Kaupunki

Töölössä jaetaan kynttilöitä asukkaiden ikkunalaudoille – taloyhtiö hankkinut sinivalkeat kynttilät joka itsenäisyyspäivä jo 1940-luvulta lähtien

”Kyllä ihmiset sitten polttavatkin näitä. Tietenkin on matkaesteitä ja muita, mutta talo on usein melkein täysvalaistuksessa”, kertoo talon asukas Markku Murros.

Joka itsenäisyyspäivä töölöläinen Markku Murros sytyttää kotinsa ikkunalaudoille sinivalkoiset kynttilät.

Näin tekee myös suurin osa Murroksen naapureista, sillä perinteellä on tässä taloyhtiössä pitkät juuret. Siihen asukkaita myös kannustetaan hienovaraisesti.

Helsingin Virkamiesasunto Osakeyhtiö nimittäin maksaa ja hankkii kynttilät asukkailleen.

Asukkaat voivat käydä kuittaamassa oman kynttiläosuutensa rakennuksen kivijalassa sijaitsevasta kahvila Eepoksesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Täällä on lista, mihin on merkitty kuinka monta kynttilää kuhunkin huoneistoon annetaan. Se on kaksi aina yhtä julkisivun ikkunaa kohti”, Murros, entinen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja selvittää.

Kynttilöitä kehotetaan polttamaan nimenomaan julkisivun puolella, että niiden viesti välittyisi. Jokaiselle huoneistolle on varattu tänäkin vuonna 4–12 kynttilää huoneiston koon ja sijainnin mukaan.

Tärkeää on, että kynttilöitä riittäisi etenkin julkisivun puoleisille ikkunoille, kuhunkin kaksi.

Murros kaivaa esille kynttiläparin sisältävän paketin.

Kas, nämähän ovat merkkitavaraa, pitkiä, kapeita – ja tietenkin sinivalkoisia. Näin varmistetaan yhdenmukaisuus. Kaikilla asukkailla on siten h-hetkenä tismalleen samanlaiset kynttilät pareittain ikkunalaudoilla.

”Juu juu, hienot ovat”, Murros myhäilee. ”Kyllä ihmiset sitten polttavatkin näitä. Tietenkin on matkaesteitä ja muita, mutta talo on usein melkein täysvalaistuksessa”, mies kehuu ja nauraa.

Tämä perinne on talossa vanha, vanhimpien asukkaiden muistikuvien mukaan ensimmäiset yhteiset kynttilät saattoivat palaa ikkunalaudoilla jo vuonna 1946.

Muutamaa vuotta myöhemmin taloyhtiö teki kynttilähankinnasta virallisen päätöksen, jonka mukaan edelleen toimitaan: taloyhtiö ostaa itsenäisyyspäivänkynttilät asukkailleen, jotka polttavat niitä julkisivun puoleisilla ikkunoillaan itsenäisyyspäivän iltana kello 18–20.

Tämän päivän runsaudenpulassa määrätietoisuus voi ihmetyttää, mutta ensimmäisten taloyhtiön kustantamien kynttilöiden aikaan oltiin juuri selvitty sodasta ja kaikesta oli pula – myös steariinista.

Niinpä kynttilöiden polttaminen oli harvinaista nautiskelua.

”Silloin oli maanpuolustushenkinen asukas eversti Hiisi isännöitsijänä ja hän päätti, että ainakin hänen talossaan palaisi kynttilät”, talon historiaa tutkinut Murros kuvailee.

Hiisi kynttilät lopulta jostakin hankki, taloyhtiön laskuun. Tuskin ne olivat tällaisia pitkiä ja kauniita, Murros epäilee. ”Olivat varmaan niitä ihan lyhyitä.”

Itsenäisyyspäivä on Murrokselle itselleen myös hyvin tärkeä päivä. Hän on itse opiskellut aikoinaan historiaa, erityisesti Suomen historiaa ja sotia.

Murrokset pyrkivät olemaan kotimaassa aina itsenäisyyspäivänä.

”Kyllä ajoitamme matkustelun niin, että tulemme kotiin ennen itsenäisyyspäivää tai lähdemme vasta sen jälkeen. Nyt me lähdemme matkalle sen jälkeen. Joulun saatamme olla ulkomailla, mutta emme koskaan itsenäisyyspäivää”, Murros nauraa.

Yleensä perheen itsenäisyyspäivä kuluu perinteisen ohjelman parissa.

Ehkä hyvät itsenäisyyspäivän kahvit jonkun järjestön tilaisuudessa, sankarihaudoilla vierailu ja kulkueen seuraaminen kodin ikkunoista.

Pääkaupunkiseudun ylioppilaiden yhteinen soihtukulkue Hietaniemen hautausmaalta kohti Senaatintoria kulkee melkein Murroksen kodin ohi.

Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytetään ikkunalaudalle pareittain kello 18. Sen jälkeen hiljennytään seuraamaan linnan juhlia.

”Kyllä itsenäisyydellä on minulle erittäin suuri merkitys. Suomi on itsenäinen kansakunta ja saamme päättää itse omista asioistamme, meitä ei määrää kukaan”, Murros tuumii.

”Lisäksi meillä on demokratia, se on todella arvokasta.”

Kynttilä oli hieno ylellisyysesine

Kynttilöitä on poltettu jo 1700-luvulla Ruotsin alueilla kuninkaallisten merkkipäivien kunniaksi. Mehiläisvahakynttilä oli hieno ylellisyysesine, kertoo arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.

”Tiettävästi jo muinaiset roomalaiset polttivat kynttilöitä haudoilla.”

Suomessa tapaa noudatettiin jo ennen itsenäistymistä 1800-luvulla, mutta eri syistä. Kynttilöitä saatettiin polttaa Venäjän tai Ruotsin kuninkaallisten syntymäpäivien tai valtiollisten juhlapäivien kunniaksi. Venäjän vallan kiristyessä 1800-luvun lopussa kynttilöitä poltettiin jonkin aikaa kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäpäivänä. Se oli hiljainen vastalause Venäjän sortotoimille.

Itsenäisyyden tunnus kynttiläparista tuli vasta 1920-luvulla ja vuonna 1927 Itsenäisyyden liitto antoi virallisen kehotuksen kynttilöiden polttamisesta.

Miksi juuri kaksi kynttilää?

Kukaan ei ole ihan varma, kertoo Nirkko.

Kahden kynttilän on ajateltu tarkoittavan kotia ja isänmaata.

Toisaalta kaksi kynttilää oli myös käytännöllisintä. ”Silloin oli kaksiruutuisia ikkunoita, joten kolme olisi näyttänyt aivan toispuoleiselta. Kaksi oli sopiva, yksi molemmille puolille.”

Yhden tulkinnan mukaan määrä olisi peruja 1900-luvun alun jääkäriliikkeen tarinasta. Kun sotilaskoulutukseen haluavat miehet lähtivät Ruotsin kautta Saksaan, kahden ikkunassa palavan kynttilän kerrotaan olleen heille merkki turvallisesta majapaikasta ja ruuasta.

Liittyivätpä kynttilät jääkäreihin tai eivät, vielä 1920-luvun Suomessa tapaa pidettiin todennäköisesti enemmän porvarillisen ja valkoisen Suomen perinteenä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Jääkärit
 • Töölö
 • Itsenäisyyspäivä
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  7. 7

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  8. 8

   Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää