”Karnevaalikatu on kuollut” – Bailupaikat jättivät Ison Roban ja Punavuoren

Iso Roobertinkatu ja muu Punavuori tunnettiin ennen kuhisevasta yöelämästään. Nyt alueen keskiluokkaistuminen on kuivattanut entisen kestikeitaan. Tämän illan jälkeen alueelta lähtee myös We Got Beef.

Belly, Lost & Found, DTM, Play­ground, Bones ja tämän illan jälkeen myös We Got Beef. Punavuoresta 2010-luvun aikana hävinneiden yökerhojen lista on pitkä.

”Punavuori on nykyisin ihan eri mesta kuin vielä 15 vuotta sitten. Aika on ajanut meistä ohi, enkä usko, että meidän kaltaisia paikkoja tänne enää tuleekaan”, sanoo Beefin perustajiin kuuluva Sacha Remling.

”Arkkiviholliseni Sedu Koskinen on joskus todennut, että kun hän ryhtyi yökerhobisnekseen, Helsingissä ja Turussa oli aktiivisia baari-iltoja viisi viikossa, mutta nyt enää puolitoista. Siinä olen samaa mieltä.”

Punavuoren bailubaarikato näkyy erityisen voimakkaasti noin 500 metrin pituisella Isolla Roobertinkadulla. Entistä bilekatua miehittävät nykyisin lähinnä kahvilat, muutama ravintola ja pari olutkuppilaa.

”Se oli vielä 2000-luvun alussa sellainen kunnon karnevaalikatu eli hyvin värikäs ja trendikäs”, sanoo seksuaalivähemmistöille suunnatun DTM:n toimitusjohtajana vuosina 1996–2005 toiminut Riitta Suominen.

”Nyt ne rokkimestat, pitkätukat, drag queenit ovat kadonneet sieltä ja tilalle on tullut lastenvaunuja ja muuta rauhallisempaa. Välillä siellä liikkuessa tuntuu, että alue on nykyisin ihan kuollut”, Suominen jatkaa.


Yksi syy baarikatoon ovat yhteenotot asukkaiden kanssa.

Alueella on muutettu paljon toimistotiloja asunnoiksi. Samaan aikaan Punavuoren asuntojen hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet vuosituhannen alkuun verrattuna.

Esimerkiksi DTM:n entiseen taloon Iso Roobertinkatu 28:aan on rakennettu 32 uutta asuntoa. Rakennuksesta toistaiseksi myymättömien asuntojen hinta pyörii 339 000 ja 1,35 miljoonan euron välillä. Itse yökerhon tiloissa toimii nykyisin kirpputori.

”Siellä on muutettu paljon toimistotilaa asunnoiksi. En tiedä, ovatko ne suoraan yhteydessä toisiinsa, mutta yleensä tulee sanomista, jos yökerho ja asuntoja sijaitsee samassa rakennuksessa”, sanoo arkkitehti Sinikka Lahti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

”Ilahduttavaa on, että siellä on nytkin yritystoimintaa ja ravintoloita. Ne ovat vain hieman erityyppisiä kuin ennen.”

Asukkaiden kanssa käytäviin kiistoihin päättyi muun muassa Bonesin ja lauantain ja sunnuntain välisen yön jälkeen myös We Got Beefin tarina.

”Tuolla alueella on 6–10 hengen ryhmä, jotka terrorisoivat jokaista alueen baaria”, Beefin perustajiin kuuluva Remling sanoo.

”Mutta en kiistä, etteikö meistä olisi lähtenyt ääntä ja lähtikin, välillä oli hirveä älämölö.”


Beefin sulkeutuminen lopettaa samalla yhden luvun Helsingin kulttuurihistoriassa.

Stadin diskohistoria -kirjan kirjoittanut dj ja toimittaja Mikko Mattlar sanoo, että Iso Roobertinkatu on ollut merkittävä yöelämän keskus ainakin 1950-luvulta saakka.

Beefin sulkemisen jälkeen todennäköistä on, että Ison Roobertinkadun ja Punavuoren asema juhlaväen pyhiinvaelluspaikkana Helsingissä on lopullisesti ohi.

”Kyllähän tämä vähän siltä näyttää. Toki sinne saatetaan jossain vaiheessa yrittää perustaa uusia paikkoja, mutta en tiedä, onko siellä enää tiloja. Ainakin Isolla Roballa tuntuu, ettei tilaa enää ole”, Mattlar sanoo.

Mattlarin mukaan disko- tai levyjukkavetoiset klubit löysivät tiensä Isolle Roobertinkadulle 1970-luvulla. Tuolloin Iso Roobertinkatu 28:ssa pyöri Vanha Robert -niminen ravintola.

”Kirjassani eräs dj kertoo, ettei ole ikinä nähnyt ihmisten pariutuvan missään yhtä tehokkaasti kuin Robertissa. Se oli kuulemma aivan käsittämätöntä”, Mattlar sanoo.


Hieman myöhemmin Roballe rantautui Helsingin ensimmäinen seksuaalivähemmistöille suunnattu disko, Gambrini. Vuonna 1984 avattu ravintola vaikutti voimakkaasti kadun ja alueen yöelämään.

”Sisällä ihmisillä oli hauskaa, mutta henkilökunta joutui menemään usein ravintolaan sisään ja poistumaan takaovien kautta, koska heitä vastassa oli ihmisiä kivittämässä. Suomi oli vielä 1980-luvun lopussa aika angstinen paikka”, DTM:n entinen toimitusjohtaja Suominen sanoo.

Seuraavalla vuosikymmenellä nuori aikuisväestö suuntasi etenkin Uudenmaankadulle perustettaviin ravintoloihin.

Vuonna 1997 ilmiöstä oli jo olemassa käsite Uudenmaankadun Catwalk, siis Ysibaarin, Tapastan, Sodan, Erottajan sekä Fredrikinkadun Jump Innin käsittävä baarikierros.

”Kun tulin täysi-ikäiseksi ja muutin Espoosta stadiin, Kallioon, niin Punavuori näytti ehdottomasti Helsingin keskustalta. Näin oli ainakin nuoren miehen menojen ja kulttuuririentojen suhteen”, sanoo vuonna 1976 syntynyt Sampo Axelsson.

Axelsson tuli 1990-luvulla tunnetuksi DJ Anonymous -nimellä ollessaan mukana perustamassa hip hop -klubi Worldwidea Tavastialle.

Uudenmaankadun catwalk päätettiin Annankadulle Lost&Foundiin, ”heteroystävälliseen homoravintolaan”.

”Lostari oli etenkin 1990-luvun lopussa yksi Helsingin yöelämän keskeisimmistä paikoista. Karkeasti voi sanoa, että Jump Innissä, Sodassa ja Kermassa näki aina samoja naamoja, mutta Lostarissa saattoi törmätä keneen tahansa”, Axelsson sanoo.


Axelsson pitää Punavuoren bailupaikkojen kulta-aikana vuosia 1996–2006.

”Punavuori on hiipunut, mutta oikeastaan koko muukin keskusta on kuollut. Porukkaa alueella riittäisi, mutta monille siellä ei oikein ole mitään tarjolla.”

Nykyisin markkinointiviestintätoimisto Miltton Creativen strategina toimivan Axelssonin mielestä bilepaikkojen siirtymä Punavuoresta Kallioon alkoi Kuudennen linjan aukeamisesta vuonna 2005. Se oli merkittävä hetki, sillä Kutonen oli ensimmäinen musiikkivetoinen neljään asti auki oleva yökerho Kallion seudulla.

”Sitä ennen Kalliossa oli muutama trendibaari ja kaljabaareja, joista lähdettiin aina vikalla kolmosella Punavuoreen, jotta ehdittiin olla klubilla pari–kolme tuntia”, Axelsson sanoo.

”On ihan selvää, että tuo Kallion viihdekompleksi Siltasineen ja Kaikuineen on Helsingin napa tuossa skenessä”, sanoo myös Beefin Remling.

”Se mitä Toni [ Rantanen] ja Tim [ Uskali] ovat tehneet on hyödyttänyt myös meitä, koska ei kukaan jaksa käydä samassa baarissa joka päivä. Jos niitä ei olisi ollut, niin tappio olisi ollut Helsingille paljon suurempi.”

Rantanen ja Uskali ovat lukuisten Helsingin menestysbaarien takana. Punavuoressa he ovat pyörittäneet muun muassa Sodaa, Rose Gardena ja Åboa. Kallion suunnalla heidän luomuksiaan ovat muun muassa Kutonen, Siltanen ja Kaiku.

Myös Beef saattaa tulevaisuudessa päättyä Kallioon. Remling asuu nykyisin vaimonsa töiden takia pari vuotta hittisarja Breaking Badista tutussa Albuquerquessa New Mexicossa. Ainakaan hetkeen siirtymä ei siis tule tapahtumaan.

”Hesari [Helsinginkatu] menee koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. Kun se gentrifikoituu [keskiluokkaistuu] vielä vähän lisää niin veikkaan, että se tulee olemaan eräänlainen Helsingin keskus, siis keskieurooppalaisin ja hyvällä tavalla boheemein osa. Sinne haluaisin myös Beefin”, Remling sanoo.

”Robaan tulee jatkossa varmasti enemmän tällaisia panimobaareja ja ravintoloita, joka siis on sinänsä ihan hyvä. Ihmisillä on siellä rahaa ja halua käyttää palveluja, mutta ei sinne meidän kaltaista paikkaa kannata enää perustaa.”

Samansuuntaisena kehityksen näkee myös Punavuoressa Sodaa, Rose Gardenia ja Åboa pyörittänyt Toni Rantanen.

”Ei siellä vaan enää yksinkertaisesti ole tilaa, jossa voisi möykätä”, Rantanen sanoo.

”Punavuori on kehittynyt toiseen suuntaan, ehkä sinne ei enää tarvita tanssipaikkoja vaan enemmänkin ravintoloita ja istuskelubaareja.”


Jotain pysyvää Isolla Roobertinkadulla sentään on: karaokebaari Swengi.

”Vielä 10 vuotta sitten Roballa liikkui ihmisiä aamusta iltaa, ei enää. Helsinki on pieni kaupunki eikä kaikille riitä asiakkaita. Meillä menee kuitenkin sikäli hyvin, että saamme maksettua verot, palkat, vuokrat ja muut”, sanoo Swengin ravintolapäällikkö Abu Bakar Siddique.

Swengissä on laulettu kara­okea vuodesta 2002. Samoissa tiloissa on pyörinyt ravintola vuodesta 1962, jolloin osoitteeseen Iso Roobertinkatu 10 perustettiin Budapest-niminen paikka.

Siddique on nähnyt Roban bilehuipun, tapellut baarinsa edessä pilveä polttaneiden juhlijoiden kanssa ja todistanut alueen rauhoittumisen. Hän lupaa, että myöhäisen yön tulkinnat raikuvat Roballa vielä pitkään.

”Me ei lähdetä täältä minnekään! Ei ainakaan ennen kuin jään eläkkeelle ja siihen menee kymmenen vuotta”, hän nauraa.


We Got Beefin hautajaisbileet la 28.1. alkaen klo 18. Musiikista vastaavat Powercuts Dj:t. Tarjolla myös muun muassa WGB -logotatuointeja 40 euron hintaan. Mikko Mattlarin Stadin diskohistoria julkaistaan 23.2. OIKAISU 31.1. Grafiikassa on virhe. Rose Garden -yökerho toimi Isolla Robertinkadulla vuosina 2004-2009.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää