Kaupunki

Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian sauna saa naapureita – Hernesaareen suunnitellaan asuinaluetta lähes 7 000 asukkaalle

Jos kaikki menee odotetusti, Hernesaaren rakentaminen alkaa vuonna 2020.

Teollisuus- ja satama-alueena tunnettuun Helsingin Hernesaareen suunnitellaan asuntoja 6 900 ihmiselle. Kansanedustaja Antero Vartian (vihr) ja näyttelijä Jasper Pääkkösen perustaman saunaravintola Löylyn naapuriksi toivotaan myös 3 000:a työpaikkaa. Osa rakentamisesta tehdään täyttömaalle.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kaupunkisuunnitteluviraston laatimaa osayleiskaavaehdotusta tiistaina. Lopullisesti kaavan hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hernesaaren rakentaminen on osa viimeaikaista kehitystä, jossa voimakkaasti kasvava Helsinki on alkanut ottaa vanhoja kantakaupungin tuntumassa sijaitsevia satama- ja teollisuusalueitaan asuinkäyttöön.

Satamien siirtyminen kauemmaksi keskustasta on tuttu ilmiö monista maailman suurista kaupungeista. Ilmiö liittyy myös nykyaikaisen kaupunkisuunnittelun pyrkimykseen tiivistää kaupunkirakennetta. Tiivistämisellä pyritään parantamaan yritysten toimintamahdollisuuksia ja luomaan ekologisesti kestävää kaupunkia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Helsingissä voimakas satamiin rakentaminen on mahdollistunut Vuosaaren sataman perustamisen jälkeen. Hernesaaren lisäksi asuntoja on tehty Kalasatamaan, Jätkäsaareen ja Kruunuvuorenrantaan.

Hernesaareen piti alunperin tulla myös hulppea, jopa 900 venepaikan venesatama. Kaupunkisuunnittelulautakunnan pyynnöstä satamaa on kuitenkin nyt pienennetty huomattavasti.

Kaupunkisuunnitteluvirasto arvioi, että kaavaratkaisun toteuttaminen aiheuttaa kaupungille korkeintaan 182 miljoonan euron kustannukset. Alueen kaavoittaminen asunnoiksi tuo arvion mukaan Helsingille noin 280 miljoonan euron tulot.

Jos kaikki menee odotetusti, Hernesaaren rakentaminen alkaa vuonna 2020. Vanhasta ympäristöstä jäävät muistuttamaan ainakin Hernesaaren itälaidalla sijaitseva viljasiilo ja entinen Fordin autotehtaan rakennus. Myös risteilyaluksia, jäänmurtajia ja autolauttoja rakentava Hietalahden telakka jää paikalleen.

Uuden asuinalueen liikenne tulee perustumaan raitiovaunuyhteyteen.


Hernesaaren edellinen osayleiskaavaehdotus kaatui vuonna 2013 alueen eteläkärkeen suunniteltuun uuteen helikopterikenttään. Nykyisestä Hernesaaren kentästä luovutaan, kun asuntorakentaminen alkaa.

Siksi kaupunkisuunnitteluvirasto esitti, että uudelle kentälle rakennettaisiin täyttömaasta erillinen saari Hernesaaren päähän. Idea ei kelvannut kaupunginhallitukselle, joka palautti kaavan uudelleen valmisteluun.

Päätöstä perusteltiin meritäytön hinnalla. Rakentamiskustannukset olisivat nousseet lähes sataan miljoonaan euroon.

Hinnan lisäksi kentästä olisi koitunut harmeja muutenkin. Helikopterikentän melusta ja turva-alueista johtuen alueelle ei olisi voitu rakentaa niin paljon asuntoja kuin nyt valmistuneessa uudessa suunnitelmassa.

Paikkaa uudelle helikopterikentälle etsitään.

Hernesaaren kaavoittamisen yhteydessä on käyty myös kansalaiskeskustelua siitä, pitäisikö Helsinkiä rakentaa huomattavasti nykyistä linjaa tiiviimmäksi. Kaupunkiaktivistiryhmä Urban Helsinki on laatinut Hernesaarelle vaihtoehtoisen kaavaehdotuksen, jossa esitetään, että alueelle voitaisiin tehdä asuntoja jopa 15 000 asukkaalle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hernesaari
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää