Kaupunki

Kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen – jopa kiltisti vuokransa maksava voi joutua kimppakämpästä pihalle

Helsingin seudulla kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen, josta on vaikea päästä pois epäsäännöllisten tulojen ja pätkätöiden takia.

Nuorien velkaantumisriski kasvaa sillä hetkellä, kun he muuttavat omilleen.

Omilleen muuttaneiden velkaantuminen näkyy Suomen Asiakastiedon tuoreimmassa maksuhäiriötilastoissa.

Luottotietonsa menettäneitä alle 20-vuotiaiden ikäluokassa on vielä hyvin vähän. 20–24-vuotiaiden tilanne on jo selvästi huonompi: maksuhäiriöisiä on 9,2 prosenttia ikäluokasta. Kaikista täysi-ikäisistä maksuhäiriöitä on 8,5 prosentilla väestöstä.

Helsinkiläiset nuoret muuttavat omilleen noin 20-vuotiaina. 18-vuotiaista nuorista runsaat 80 prosenttia asuu vanhempiensa kanssa, mutta 22-vuotiaista vain vajaa viidennes.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lapsuudenkodista lähdettäessä nuoren menot kasvavat, mutta tulot eivät useinkaan kasva samassa suhteessa.

”Nuoren elämässä talouden kannalta kaikkein haavoittuvin hetki on se, kun hän muuttaa omillensa”, kertoo viestintä­päällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä.

HS uutisoi lauantaina, että maksuhäiriöiden lisääntyminen on johtamassa myös siihen, että pimeät vuokramarkkinat paisuvat.


Pääkaupunkiseudulla tilannetta vaikeuttavat kalliit asumiskustannukset. Moni nuori yrittääkin fiksusti jakaa asumis­kuluja ja muuttaa samaan asuntoon kaverin tai tyttö- tai poikaystävän kanssa.

Siitä, miten raha-asiat hoidetaan, kaikki nuoret eivät kuitenkaan välttämättä osaa tai kehtaa sopia.

”Raha-asioista pitää puhua ja sopia, kun mennään asumaan yhdessä jonkun kanssa”, ­Mattila vinkkaa nuorille.

Asumiskulujen maksamisesta kannattaa hyvänkin kaverin ja kultaisen kumppanin kanssa ­sopia puhumisen lisäksi kirjallisesti, siten että kaikki osapuolet tietävät velvoitteensa ja oikeutensa ja myös sitoutuvat niihin.

Kaikki tämä olisi syytä tehdä hyvissä ajoin ennen kuin en­simmäistäkään muuttolaatikkoa kannetaan kimppakämppään.

”Pahimmassa tapauksessa kiltisti omaa osuuttaan vuokrasta maksaneelle on tullut häätö ja maksuhäiriömerkintä, kun toinen onkin jättänyt vuokran maksamatta”, kertoo Mattila.

”Jos vuokralaiset ovat yhteisvastuullisia, ei vuokranantajaa kiinnosta se, että toinen on salannut toiselta maksamattomuutensa, vaan hän haluaa omansa nopeasti pois.”

Jos vuokrasopimuksen saa neuvoteltua kaikkien vuokralaisten nimiin, asunto voi säilyä, kun hoitaa oman osuutensa. Yksityisillä näin ei yleensä ole.

Myös Helsingin kaupungin asunnot (Heka) tekee tyypillisesti kimppakämppäläisten kanssa yhden yhteisen sopimuksen. Tästä seuraa se, että jos esimerkiksi kolmen henkilön kimppakämpässä yksi jättää vuokran maksamatta, kahden muun täytyy huolehtia kolmannen vuokrasta.

Neuvoja vuokrasopimuksen tekoon ja tietoa erilaisista vuokrasopimusmalleista saa Suomen Vuokranantajien Kimppakämpän vuokraoppaasta.

Esimerkiksi pariskunnan tullessa vuokralaisiksi vuokrasopimus voidaan tehdä vain toisen puolison nimiin, mutta selkeintä olisi tehdä vuokrasopimus molempien nimiin, jolloin vuokran­antajakin pysyy paremmin tietoisena siitä, ketkä huoneistossa asuvat ja sopimuksesta vastaavat – myös elämäntilanteiden muuttuessa.

”Kimppakämpät ovat ongelma. Olemme rahoittaneet nuoria, joilla on ollut häätöuhka, kun joku muu on jättänyt vuokraa maksamatta, ja myös, kun on muutettu halvempaan asuntoon kämppiksen poismuuton takia, ja silloin on jo syntynyt vuokrarästiä asunnon kalliin hinnan vuoksi”, kertoo sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen Vantaalta.

”Näemme velkaantumista kaikissa ikäpolvissa, mutta kannamme huolta erityisesti 1990-luvulla syntyneistä. He saavat henkilöstövuokrausfirmoilta nollatuntisopimuksia ja tekevät kyllä töitä ahkerasti, mutta sopimus ei takaa mitään minimituloja. Tällaisia nuoria emme voi luotottaa, vaikka haluaisimmekin”, Luotonen sanoo.

Myös Helsingin kaupungin asumisneuvonnan johtavan ­sosiaaliohjaajan Anne Kinnin mielestä Helsingin asuntojen kalleus on suuri riskitekijä nuorten velkaantumiselle.

”Vuokrataan liian kalliita asuntoja tuloihin nähden. Nuorten epäsäännölliset tulot aiheuttavat nopeasti sen, että alkaa kertyä vuokravelkaa.”

Takuusäätiö tarjoaa velallisille maksutonta neuvontaa ja takausta pankista nostettavaan velkojen järjestelylainaan.

Nuorten yhteydenotot Takuusäätiöön ovat lisääntyneet paljon sen jälkeen, kun säätiö alkoi antaa neuvontaa puhelinpalvelu Velkalinjan lisäksi myös chatissa. Chatti on auki kaksi kertaa viikossa 2,5 tunnin ajan. Sen kautta yhteydenottoja on tullut tänä syksynä 110 kertaa kuukaudessa.

”Nuoret ottavat yhteyttä, kun väline on oikea. Ja juuri nuoret tarvitsevat sähköisiä välineitä, jotka voivat ohjata heitä ra­hankäytössä. Olemme tehneet muun muassa tulojen ja menojen seurantasovelluksen”, Mattila kertoo.

Lapsuudenkodissa vanhempien täyteen ylläpitoon ja asioiden järjestämiseen tottuneille nuorille voi tulla yllätyksenä se, kuinka suuri summa välttämättömistä menoista kertyy. Jos totutuista tavaroista ja elintavoista ei osaa tinkiä, edessä on velanotto.

”Varsinkin Helsingin seudulla iso osa tuloista menee asumiseen ja sitten otetaan kulutusluottoa elämiseen ja arjen ostoksiin”, Mattila sanoo.

”Nuoria miehiä velkaannuttavat auto- ja elektroniikkahankinnat. Naisille taas kertyy paljon sellaista pikkusälää, kuten meikkejä, vaatteita, kodin tavaroita verkko-ostoin, jolloin velkojia voi olla lukumääräisesti paljon, vaikka summat ovat euromääräisesti pienempiä.”

Kuntien velkaneuvontoihin yhteyttä ottaneiden nuorien taustalta löytyy moninaisia syitä: parisuhteen päättyminen, kalliin puhelimen hankinta, pikavippejä, velanottoa hauskanpitoon, verkko-ostoksia, Kelan etuuksien takaisinperintää, yksinhuoltajuus, liian varhainen kotoa muutto, sairastuminen, lastensuojelutausta, asunnottomuus ja työttömyys.

Nuori saattaa myös ottaa velkaa luottotietonsa menettäneen läheisensä puolesta ja olla hetken päästä itse pulassa.

Useiden laskujen yhdistä­minen yhdeksi lainaksi voi ­joskus olla järkevä tapa hoitaa ­monimutkainen velkatilanne, mutta siinä piilee hou­kutus, joka voi jatkaa velkakierrettä.

”Jos saa lainalle pienen kuukausierän, siinä voi tulla sellainen illuusio, että nythän voin taas ostaa jotain pientä siihen päälle. Näennäisesti helpotusta tuova asia saattaakin hämätä ja houkuttaa käyttämään rahaa yli varojen ja ottamaan uutta ­velkaa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Viisi vinkkiä

Jos eteen tulee talousvaikeuksia, etsi ratkaisuja ja hae apua nopeasti


1 Maksa aina ensin vuokra, sähkölasku ja puhelinlasku.

2 Sopeuta menot tuloihin, älä päinvastoin. Säästä etukäteen hankintoihin. Kaikkea ei tarvitse saada heti.

3 Etsi älypuhelimesta taloudenhallintasovellus, jolla voit seurata ja suunnitella omia tulojasi ja menojasi.

4 Jos otat luottoa, laske takaisinmaksukykysi ja selvitä aina, paljonko luoton hinnaksi todellisuudessa tulee kulujen ja korkojen kanssa.

5 Jos sinulla on talousvaikeuksia, puutu asiaan mahdollisimman pian. Ota yhteyttä velkojiin ja tee maksusuunnitelma.

Vinkkejä antoivat lakimies Satu Sjöblom Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta sekä johtava talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen Espoon talous- ja velkaneuvonnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Velkaantuminen
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  5. 5

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  6. 6

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen – jo kolmas päävoitto tänä vuonna

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää