Kaupunki

Miten tähän pöntölle olisi tarkoitus änkeytyä? HS:n lukijat bongasivat suunnittelun kukkasia

Lukijoiden kuvissa näkyy muun muassa wc-istuimen ylle ulottuva lavuaari ja pistorasian putkipiilo keravalaisittain.

Tiettyjä suunnitteluratkaisuja on vaikeaa tai jopa mahdotonta ymmärtää. HS kertoi maanantaina vasta remontoidun Maunulan päiväkodin wc-tiloista, joiden käsienpesualtaat sijaitsevat pääkäyttäjien eli lasten ulottumattomissa.

Osataan tai ”osataan” sitä muuallakin. Useat lukijat lähettivät HS:n kaupunkitoimitukselle valokuvia ja viestejä liittyen niin sanottuihin suunnittelun kukkasiin. Muun muassa tällaisia mahtui joukkoon:

Wc-istuimen yläpuolelle sijoitettu käsienpesuallas


Jos lavuaari on käyttäjien ulottumattomissa Maunulan päiväkodissa, niin Kampissa sijaitsevan hammaslääkäriaseman naisten vessassa se on kirjaimellisesti käyttäjän sylissä. ”Oli aika vaikea vääntäytyä pytylle”, lavuaari–pönttö-kombinaatiota viime syksynä kokeillut nainen kuvailee.

”Tilaa olisi kyllä ollut siirtää pytty keskemmälle”, hän arvioi myös.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Alla olevaa kuvaa katsomalla voi herkästi päätyä samaan päätelmään.


Myös nimimerkki ”Hesarin tilaaja Espoosta” kummastelee naisten vessojen suunnitteluratkaisuja. Hänen mukaansa ”hävyttömän monissa julkisten tilojen naisten wc-tiloissa on vessapaperiteline sijoitettu selän taakse”.

”Kyllä siinä selkä kiertyy ennen kuin saa paperista otteen. – – Eikö suunnitteluporukassa ole yhtään naispuolista asiantuntijaa?” hän pohtii.

Pyöräparkki, johon saa kaaoksen muutamalla pyörällä


Helsingin Mäkelänrinteen uimahallin pyöräparkki ei miellytä kaikkia uimareita. Telinehässäkän viime kesänä valokuvannut mies kertoo järjestelystä seuraavaa: ”Ikävä kyllä se on jokseenkin käyttökelvoton, jos pyöriä on telineissä enemmän kuin kolme. Merkityillä [keltaiset piirrokset kuvassa] paikoilla olevat pyörät tukkisivat kulkutiet, ja telineet ovat erittäin ahtaat.”

”Katetusta tilasta plussaa”, mies kuitenkin kiittelee.

Pistorasian putkipiilo keravalaisittain


Maunulan päiväkodin käsienpesualtaat innostivat muuan keravalaista miestä muistelemaan pistorasiaansa yli kymmenen vuoden takaa. Mies kertoo pyytäneensä vuonna 2006 jo rakennuspiirustusten perusteella ”muutaman lisäpistokkeen juuri tuolle seinälle”.

”Siihen seinälle ei saa lisäpistokkeita, eikä olemassa olevia voida missään tapauksessa siirtää”, mies kertoo saaneensa vastaukseksi.

Rakennusyhtiö myöntyi kuitenkin lopulta siirtämään lämpöpatterille kulkevien vesiputkien taakse loukkuun jääneen pistorasian.

”Pienen kähinän jälkeen”, mies lisää.

Liukuportaiden yläpään tukkiva ovi


Malmin rautatieasemalta löytyy ovi, joka aukeaa suoraan liukuportaita nousevien ihmisten eteen. ”Ovelle syntyy helposti tukosta menevien ja tulevien ihmisten törmätessä, ja portaat syöttävät siihen ruuhkaan lisää ihmisiä”, ratkaisun toimintalogiikkaa ihmettelevä mies kertoo.

Nurmikolle johtava suojatie


Soukan rantatieltä, Kasavuoren eteläpuolelta Espoosta on bongattu suojatie, joka johtaa nurmialueelle. ”Tästä näyttää puuttuvan kieltotaulu ’älä astu nurmikolle’”, suojatien kesäaikaan valokuvannut mies veistelee.

Kiertoreitti bussipysäkille


Hämeenlinnanväylän varrella Helsingissä sijaitsevalle Kalannintien bussipysäkille johtava kulkureitti kärsii epäsuosiosta. HS:n lukija on merkinnyt kuvaan vihreällä viivalla virallisen kulkureitin, ja punainen viiva havainnollistaa bussimatkustajien tallaamaa oikopolkua.

”Käyttäjien valinta on tosi vaarallinen, koska portaita ei ole – vain kesällä savinen ja talvella jäinen rinne”, valokuvan ottanut mies kertoo.

Jo aiemmin on käynyt selväksi, että ihmisiä on vaikea saada kulkemaan virallista reittiä, mikäli epävirallinen reitti on edes vähän lyhyempi. Esimerkiksi Espoon Olarissa tallattiin keväällä 2015 vastaavanlainen oikopolku bussipysäkille, koska virallinen reitti osoittautui turhan monimutkaiseksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käytännöllisyys
 • Suunnittelu
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Erittäin voimakas taifuuni lähestyy Japania – sääolosuhteiden on arvioitu vaikuttavan äänestys­aktiivisuuteen sunnuntaisissa vaaleissa
  3. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”
  4. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa 40 minuuttia
  5. Luottamus poliisiin ehkäisee levottomuuksia – Mitä Suomessa voitaisiin oppia Ruotsissa tehdyistä virheistä?
  6. Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa
  7. Tunti sitten
  8. Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen
  9. Slovakialaisen tanssiteatterin lumoava Carmen on ennätysmäisen eroottinen
  10. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  11. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  12. Kerran vuodessa pohjoisenglantilainen pikkukaupunki muuttuu sarjakuvaparatiisiksi, jossa voi bongata muumeja pääkadulla
  13. Näytä lisää