Kaupunki

Poikkeuksellinen talonvaltaus Helsingissä: ketään ei ole kiire häätää pois, mutta ”seksuaalinen bondage” oli joillekin liikaa

Valtaajien mukaan naapurit ovat olleet valtauksesta pikemminkin iloissaan kuin harmissaan. Valtaus on jatkunut kolme ja puoli kuukautta.

Helsingin Malminkartanossa on käynnissä poikkeuksellinen talonvaltaus: kaupungin mukaan valtaus on ollut ”huomattavan rauhallinen”, valtaajien mukaan naapurit ovat olleet valtauksesta pikemminkin iloissaan kuin harmissaan, vallattu talo on hyväkuntoinen, eikä viranomaisilla ole kiire häätää valtaajia pois.

Kaiken lisäksi kyseessä on Helsingin nuorisoasiainkeskuksen mukaan ainoa kaupungin tiedossa oleva jatkuva talonvaltaus. Valtaus on kestänyt kolme ja puoli kuukautta.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä Piianpuiston päässä olevan, Helsingin kaupungin omistaman talon valtaukseen. Perussuomalaisten Helsingin piiriyhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarikangas nosti valtauksen tikun nokkaan blogissaan Helsingin Uutisten sivuilla.

Asukkaat ovat Saarikankaan mukaan kyllästyneet tilanteeseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Malminkartanon asukasyhdistys on valittanut ja lähestynyt Helsingin tilakeskusta”, Saarikangas sanoo.

Saarikankaan blogin mukaan ”alkoholin ja huumeidenkäyttö talossa ja sen pihapiirissä on yleistä ja avointa”.

Tieto on Saarikankaan mukaan peräisin asukkaiden kertomuksista.

”Lähin asutus on alta 50 metriä siitä pihoilta ja parvekkeilta näkyy kaikki, mitä siellä tapahtuu. Erityisesti viikonloppuisin sattuu kaikenlaista.”

Tiloja ei kuitenkaan ole tyhjennetty, vaikka Saarikankaan mukaan kaupungin tilakeskus ehti tällaista jo luvata.

”Yleensähän tällainen menee siihen, että seuraava askel on, että leikkipihalta rupeaa löytymään kaikennäköistä, tyhjiä pulloja ja neuloja. Sitä toivoisi, että joku puuttuu. Tarvitseeko aina mennä näin pitkälle?” Saarikangas kysyy.

Kaupungilla ei ole ollut syytä kiireellisiin toimiin, sanoo Helsingin nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Mikko Vatka.

”Olemme olleet yhteydessä valtaajiin ja selvittäneet, että tila ei ole vaarallinen. Meillä ei ole tarvetta puuttua toimintaan nopeasti, koska mitään akuuttia uhkaa tai vaaraa ei ole. Lisäksi voimakasta palautetta ympäristöstä ei ole tullut.”

Vatkan mukaan valtaus on ollut moniin aiempiin verrattuna jopa huomattavan rauhallinen. Paikalla on nuorisoasiainkeskuksen edustajien lisäksi käynyt Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden lähityön ihmisiä.

Elokuun lopussa vallattu talo oli tiettävästi ollut tyhjillään aina siitä asti, kun tiloja käyttänyt Lenkkiteatteri lopetti toimintansa keväällä 2014.


Mäntyjen keskelle puolittain piiloutuneen talon ikkunat on nyt laudoitettu, seinissä on tageja ja graffitien alkuja ja ainoa merkki elämästä on toisen ulko-oven viereen kiinnitetty summeri ja oven yläpuolelle asennettu valo.

Oven avaa Maria Calderoniksi esittäytyvä henkilö, joka alkaa heti kuistin ja kenkien eteiseen jättämisen jälkeen esitellä paikkoja.

Keittiö, olohuone sohvineen, pöytineen, kirjahyllyineen ja valkokankaineen, sali treenausta ja joogaa varten. Nyrkkeilyhanskoja seinän vierellä, yksinäinen pinnatuoli keskellä lattiaa. Olohuoneen pöydän reunalla läppäri, teemuki ja nuuskapurkki.

Ei huumeneuloja, ei tyhjiä kaljatölkkejä.

”Tuntuu, että monilla on ennakkoluuloja valtaajia kohtaan, mutta me haluamme vain turvallisen tilan, jossa ketään ei syrjitä, ja jota kaikki voivat käyttää sellaisiin tapahtumiin kuin haluavat”, Calderon sanoo.


”Tuntuu, että jengiä pelottaa sellainen julkisuudessa esiintyvä kuva talonvaltaajista. Ei me purra!” sanoo puolestaan taloon saapuva nuori mies, joka esittäytyy vain nimellä Domma.

Hän alkaa askarrella talolle uutta infokylttiä, sillä edellisen ”joku ohikulkija nyysi kadunvarresta pari päivää sitten”. Domman ja Calderonin lisäksi talossa ei haastatteluhetkellä ollut muita.

Calderonin mukaan osa naapureista ei ole pitänyt talon valtaamisesta, mutta ”pääosin naapureiden kanssa yhteistyö on hyvää”.

”Naapureita on käynyt paikan päällä, ja he ovat olleet iloisia toiminnasta”, Calderon sanoo.

Talonvaltaajien kanssa poikkiteloin asettuneen asukasyhdistyksen edustajaa paikalla ei ole Calderonin mukaan näkynyt, tai ainakaan kukaan vieraista ei ole sellaiseksi esittäytynyt.

”Mielellään tekisimme yhteistyötä.”

Paikallispoliitikko Saarikankaan lausuntoja huumeista ja pian viereisen lastentarhan pihalta löytyvistä neuloista Calderon pitää outoina.

”Suurimpaan osaan talon tapahtumia ei sovi edes alkoholi. Ei ole tarkoitus, että tämä olisi vain paikka, jonne tullaan päihtymään.”

Calderon ei voi tietenkään mennä takuuseen kaikista talon vierailijoista, sillä eri tapahtumissa käy hyvin paljon eri ihmisiä.

Tavoitteena on kuitenkin, että toiminta pysyy seinien sisällä. Domman mukaan esimerkiksi viime viikolla järjestetty punkbändi-ilta pidettiin kokonaan sisällä. Paikalla oli 30–40 ihmistä.


”Emme halua häiritä naapurustoa, melu ulos pidetään minimissään.”

Miksi talo piti sitten vallata? Calderonin mukaan Helsingissä on ”tosi paljon tarvetta yhteisille tiloille, joissa on ilmaisia tapahtumia, ja joissa ei ole minkäänlaista seksuaalista tai sukupuolista syrjintää”.

”Minkäänlaista rasismia tai homo- tai transfobiaa ei hyväksytä. Täällä ei ole tilaa syrjiä ketään”, Calderon sanoo.

Tämän takia Calderon ihmetteleekin perussuomalaisten Saarikankaan bloggausta, jossa viimeinen pisara oli ”viime torstaina järjestetty kurssi sidonnasta, siis seksuaalisesta ns. bondage-sidonnasta”.

”On vankka käsitys ja uskomus, että muutakin kuin solmujen tekoa opeteltiin”, Saarikangas sanoo HS:lle.

”Mutta tämähän on nimenomaan paikka, jossa voi olla myös seksuaalisesti vapaa, jossa seksuaalisuus ei ole valmiiksi rakennettu asia”, Calderon sanoo talossa järjestetyistä shibari-illoista. Shibari tarkoittaa japanilaista sidontaa, joka voi olla myös eroottista.

”Millä vuodella me oikein elämme? Eihän tällaisissa työpajoissa pitäisi olla mitään ongelmaa”, Calderon sanoo.

”En minä moralisoimaan rupea. Totean vain, onko se tuollaisessa ympäristössä ja paikassa sopivaa”, Saarikangas sanoi aiemmin HS:lle.

”Mikä se paikka Suomessa sitten on?” vastaa Calderon. Hänen mukaansa Squat Kummaksi ristityn valtauksen tavoitteena on vain tarjota ihmisille mahdollisuuksia kohdata toisensa, oli kyse sitten joogasta, sidonnasta, leffailloista tai naapurin joulumyyjäisistä.

”Tätä haluaisimme todella mielellämme jatkaa. Potentiaalia on.”

”Jos miettii viimeisten vuosien valtauksia, niin onhan tämä edistystä, että kaupunki tulee tänne keskustelemaan eikä mellakkavarustein oven läpi hippejä häätämään”, Domma sanoo.

Kaupunki on nuorisoasiainkeskuksen Mikko Vatkan mukaan myös miettinyt sopimuksen tekemistä talon tiloista valtaajien kanssa. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty, ja muitakin vaihtoehtoja kartoitetaan.

Myös perussuomalaisten Saarikangas toivoo, että talo palautetaan toimintaan, joka on valvottua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talonvaltaukset
 • Malminkartano
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  3. 3

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Sipilän hallitus taas kriisin partaalla

  9. 9

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  10. 10

   Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää