Kaupunki

Vuosaaren terveysaseman ongelmat puhuttivat Helsingin valtuustoa – ”Käsittämätön juttu!” ”Tilanne on vaarallinen!”

”Miksi Vuosaaressa asiat eivät ole toimineet niin kuin Vallilassa ja Töölössä?” kummasteli vihreiden Sanna Vesikansa.

Helsingin valtuustossa kysyttiin keskiviikkona yhteyden saamisesta kaupungin terveysasemille. Se on ontunut etenkin Vuosaaren terveysasemalla. Asemalle ei ole saatu yhteyttä puhelimitse ja kaupunkilaiset ovat jääneet hoidotta.

Lue lisää terveysaseman tilanteesta: Uudistus ajoi osan Helsingin terveysasemista kaaokseen (HS 25.1.2017)

Ville Jalovaara (sd) kysyi valtuuston kyselytunnilla keskiviikkona, miksi ja mitä Helsingin terveysvirasto aikoo tehdä asialle. ”Nyt on ollut kahden–kolmen tunnin odotusaikoja puhelimessa. Kukaan ei jaksa olla kännykässä niin kauan. Tilanne on vaarallinen”, Jalovaara sanoi.

Kysymykseen vastasi sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Pia Panhelainen. Hän muistutti, että Töölön, Vallilan ja Vuosaaren terveysasemilla on meneillään kokeilu, jolla tutkitaan uutta yhteydenottojärjestelmää. Niissä takaisinsoittojärjestelmä on poistettu käytöstä.

”Takaisinsoittojärjestelmä on otettu pois käytöstä kokeiluasemilla. Tilalle on luotu sähköinen yhteydenottolomake, johon potilas ottaa yhteyttä verkossa. Vuosaari on ruuhkautunut. Nyt selvitetään, mikä on vialla”, Panhelainen sanoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Yhtenä vaihtoehtona tulee kysymykseen takaisinsoiton ottaminen käyttöön uudelleen.”

Valtuutettu Yrjä Hakanen (skp) näki tilanteessa melkeinpä ihmiskokeen piirteitä: ”Tietotekniikka-alalla on firmoja, jotka kokeilevat asiakkailla, miten järjestelmät toimivat. Nyt samankaltainen kokeilu on ulotettu kaupungin terveyspalveluihin”, Hakanen sanoi.

”Se on syrjivä. Vanhukset, vammaiset, ja vähävaraiset, joiden on vaikea käyttää tietotekniikkaa, jäävät ilman hoitoa. Helsinki on jo kahden kuukauden ajan ollut laittomassa tilassa. Ajetaanko tässä tieten tahtoen ihmisiä yksityisille markkinoille?”

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) syytti Hakasta ongelman ylidramatisoinnista. Hän muistutti, että kokeilu on käynnissä vain kiireettömän hoidon piirissä.

”Kiireelliseen hoitoon pääsee numerosta 112, ja se toimii aina”, Anttila sanoi.

”Mikä estää ottamaan käyttöön sähköisen yhteydenottojärjestelmän ohessa takaisinsoittojärjestelmää? Otetaan takaisinsoittojärejstelmä takaisin ja käytetään rinnalla uutta järjestelmää”, Sirpa Puhakka (vas) ehdotti.

”Miksei todella jo nyt voida myöntää, että kokeilu ihmisten terveyden kustannuksella on epäonnistunut? Nyt ihmiset jäävät eri asemaan”, Björn Månsson (r) kysyi.

”Huonommassa asemassa ovat ne, joilla ei ole tietokonetta ja jotka ovat sairaana, vanhuksia tai vammaisia. Palauttakaa takaisinsoitto!”

”Kokeilu on epäonnistunut. Kenen ajatus oli ottaa käyttöön tällainen kokeilu kaikkein pahimpaan flunssa-aikaan? Varoitan laajentamasta kokeilua mihinkään ennen kuin uuden järjestelmän toiminta taataan”, Ulla-Marja Urho (kok) vaati.

Myös Eero Heinäluoma (sd) piti tilannetta kaupunkilaisten terveyden kannalta huolestuttavana: ”Tämä on käsittämätön juttu, että tämä korjaaminen on kestänyt näin kauan. Vieläkään ei ole tietoa, milloin yhteys toimii. Odotan, että kaupungin johdossa tartutaan asiaan niin, ettei tämä epävarma homma kestä monta päivää”, hän vaati.

Monet salissa ymmärsivät kokeilun tarpeellisuuden. Uusi järjestelmä on teoriassa nykyistä parempi, mutta kun se ei käytännössä toimi, tilanne on ongelmallinen ja potilaiden kannalta jopa vaarallinen.

”Tilanne on ollut ongelmallinen jo pitkään Vuosaaressa. Tällä kokeilulla on pyritty juuri ratkaisemaan ongelmia”, Sanna Vesikansa (vihr) sanoi. Sen sijaan hän ihmetteli, miten palvelu voi olla niin eritasoista eri alueiden terveysasemilla.

”Miksi Vuosaaressa asiat eivät ole toimineet niin kuin Vallilassa ja Töölössä? Henkilökunta on aivan piipussa eivätkä asiakkaat saa hoitoa. Takaisinsoittojärjestelmä on otettava heti takaisin käyttöön”, Vesikansa sanoi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Terveyskeskukset
 • Vuosaari
 • Kaupunginvaltuustot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää