Kaupunki

15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

Maahanmuuton vastustajat yrittivät ottaa tapauksen keppihevosekseen. Poliisin mukaan väitteet ulkomaalaistaustaisista pahoinpitelijöistä ovat ”disinformaatiota” eli pötypuhetta.

Kaikki kuusi Sipoon joukkopahoinpitelystä epäiltyä poikaa ovat nyt Itä-Uudenmaan poliisin tiedossa. Esitutkintaa johtava rikoskomisario Leif Malmberg kertoo, että epäillyt ovat 12–14-vuotiaita.

Nuorisoporukan epäillään pahoinpidelleen 15-vuotiaan pojan Leppätien alakoulun pihalla Sipoon Nikkilässä viime sunnuntai-iltapäivänä. Poliisille ilmoitettujen tietojen mukaan uhria potkittiin, lyötiin sekä ammuttiin useita kertoja kuulapyssyllä kasvoihin.

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa vasta 15-vuotiaana, joten ainakaan nyt tiedossa olevien 12–14-vuotiaiden epäiltyjen osalta asia ei voi edetä syyttäjälle ja sitä kautta käräjäoikeuteen. Poliisi toki selvittää tapahtumien kulun esitutkinnassa, mutta jatkotoimenpiteet ovat lastensuojeluviranomaisten käsissä.

”Osallisten kuuleminen järjestetään ensi viikolla sosiaalitoimen kanssa, ja tietenkin myös vanhemmat tulevat olemaan siinä läsnä”, Malmberg sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Erityisesti sosiaalisessa mediassa on vellonut tällä viikolla monenlaisia huhuja tapaukseen liittyen. Facebookissa on muun muassa vaadittu epäiltyjen pahoinpitelijöiden nimien julkaisemista ja väitetty, että tekijät olisivat turvapaikanhakijoita tai maahanmuuttajia.

Itä-Uudenmaan poliisi katsoi perjantaina parhaaksi katkoa huhuilta siipiä sosiaalisessa mediassa.

”Sosiaalisessa mediassa liikkuneiden huhujen johdosta poliisi ilmoittaa, että teoista epäillyt eivät ole ulkomaalaistaustaisia”, poliisin viestissä kerrottiin muun muassa.

Malmberg uskoo, että ainakin pienessä Nikkilän kylässä tiedetään jo todennäköisesti varsin hyvin, keitä uhri ja epäillyt ovat. Huhumyllyä on siis voitu pyörittää ainakin osittain ihan tarkoituksella harhaanjohtavaan suuntaan.

”Epäilen, että näiden maahanmuuttajapuheiden ja muiden takaa löytyy ihan eri ihmiset. Tietyt tahot haluavat käyttää tällaisia tilaisuuksia hyväkseen ja levittää disinformaatiota omia tarkoitusperiään varten”, Malmberg toteaa.

Malmberg vahvistaa HS:lle sen, että nyt tutkinnassa olevan pahoinpitelyn uhri joutui väkivallan ja häväistyksen kohteeksi myös lokakuussa 2014. Poika pahoinpideltiin, minkä jälkeen hänen päälleen virtsattiin. Tuolloinkin tekijät olivat alle 15-vuotiaita.

Vanhemman tapauksen pahoinpitelijät eivät Malmbergin mukaan ole samoja henkilöitä kuin nyt epäiltyinä olevat nuoret.

”Ei ole mitään viitteitä siitä, että nämä tapaukset liittyisivät toisiinsa.”

Nyt epäiltyinä olevilla nuorilla ei ole ainakaan poliisin tietoon tullutta rikollista menneisyyttä. Viranomaiset kuitenkin selvittävät, liittyykö sunnuntaiseen väkivallantekoon esimerkiksi pidempiaikaista kiusaamista.

Sosiaalisessa mediassa pahoinpitelyn motiiviksi on arvailtu muun muassa kieliriitaa suomen- ja ruotsinkielisten välillä. Malmbergin mukaan motiivista ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

”Eikä näissä aina mitään järjellistä motiivia löydykään.”

Vaikka epäillyt eivät voi nuoren ikänsä vuoksi joutua oikeuteen vastaamaan teoistaan, maksumiehiä heistä saattaa tulla. Myös uhria vuonna 2014 pahoinpidelleet nuoret saivat maksettavakseen vahingonkorvauksia.

”Jos tekijät ovat alle 15-vuotiaita, niin sitten odotellaan, kunnes heillä on joskus omaa rahaa. Heidän vanhempansahan eivät ole vahingonkorvausvelvollisia, vaan se on nimenomaan tämä nuori itse, joka vahingon aiheuttaa”, Malmberg kertoo.

Vahingonkorvaussumma kasvaa korkoa, joten se paisuu sitä suuremmaksi, mitä kauemmin maksamisessa kestää.

Muita alle 15-vuotiaille rikoksentekijöille mahdollisesti koituvia seuraamuksia ovat esimerkiksi huostaanotto ja poliisiasiain tietojärjestelmään jäävä merkintä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pahoinpitelyt
 • Poliisi
 • Lastensuojelu
 • Sipoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää