Kaupunki

Anna meille salainen numerosi tai työnumerosi, pyytää HSY – muuten vesikatko yllättää

Miksi HSY alkoi kerätä pääkaupunkiseutulaisten salaisia puhelinnumeroita?

Pääkaupunkiseudun vesihuollosta vastaava Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) lopettaa vesikatkoista ilmoittamisen kiinteistöjen ulko-oviin kiinnitetyillä tai muuten levitetyillä paperilapuilla. HSY on ilmoittanut tulevasta muutoksesta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asukkaille postitetulla tiedotteella.

Lapputiedotuksen korvaa Tukholmassa jo käytössä oleva järjestelmä, jossa ennakkoon tiedossa olevista vedenjakelun katkoksista ilmoitetaan vain tekstiviestillä, puhelinnauhoitteella ja HSY:n verkkosivuilla julkaistavilla tiedotteilla.

Miksi paperilapuista luovutaan, HSY:n vesihuollosta vastaava tiedottaja Kati Mäki-Latikka?

”Niitä ei ole saatu aina vietyä kaikkiin kiinteistöihin, eikä kaikkia asianosaisia ole tavoitettu. Lappuja jakavat meidän putkiasentajamme, joten he voivat jatkossa käyttää jakamiseen kuluvat työtunnit putkien korjaamiseen. Tavoitteena on parantaa tiedotusta.”

HSY saa puhelinnumerot suoraan puhelinoperaattoreilta. Jos puhelin on kuitenkin rekisteröity johonkin muuhun osoitteeseen tai sen numero on salainen, numero ei tule automaattisesti HSY:n tietoon. Näissä tapauksissa vesikatkoista varoittavia tekstiviestejä haluavien täytyy itse ilmoittaa puhelinnumeronsa HSY:n verkkosivujen kautta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uskotteko, että rekisteröitymisohjeenne kantautuu riittävän laajasti ihmisten tietoon?

”Tieto asiasta jaettiin julkisena tiedotteena ihan kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille. Tiedote on siis mennyt hyvin laajalla jakelulla, ja toivomme, että tämä nyt tavoittaisi asukkaat”, Mäki-Latikka kertoo.

”Yritimme myös tehdä tiedotteesta sellaisen, että se herättää huomiota. Sekin on taitolaji: pitää herättää huomiota, mutta viestin pitää myös olla ymmärrettävä. Laitoimme tiedotteeseen voimasanaksi, että tiedotamme jatkossa ’vain’ tekstiviestillä. Tämähän nyt ei vielä tässä vaiheessa pidä täysin paikkaansa, mutta halusimme herätellä ihmisiä.”

Artikkeli jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

Miten tieto lapuista luopumisesta on otettu vastaan?

”Olemme saaneet runsaasti palautetta – sekä myönteistä että kielteistä. Kielteiset palautteet ovat liittyneet lähinnä teknisiin häiriöihin, että ihmiset eivät ole esimerkiksi pystyneet rekisteröitymään joillakin laitteilla. Osa häiriöistä on jo korjattu, osaa pyritään korjailemaan pian.”

Kriittistä palautetta on tullut myös ruotsinkielisiltä. Pettymystä on aiheutunut ainakin tekstiviestijärjestelmän käyttöönotosta kertoneeseen tiedotteeseen eksyneistä kielioppivirheistä ja siitä, että hsy.fi/tekstiviesti-rekisteröitymissivulla osa tiedoista on vain suomeksi.

Pystyykö salaisen puhelinnumeron ilmoittamaan ainoastaan suomen kielellä?

”Itse portaali toimii kyllä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, mutta sinne vievä sivu on suomenkielinen. Vesikatkoista ilmoittavat tekstiviestit tulevat lähtemään asiakkaille suomeksi ja kielilain mukaisesti myös ruotsiksi.”

Milloin tekstiviestitiedotus alkaa?

”Vielä toistaiseksi laputamme kiinteistöjä. Tarkoituksena on nyt siis luopua paperitiedotteiden viemisestä jollakin aikataululla, mutta emme ole vielä päättäneet, milloin tämä tapahtuu. Tulemme ensin analysoimaan, minkälainen vaste julkisella tiedotteella [eli ilmoituksella tekstiviestijärjestelmän käyttöönotosta] on ollut ja kuinka paljon ihmiset ovat reagoineet siihen.”

Onko vaaraa, että salaiset numerot pääsevät leviämään HSY:n kautta ulkopuolisille?

”Emmehän me todellakaan luovuta niitä mihinkään eteenpäin. Palveluntarjoaja on luvannut, että numerot ovat ihan turvassa heidän palvelimellaan. Me käytämme puhelinnumeroita ainoastaan häiriötiedottamiseen”, Mäki-Latikka lupaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Paperilaput historiaan


 HSY kunnostaa vesijohtoverkostoa säännöllisesti, mistä aiheutuu noin 500 ennakoitua vedenjakelukatkosta vuosittain.

 Ennakoitavissa olleista katkoksista on perinteisesti ilmoitettu kiinteistöihin jaetuilla paperilapuilla. Ne ovat nyt kuitenkin siirtymässä historiaan, minkä jälkeen HSY ilmoittaa poikkeustilanteista tekstiviestitse.

 Vain lankapuhelinta käyttävälle asukkaalle, jonka puhelinnumero on HSY:n tiedossa, soittaa robotti. Se lukee tiedotteen ääneen.

 Asiakkaat saavat viestit ja puhelut 2–3 päivää ennen vesikatkoa.

 Putkirikoista johtuvista vesikatkoista ei ilmoiteta jatkossakaan tekstiviestillä, vaan tiedot niistä saa hsy.fi:stä ja vikapäivystysnumerosta 09 1561 3000.

 Esimerkiksi sähköyhtiöt Helen ja Fortum ovat jo pitkään tarjonneet sähkökatkoista ilmoittavaa tekstiviestipalvelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vesihuolto
 • Pääkaupunkiseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää