Kaupunki

Pitääkö Helsingin Pohjoisesplanadi muuttaa kävelykaduksi? ”Kun joku katu suljetaan, se aiheuttaa ruuhkia muualla”

HS:n haastattelemat helsinkiläiset, turistit ja kauppiaat lämpenevät ajatukselle autottomasta Pohjoisesplanadista. Vastustusta herättää pelko liikenteen kangistumisesta keskustassa.

Pohjoisesplanadilla sijaitsevan Kankurin tupa -liikkeen hallintopäällikkö Jaana Koskela ei näe mitään syitä sille, miksi Pohjoisesplanadin muuttaminen kävelykaduksi olisi huono asia.

”Parkkipaikkatilanne on kadulla niin olematon, etteivät ihmiset tule ostoksille autolla nytkään”, hän sanoo.

”Juu ei tuu”, huikkaa selän takaa liikkeen myyjä ja somistaja Anna Vepsä, joka laittaa juuri näyteikkunaa uuteen uskoon.

Koskelan mielestä kävelykaduksi muuttamiseen puolesta puhuvat myös katupölyn ja saasteiden väheneminen liiketilassa ja kävelykatujen yleinen vähyys Helsingissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kävelykadut ovat viihtyisiä ja mukavia, ihan omanlaisensa juttu”, hän perustelee.

HS kysyi tiistaina Pohjoisesplanadilla kaupunkilaisilta, turisteilta ja kauppiailta, mitä mieltä he ovat Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston suunnitelmista muuttaa Pohjoisesplanadi kävelykaduksi.

Helsinkiläiset, joille liikenteen sujuvuus tarkoittaa työmatkoja ja arkea, suhtautuvat ideaan periaatteessa positiivisesti. Suunnitelman toimivuutta käytännössä kuitenkin epäillään.

”Hyvältä kuulostaa, mutta en usko, että se toimisi liikenteen kannalta”, sanoo Veronica Wiklund.

Samoilla linjoilla on Itä-Helsingissä asuva Sanni Moilanen.

”Tuen kyllä sellaista rakentamista, jossa ihmiset pääsevät tutustumaan paikkoihin kävellen. Tässä kohtaa kuitenkin koen, että tuossa on jo puisto keskellä ja muutenkin leveät kadut kävelemistä varten. Pohjoisesplanadin muuttaminen kävelykaduksi voisi vain ruuhkauttaa liikennettä entisestään.”


Keskustassa työskentelevä Jaakko Juutila taas on toiveikkain mielin.

”Kyllä tämä varmaan kivalta näyttäisi, ja olisi mukavampi kävellä. Tulisi enemmän kaupunkifiilistä.”

Heti joulun jälkeen Pohjoisesplanadilta on huomattavasti helpompaa löytää turisteja kuin paikallisia. Muualta tulleet ottavat innokkaasti vastaan ajatuksen Pohjoisesplanadista kävelykatuna.

”Peukut pystyyn tälle suunnitelmalle”, innostuu Tukholmasta Helsinkiin vierailulle tullut Anne Ahlfors.

Ahlfors on muuttanut Suomesta Tukholmaan 1970-luvulla.

”Pohjoisesplanadi muistuttaa Tukholman Drottninggatania. Tästä saisi yhtä kauniin kävelykadun, Helsingin Drottninggatanin.”


Myös sisko Dunja Ahlfors kannattaa ideaa.

”Kadusta tulisi paljon rauhallisempi ilman autoja. Nyt jatkuva liikenteen melu häiritsee.”

Lontoosta vierailulle tullut Mia Kowada suhtautuu ajatukseen kävelykadusta positiivisesti. Kowada on suomalainen, mutta antaa haastattelun englanniksi asuttuaan vuosia Iso-Britanniassa.

”Kaupunkien keskustojen ympäri maailman pitäisi olla enemmän autottomia. Pääosin saasteiden takia, mutta kyllä se varmaan tarkoittaisi myös esimerkiksi enemmän kahviloita.”

Havis Amandan patsaan vieressä kojua pitävä vantaalainen torikauppias Jouni Matero on sitä mieltä, että Pohjoisesplanadin muuttaminen kävelykaduksi hätistäisi jo nyt vähissä olevat suomalaiset asiakkaat pois.

”Suomalaiset eivät käy Kauppatorilla, koska alueelle pysäköinti on niin vaikeaa. Toki luonnollinen poistumakin vaikuttaa: toreihin tottunut sukupolvi alkaa olla iäkästä.”

Materon mielestä autoilua vaikeutetaan koko ajan.

”Kun joku katu suljetaan, se aiheuttaa ruuhkia muualle. On helppo sanoa, että laitetaan tuo katu kiinni, mutta jos jotain otetaan pois niin tarvitaan jotain tilalle. Ovathan kävelybulevardit toki yleisesti ihan mukava ajatus.”

Keskustelu Helsingin kävelykeskustan kehittämisestä juontaa 1980-luvulle. Käytännössä liikennesuunnittelupolitiikan suunnanmuutos on kuitenkin tapahtunut vasta viime vuosina virkamieskunnan ja poliitikkojen sukupolvenvaihdoksen, ilmastonmuutokseen heräämisen ja voimakkaan kaupungistumiskehityksen seurauksena.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan suunnitelmat kävelykeskustasta ovat kesken. Virasto on kertonut järjestävänsä tammikuussa lehdistötilaisuuden, jossa se tuo julki erilaisia vaihtoehtoja kävelykeskustaan liittyen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Kävelykeskustaa halutaan laajentaa


  Helsinki selvittää, voitaisiinko Pohjoisesplanadi muuttaa kävelykaduksi.

  Hanke liittyy laajempaan pohdintaan Helsingin kävelykeskustan kehittämisestä: kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelee muutoksia myös Kaivokadulle ja Mannerheimintielle.

  Helsinki asettaa nykyään liikennesuunnittelupolitiikassaan jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen yksityisautoilun edelle.

  Uutta linjaa perustellaan muun muassa ruuhkien hillitsemisellä, tehokkaasti toimivalla liikenteellä, kaupunkirakenteen tiivistämisellä ja ilmastonmuutoksen vastaisella taistelulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Gallupit
 • Helsinki
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää