Kaupunki

Omaiset tyrmistyivät Rinnekodin toimitusjohtajan painostusväitteistä – ”Rikkeemme on, että puolustamme vaikeasti vammaisten ihmisoikeuksia”

Rinnekoti-säätiö sai torstaina aluehallintovirastolta vakavan huomautuksen henkilöstön työhyvinvoinnin epäkohdista, minkä jälkeen se purki sopimuksensa Espoon kaupungin kanssa.

Espoon Kaitaalla sijaitsevan kehitysvammaisten asumisyksikkö Villa Huvin asukkaiden vanhemmat eivät niele purematta väitteitä siitä, että he olisivat painostamisellaan tehneet Rinnekodin järjestämän toiminnan pyörittämisestä mahdotonta.

Rinnekoti-säätiön toimitusjohtaja Anu Kallio kertoi torstaina HS:lle, että osa asukkaiden omaisista on painostanut asumisyksikön työntekijöitä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) antoi torstaina vakavan huomautuksen henkilöstön työhyvinvoinnin epäkohdista, minkä jälkeen säätiö teki lopullisen päätöksensä sopimuksen purkamisesta Espoon kaupungin kanssa.

Avi teki 8. marraskuuta työsuojelutarkastuksen Villa Huviin.

”Tarkastuksella työnantajan ja työntekijöiden edustajat toivat esille, että työpaikalla esiintyy haitallista psykososiaalista kuormitusta. Kuormitusta aiheuttavat muun muassa epäselvät vastuut ja työnjako, työntekijöiden ja esimiesten suuri vaihtuvuus, esimiesten vaihtumisesta seurannut puutteellinen ja ristiriitainen ohjeistus ja tiedottaminen sekä haastavat vuorovaikutustilanteet suhteessa omaisiin”, tarkastusraportissa kerrotaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tarkastuksella saatujen tietojen mukaan työpaikalla on koettu epäasiallista kohtelua omaisten taholta sekä työyhteisön sisällä”, todetaan myös.

Asukkaiden omaisia edustavan Villa Huvin ystävät ry:n puheenjohtajan Jorma Syväjärven mielestä Rinnekoti pyrkii omaisia syyttelemällä kääntämään huomion pois varsinaisesta ongelmasta. Hänen tyttärensä on yksi asumisyksikön 15:stä asukkaasta.

”Oikea ongelma oli alun perin liian pienet resurssit ja huono johtaminen. Siihenhän tämä kaikki perustuu”, Syväjärvi sanoo.

Syväjärven mukaan Espoon kaupunki teki omaisten varoituksista huolimatta hankintapäätöksen liian pienellä hinnalla ja ilman tarvittavia palvelusuunnitelmia. Koska rahaa on ollut käytössä liian vähän, ei toimintaa ole hänen mielestään saatu pyörimään johdonmukaisesti ja laadukkaasti.

Syväjärvi näkee esimerkiksi henkilöstön suuren vaihtuvuuden johtuvan siitä, että liian niukat resurssit kuormittavat työntekijöitä kohtuuttomasti. Syväjärvi ei syytäkään työntekijöitä, joiden hän kokee tekevän parhaansa vaikeassa tai lähes mahdottomassa paikassa.

Syväjärvi ihmettelee Rinnekoti-säätiön toimitusjohtajan Anu Kallion kommentteja, joissa väitetty omaisten harjoittama painostaminen nousee keskiöön. Omaiset ovat kyllä Syväjärven mukaan tehneet Aville yli sata valitusta asumisyksikössä havaitsemistaan epäkohdista. Tätä ei voi kuitenkaan hänen mielestään pitää painostamisena, vaan ainoastaan vammaisten asukkaiden ihmisarvoisten elinedellytysten peräämisenä.

”Emme vaadi mitään muuta kuin sen, mitä laissa sanotaan. Se on ihan täyttä puppua, että me olisimme jotenkin kultalusikka suussa ihmettelemässä”, Syväjärvi kertoo.

Kaikki vanhemmat ovat halunneet yhteisiä tapaamisia, joissa palvelupuutteita käsiteltäisiin ja toimintaan kehitettäisiin yhdessä Rinnekoti-säätiön kanssa. Tämä ei ole Syväjärven mukaan toteutunut.

Omaisten Aville tekemät valitukset koskevat muun muassa lääkkeiden jakamisessa sattuneita virheitä sekä sitä, että yksi asukas unohdettiin talvitakkiin ja pipoon sonnustautuneena sisätiloihin.

”Toinen asukas unohdetiin kylmään terassille, jonka seurauksena tämä sairastui ja joutui sairaalaan”, Syväjärvi kertoo ja korostaa, että vaaratilanteita ja virheitä on tullut ilmi lukuisia muitakin.

Omaisyhdistys on lisäksi tehnyt kantelun Espoon kaupungin hankkiman palvelun valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.

”Meidän rikkeemme on se, että puolustamme vaikeavammaisten asukkaiden ihmisoikeuksia.”

Villa Huvin ystävät ry:n mukaan 35 työntekijän on mahdotonta oppia hallitsemaan kaikkien 15:n monivammaisen asukkaan hoitotoimia. Omaiset ehdottivatkin viime keväänä, että asukkaiden ympärille muodostettaisiin hoitotiimejä. Rinnekoti oli kuitenkin sopinut Espoon kaupungin kanssa ryhmämuotoisesta palvelusta.

Syväjärvi ei ole havainnut, että omaiset olisivat raivoamalla tai jollain muulla tavoin aiheuttaneet psykososiaalista kuormitusta työntekijöille. Hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä, jos jollain loppuun uupuneella omaisella ”keittää joskus yli”.

”Me tietysti heijastamme niitä ongelmia, mutta emme me ole ongelman lähtökohta.”

Rinnekoti-säätiö on vastannut Villa Huvin toiminnasta noin vuoden ajan. Säätiö aikoo vetäytyä asumisyksiköstä helmikuun alkuun mennessä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehitysvammaisuus
 • Asuminen
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  4. 4

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  5. 5

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  6. 6

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää