Kaupunki

Suuromistajat haluavat jyrätä maahanmuuttajien ostospaikan Itäkeskuksessa – ”Purkaminen ajaisi somalit seisoskelemaan asemalle”

Puotinharjun ostoskeskus Itäkeskuksessa on vakiinnuttanut asiakaskuntansa, ja julkkiskokitkin hakevat sieltä yrttejä. Isot kiinteistöyhtiöt ja Helsingin kaupunki kuitenkin miettivät Puhoksen purkua. Pienyrittäjät pelkäävät purkamisuhan lisäksi kallista remonttia ja toivovat, ettei yhteisö hajoa.

”Mihin me sen jälkeen kokoontuisimme? Tämä on tärkeä seurustelupaikka meille”, Hassan Mohamed sanoo.

Hassan Mohamed esittäytyy kahvila Banadirin puhemieheksi. Banadir on alue Somalian pääkaupungin Mogadishun ympärillä. Se myös kahvila Puhoksessa eli kauppakeskus Itiksen naapurissa sijaitsevassa Puotinharjun vanhassa ostoskeskuksessa Helsingissä.

Kahvilassa on parikymmentä asiakasta. Miehet seuraavat sivusilmällä, kun isossa taulutelevisiossa pyörivät somalialaisen televisiokanava Kalsanin uutiset. Sotaa näkyisi käytävän jossakin päin arabimaailmaa. Naisia kahvilassa ei ole.


On perjantai. Rukoushetkeen Banadirin naapurissa sijaitsevassa tilapäismoskeijassa on aikaa puolisen tuntia. Hassan Mohamed popsii lounassalaattia kahvilan tiskin takana nurkkatuolissaan. Hassan Mohamedilla on huoli: jo pitkään on puhuttu ostoskeskuksen suuromistajien ja kaupungin halusta purkaa Puhos, ainakin suureksi osaksi, ja rakentaa tilalle asuintaloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paikka on loistava. Täällä on hyvä yhteishenki. Jos tämä puretaan, se on jo olemassa olevan haaskausta”, sanoo yrittäjä Maria von Flittner.


Von Flittner omistaa Puhoksessa liikehuoneiston. Hän on pienomistajien edustaja kiinteistöyhtiö Puotinharjun Puhoksessa. Monet pienet, suurelta osin maahanmuuttajataustaiset yrittäjät omistavat itse noin 25 prosenttia Puhoksen liiketiloista. Loput kolme neljännestä omistavat isot Sponda, Ilmarinen, Kesko ja HOK-Elanto.

Yhtiössä on keskusteltu Puhoksen tulevaisuudesta. Ostari on osin pahasti rapistunut, ja kunnollinen peruskorjaus olisi tarpeen. Varsinkin pienomistajat pelkäävät remontin hintaa. Vielä enemmän he pelkäävät kuitenkin, että suuret omistajat haluavat myydä rakennuksen. Siinä mukana menisivät pienetkin.

”Suurosakkailla ja pienosakkailla on melko erilaiset odotukset ja toiveet Puhoksen tulevaisuudesta. Isot myisivät koko osakekannan jollekin, joka purkaisi kaiken vanhan ja kehittäisi tonttia asuntotuotantoon. Pienet taas kehittäisivät yhtiötä ja toimintaa yhteistyössä jonkin sijoittajatahon kanssa”, von Flittner miettii.

 

”Täällä on hyvä yhteishenki.”

Flittner on ehdottanut perustettavaksi kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisten suunnittelijoiden, omistajien ja yrittäjien muodostamaa työryhmää, joka suunnittelisi ”Pohjoismaiden ja Euroopankin ensimmäisen ’semietnisen ostoskeskuksen’, kohtaamispaikan, jossa yhdistyisivät skandinaavinen muotokieli ja monikulttuurinen basaarialue sekä yrittäjyyttä tukeva toiminta”.

Osan tontista voisi von Flittnerin mielestä rakentaa tehokkaamminkin.


Asuntorakentaminen olisi Helsingin kaupungin mieleen. Se omistaa Puhoksen maapohjan, ja vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2020 lopussa. Kaupunki on kaavaillut tornitaloja ainakin osaan Puhoksen tontista. Ne olisivat varmaankin mieleen myös Keskolle ja HOK-Elannolle, joilla on isot ostosparatiisit lompakonheiton päässä Puhoksesta.

Puhoksen rakennus on huonokuntoinen, mutta sen sijainti ja yhteydet sinne ovat erinomaiset. Lähellä on Itäkeskuksen metroasema, mikä sopii Helsingin yleiskaavan ideoihin tiiviistä asuinrakentamisesta ja pyrkimyksestä, että yhä useampi helsinkiläinen kulkee tulevaisuudessa raiteilla.

Kahvilayrittäjä Hassan Mohamedin mukaan purkaminen tietäisi huonoa paitsi kahvilabisnekselle myös somaliyhteisölle: ”Purkaminen olisi meille paluu 1990-luvulle. Silloin seisoskelimme Rautatieasemalla. Täällä emme ole haitaksi kantasuomalaisille”, Hassan Mohamed sanoo.

Afrikkalaisten pakolaisten ensimmäisen aallon aikaan 1990-luvulla tulijoilla ei ollut kohtaamispaikkoja tai verkostoja, ja kotouttaminen ja kotoutuminen olivat vasta sanoja tulevaisuudessa. Silloin tulijat seisoskelivat kadunkulmissa.

Puhos puolestaan kutistui sivuhuomautukseksi jättiläis-Itiksen paisuessa vieressä.

Pian 2000-luvun alussa Puhoksesta kehkeytyi yhä selkeämmin maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ja asiakkaiden keskus Helsingissä. Nykyisin ulkomaalaistaustaiset jo kauempaakin Suomesta etsivät sieltä etnisiä ruoka-aineita, hyödykkeitä ja palveluja.

Itä-Helsingissä maahanmuuttajataustaisten asukkaiden tiheys on keskimääräistä isompi, ja Puhoksen koko yleisilme näyttää poikkeuksellisen värikkäältä. Onkin veistelty, että käynti eksoottisessa Puhoksessa on kuin köyhän miehen ulkomaanmatka.

”Kun [kanta]suomalaiset tulevat tänne, he katsovat kompassista, missä ollaan”, sanoo Emin Gurmuc istuessaan elintarvikeliike Alanyassa.

Ja toimii Puhoksessa oikeakin matkatoimisto, Finn Hajj & Umra Travel. Toimisto on saanut viime aikoina jonkin verran yllättävää julkisuutta, kun Suomesta takaisin kotiin Irakiin haluavat turvapaikanhakijat hankkivat sieltä paluulippujaan.


Alanya Oriental Marketin perusti Emin Gurmucin isä Aleattin Gurmuc kahdeksan vuotta sitten. Turkkilaistaustaisen yrittäjäperheen elintarvikeliike on jo laajentunut Tampereelle, ja aikeena on perustaa kauppaliikkeet myös Turkuun ja Lappeenrantaan.

”Huolestuttaa kyllä, jos tämä puretaan. Olemme tehneet paljon tämän paikan eteen. Maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset tietävät tämän liikkeen, ja nyt ovat turvapaikanhakijatkin alkaneet käydä”, Aleattin Gurmuc sanoo.

”Brasilialaiset, kolumbialaiset, somalialaiset, afgaanit..., he löytävät tänne”, somalialaistaustainen Shurie Mohamed kehuu vieressä.

Gurmucit ovat olleet tienraivaajia Puhoksessa. Keskiolutkeitaaksi 1990-luvun laman jäljiltä taantuneen Puhoksen uusin nousu alkoi heidän mukaansa paljolti vuonna 2008 aloittaneen Alanyan vanavedessä.

”Kun tulimme, täällä [Puhoksessa] oli hiljaista. Kun nyt katsoo, parkkipaikka on täynnä”, Emin Gurmuc viittoilee ulos.

Viikonloppuisin Puhoksen asiakaskunta muuttuu kantasuomalaisemmaksi. Emin Gurmuc arvioi, että tuolloin lähes puolet Puhoksen kävijöistä on kantasuomalaisia. Paljon ostetaan muun muassa lihaa, ja julkkiskokitkin hakevat Puhoksen kaupoista tuoreita yrttejä.

Etnisten liikkeiden naapureina Puhoksessa ovat muun muassa Intersport, lemmikkieläintarvikkeiden erikoisliike Musti ja Mirri, Elixia-kuntosali, Alepa ja huonekaluliike Jysk.

”Lätkäpojat tulevat, ostavat mailan ja lähtevät”, Emin Gurmuc sanoo.


Jos ovat kantasuomalaiset yrittäjät ja yksityishenkilöt usein huulet pyöreinä byrokratian labyrinteissä, maahanmuuttajille kysymysmerkit ovat vielä korkeampia. Puhoksessa vieraskieliset saavat ongelmiinsa naapuriapua epäviralliselta verkostoltaan.

Puhoksessa toimii myös virallisia auttajaorganisaatioita. Somalialaistaustainen Shurie Mohamed on MPMTO-yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys auttaa muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmaisia maahanmuuttajanuoria ja näiden perheitä.

”Leimautumisen pelko on maahanmuuttajilla usein voimakas. Me ohjaamme heitä virallisen Suomen palvelujen pariin”, Mohamed sanoo.

Somalialaistaustainen Mohamed Abdi puolestaan on koordinaattori Badbaado-järjestössä, joka sekin pitää majaansa Puhoksessa. Badbaado työskentelee maahanmuuttajalasten ja -nuorten aseman eteen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Molemmat järjestömiehet korostavat Puhoksen synergiaetua. Väkipakotta kasvanutta yhteisöä ei kannattaisi väkisin hajottaa.

”Tämä paikka on meille kaikille hyvin tärkeä. Ainoa, mitä tänne tarvittaisiin, olisi remontti”, Mohamed Abdi sanoo.

”Mutta, tiedätkö mitä?” yrittäjä Emin Gurmuc aloittaa. Hän katsahtaa Mohamed Abdiin ja osoittaa tälle kämmenellään noin metrin mittaa lattiasta ylös.

”Se tulee tosi kalliiksi. Viimeksi, kun oli vain pikku remontti, tuli tämmöinen pino laskuja.”

Raha ratkaisee. Bisneksessä. Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät ovat tottuneet tulemaan toimeen omillaan. Ja ehkä vähän vaatimattomammissa oloissa kuin mihin täkäläiset rakennusmääräykset velvoittavat.


Puhos etsii kuumeisesti ostajaa – pienyrittäjät tahtoisivat kehittää siitä monikulttuurisen ostoskeskuksen

”Maanomistaja sanoo, että viekää rojunne pois! Osakkailta aletaan kerätä rahoja purkamiseen. Se on pahin skenaario.”

Näin kuvaa tilannetta kiinteistöyhtiö Puotinharjun Puhoksen toimitusjohtaja Antti Syrjälä.

Puhos etsii ostajaa. Tarjousten jättöpäivä on keskiviikkona 30. marraskuuta. Kiinteistöyhtiön hallitus käsittelee niitä 9. joulukuuta – jos niitä on. Tammikuussa osakaskokouksen pitäisi päättää myymisestä.

Tontinvuokrasopimus Helsingin kanssa päättyy vuoden 2020 lopussa. Kaupunki on ilmoittanut, ettei se enää vuokraa tonttia nykyiseen käyttöön. Helsinki näkee Puhoksen purettuna (historiallisesti arvokasta A-osaa lukuun ottamatta) ja tontille rakennettuna asuintornitaloja.

Kiinteistön omistavat Sponda, Ilmarinen, HOK-Elanto ja Kesko 75 prosentilla osakkeista ja yksittäiset pienomistajat 25 prosentilla. Omistajien tulisi laatia osakassopimus osakkeiden arvosta ja esimerkiksi myyntihinnasta. HS:n tietojen mukaan ainakaan yksi suuromistajista ei aio hyväksyä nykyistä sopimusluonnosta.

Puhoksen yrittäjissä on paljon maahanmuuttajia. Monet haluaisivat hyödyntää tämän kehittämällä Puhoksesta monikulttuurisen ostos- ja palvelukeskuksen.

Fakta

Iso ja pikku jätti


 Puotinharjun ostoskeskus aloitti vuonna 1965.

 Nykyisellään Puhos on runsaan 21 000 neliömetrin laajuinen.

 Puhoksessa on noin 20 liikehuoneistoa.

 Kiinteistöyhtiö Puotinharjun Puhoksen osakkaita ovat HOK-Elanto, Kesko, Ilmarinen, Sponda ja joukko pienomistajia.

 Kauppakeskus Itiksen ensimmäinen osa avattiin vuonna 1984.

 Itiksen kauppakeskuksen vuokrattava pinta-ala on yli 100 000 neliömetriä ja kokonaispinta-ala yli 200 000 neliömetriä.

 Itiksessä on yli 200 liikehuoneistoa.

 Itiksen omistaa Wereldhave Finland Oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  2. 2

   Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta

  3. 3

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin

  6. 6

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  7. 7

   Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?

  8. 8

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  9. 9

   Italian rannikko­vartiostolta täys­käännös: Meri­pelastajat soittakoot tästä lähtien Libyaan – Ranskan Macron vaati maksuja siirtolaisista kieltäytyville

  10. 10

   20 vinkkiä kesälomamatkalle Tukholmaan – Nämä ovat parhaat kohteet lapsi­perheille, taiteen­ystäville, rojalisteille ja näköala­bongareille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  3. 3

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  4. 4

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  5. 5

   Tapiolan koulutilanne on niin sekava, että perheet harkitsevat jo muuttoa alueelta – Kira Poppius, 13, hyppää joka aamu bussiin lähikoulunsa edessä ja matkustaa toiselle puolelle Espoota

  6. 6

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  7. 7

   Metsä on ruma, vaarallinen ja ahdistava ja siitä on revittävä kaikki hyöty – On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon olisi pyhä tai erityinen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  9. 9

   Nuori lenkkeilijä juoksi vahingossa rajan yli Kanadasta Yhdysvaltoihin – kertoo päätyneensä kahdeksi viikoksi vankilaan

  10. 10

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta
  3. Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta” Tilaajille
  4. Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute
  5. Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän
  6. Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin
  7. Ydinvoimala vaikuttaa muiden päätöksiin jo ennen valmistumistaan Tilaajille
  8. Petri Riihi­kallio sairastui kahteen syöpään 25-vuotiaana – parantumista seurasi hurja määrä uusia harrastuksia, kunnes vakava kiipeily­onnettomuus pysäytti Tilaajille
  9. Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?
  10. Kesäpäivä Korkeasaaressa ja paljon muita menovinkkejä sunnuntaille
  11. 20 vinkkiä kesälomamatkalle Tukholmaan – Nämä ovat parhaat kohteet lapsi­perheille, taiteen­ystäville, rojalisteille ja näköala­bongareille
  12. Näytä lisää