi vieraiden viipymisaika ja käytetyt palvelut.

Kongressien ajaksi varauksia tulee hyvissä ajoin, mutta yksin liikkuvat liikemiehet varaavat huoneen joskus pari päivää ennen saapumistaan. Heidän tuloonsa voi taloustilanne vaikuttaa paljonkin.

"Nyt näyttää sentään valoisammalta kuin aivan viime vuoden lopulla", Lindevall kuvailee aikojen epävarmuutta.

Elokuiseen kirjastoalan kokoukseen on tulossa kolmisen tuhatta osanottajaa, ja pienempiä konferensseja on runsaasti pitkin kesää.

"Odotukset ovat korkealla", sanoo Scandic Continental -hotellien aluejohtaja Christer

Skjäl designvuoteen viitaten.

"Helsinki tuntuu saaneen paljon positiivista julkisuutta." Maailman markkinatilanne tosin tekee ennustettavuuden vaikeaksi. Lätkäfinaalien lähestyessä huoneita saisi kaupaksi varmasti enemmän kuin on tarjontaa, hän uskoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää