Kaupunki

Yrittäjä: ”Ei tässä Porscheja olla vuokraamassa” – halvimmillaan pakettiauton saa vuokralle alle kympillä

HS vertaili viiden vuokraamon hintoja ja palveluita pääkaupunkiseudulla.

Sörnäisten Rantatien Nesteen pihassa seisovan pakettiauton kyljissä näkyy naarmuja, katon maalipinta halkeilee ja etupenkki hieman repsottaa, mutta mitäs väliä sillä on. Tämän auton työnä ei ole koreilla, vaan kuljettaa tavaroita paikasta toiseen.

”Meillä on vähän vanhempi autokanta, mutta vastaavasti hinnat ovat halvemmat kuin muilla”, sanoo Vuokraapaku.fi-yritystä pyörittävä Rostislav Aalto.

”Ei tässä Porscheja olla vuokraamassa”, hän jatkaa ja virnistää.Aalto on pyörittänyt pakettiautovuokraamoa Helsingissä noin seitsemän vuotta. Samalla huoltoaseman parkkipaikalla autoja vuokraa myös Easyrent.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kilpailijat ovat eläneet naapureina sulassa sovussa, vaikka kilpailu pakettiautojen vuokrabisneksessä on viime vuosina kiristynyt.

Pakettiautojen vuokraamiseen erikoistuneita yrityksiä ei juuri ollut vielä 2000-luvun alussa. Silloin lähinnä huoltoasemat vuokrasivat pakettiautoja ja peräkärryjä.

Nykyään kansainväliset suuret vuokra-autoyritykset, kuten Europcar ja Hertz, ovat markkinajohtajia pakettiautojen vuokraamisessa, mutta alalle on tullut kymmenen vuoden viime aikana kymmeniä pieniä pakettiautojen lyhytaikaisiin vuokrauksiin erikoistuneita yrityksiä. Paku ovelle.comin liiketoimintajohtaja Kimmo Laine arvioi, että pakettiautoihin erikoistuneita autovuokraamoja on nykyään pääkaupunkiseudulla kymmenkunta.

”Harva yritys keskittyy pelkästään pakuihin, mutta kyllä niitä on merkittävästi tullut lisää kahdentoista vuoden aikana.”


Paku ovelle.com oli kaksitoista vuotta sitten vain yksi pakettiauto elintarvikekioskin kyljessä, jota yrittäjät kuskasivat asiakkaidensa luo. Nykyään yrityksellä on 80 pakettiautoa.

”Aina kun kysyntää on riittävästi, ostamme yhden pakun lisää. Kasvu jatkuu”, Laine kertoo.

Pääkaupunkiseudulla toimivan 20 pakettiauton Pakettiautovuokraus-nimisen yrityksen omistaja Lari Immonen arvioi, että aloitusvuoden 2003 jälkeen kilpailu alalla on kiristynyt.

”Viime aikoina näitä on tullut paljon lisää. Kilpailutilanne on kireä.”

Kun uusi sohva, kookas kodinkone tai pienen asunnon muuttokuorma ei mahdu omaan tai kaverin henkilöautoon, alkaa muutaman tunnin pakettiautovuokra kuulostaa kiinnostavalta vaihtoehdolta. Pakettiautoilla kuljetetaan myös puutarhanhoitoon liittyviä tarvikkeita, remonttivälineitä ja vanhoja huonekaluja kaatopaikalle tai kierrätyskeskukseen.

Alan yrittäjät kertovat, että pakettiautoja vuokrataan eniten kuunvaihteissa sekä yliopistojen ja muiden oppilaitosten lukuvuosien alussa. Muutot ovat olennainen osa pakettiautoyritysten liiketoimintaa.

”Muuttopalveluiden käyttö on kasvanut, mutta ne koetaan kalliiksi varsinkin nuorten ihmisten keskuudessa. Moni vuokraa edelleen pakettiauton”, Paku ovelle.comin Laine kertoo.

Suomen teillä ajaa Autorekisterikeskuksen tietojen mukaan noin 14 000 vuokra-autoa, joista suunnilleen 2 000 on pakettiautoja.

Suomen autovuokraamojen liiton (SAL) puheenjohtaja Hannu Mikkosen mukaan eniten vuokra-pakettiautoja on suurilla kansainvälisillä yrityksillä, kuten yhdysvaltalaisella Hertzillä ja ranskalaisella Europcarilla, jotka vuokraavat enimmäkseen henkilöautoja.

Mikkonen on paitsi SAL:n puheenjohtaja myös Suomen Hertzin toimitusjohtaja. Hän kertoo, että vuoden 2016 aikana vuokrakäytössä olevien pakettiautojen määrä kasvoi noin kymmenen prosenttia eli samaa tahtia kuin vuokra-autojen määrä muutenkin.

Vuokra-autojen määrän lisääntymisen Mikkonen uskoo johtuvan kysynnän kasvusta.

”Kuluttajien ja yrittäjien autonkäyttötottumukset ovat muuttumassa. Perinteisestä autonomistuksesta siirrytään tilapäisiin autonkäyttömahdollisuuksiin.”

Pakettiautoa vuokraavia yrityksiä on monenlaisia. Hertz on maailman suurimpia autovuokraamoyrityksiä, kun taas Paku ovelle.com on kasvanut yhden auton yrityksestä 80 auton toimijaksi, joka tunnetaan alalla. Samalla on olemassa hyvin pieniä yrityksiä, jotka vuokraavat muutamaa pakettiautoa.

Sellainen on esimerkiksi Rostislav Aallon yritys. Aallon pakufirma työllistää muutaman henkilön, ja Aalto itse pyörittää vuokrarumbaa lähinnä viikonloppuisin. Muut ajat kuluvat dokumenttielokuvien ohjaamisen ja opetustöiden parissa, sillä Aalto on pakettiautoyrittäjän lisäksi taiteilija. Hänen tunnetuimpiin ohjauksiinsa kuuluu vuonna 2001 julkaistu Cleaning Up!, joka kahmi alan kansainvälisiä palkintoja ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Palkinnon voitti lopulta Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

”Jossain vaiheessa koin leffa-alalla frustraation. Tajusin, että minun piti saada jokin pieni sivutulo, että saan vuokrat maksettua. Freelancerin elämä on aika raadollista”, Aalto sanoo.

Raadollista on joskus myös pakuyrittäjän elämä. Aalto kertoo, että viime vuonna hänen pakettiautonsa varastettiin neljä kertaa. Suurin osa asiakkaista on kuitenkin rauhallisempaa sorttia, ja Aalto pyrkii välttämään vaikkapa kolhuista syntyvät riidat kuvauttamalla autot aina ennen vuokrausta.

”Meidän autoja kolhitaan, se on ihan normaalia. Siksi pyydän aina molempia osapuolia ottamaan kuvat autosta, se on parempi niin.”

Vuosina 2013–2016 kuluttajat ovat ottaneet yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon autonvuokraukseen liittyen yhteensä 802 kertaa. Näistä tapauksista ainakin 146 oli pakettiautonvuokrauksesta tehtyjä ilmoituksia. Ilmoituksia tehdään esimerkiksi erimielisyyksistä, jotka syntyvät autoihin tulleista kolhuista.

SAL:n Mikkonen muistuttaa, että autovuokraamoliiton jäsenyritysten vuokrasopimukset ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksymiä. Se tarkoittaa sitä, että sopimuksien ehdot ovat todistettavasti kuluttajansuojalain mukaiset ja kuluttajien kannalta kohtuulliset.


HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • auton vuokraus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  7. 7

   14-vuotias Tanmay Bakshi koodaa hetken ja pelaa sitten pingistä – ja samalla yrittää saada koneen tuottamaan puhetta aivosähköstä

  8. 8

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  9. 9

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  10. 10

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää