Kaupunki

Helsinki laittoi rahahanat tiukille – hyvä päätös, sanovat isot puolueet, mutta vasemmistoliittoa ärsyttää

Valtuusto arvioi loppuviikosta onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan. Vasemmistoliitto arvostelee Helsingin tuottavuustavoitetta ”mekaaniseksi leikkuriksi”

Tiukka talouslinja kerää kiitosta Helsingin suurilta puolueilta. Kokoomus, vihreät, Sdp ja perussuomalaiset kiittelevät kaupungin tuottavuustavoitetta eli käytännössä rahankäytön hillitsemistä.

Kun kuntavaalit lähestyvät ja kaupunginvaltuuston kausi vetää viimeisiään, Helsingin Sanomat pyysi viiden suurimman valtuustopuolueen puheenjohtajilta heidän näkemystään onnistumisista ja epäonnistumisista. Viidestä ryhmäjohtajasta neljä otti ensimmäisenä puheeksi Helsingin taloudenpidon, ja vieläpä äityivät kehumaan sitä.

”Me ollaan onnistuttu pitämään kiinni tuottavuustavoitteesta. Se on mahdollistanut palveluiden kehittämisen. Olemme samalla rahalla pystyneet saamaan enemmän”, valtuustoryhmänsä tuore puheenjohtaja Laura Rissanen (kok) sanoi.

Tuottavuustavoite? Mitä se on? Valtuusto sopi strategiaohjelmassaan 2013, että käyttömenojen reaalikasvu pidetään asukasmäärän kasvun mukaisena vähennettynä vuotuisella yhden prosentin tuottavuuden parantamisella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Strategiassa päätettiin, että kustannusten nousuun tuli leikkuri – yksi prosentti. Se on hillinnyt kustannusten kasvua. Olemme saaneet samalla rahalla enemmän peruspalveluita – sitä vartenhan kunta on olemassa – päivähoitoa, koulutusta, terveyttä”, Rissanen sanoi.

Samoin katsoo Helsingin onnistuneen taloudessaan viimeisimmän neljän vuoden aikana valtuuston toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

”Taloustavoitteet on olennaisesti saavutettu. Menokasvua on hillitty, ja pyrkimyksessä kattaa suurin osa investoinneista velanoton sijasta veroilla tai maata myymällä on onnistuttu”, Kivekäs sanoi.

Hymnikuoroon yhtyvät Tomi Sevander (sd) ja Mika Raatikainen (ps).

”Iso kuva kaupungin taloudesta on, että se on hyvällä tolalla. Vaikka on otettu velkaa, ei ole otettu syömävelkaa”, Sevander sanoi.

Tuottavuustavoitteessa on tosin ongelmansakin: ”Se on tuonut omanlaisiaan haasteita sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetuksen puolelle. Ne pyörivät rahallisesti isoilla budjeteilla, ja tuottavuustavoite on myös näkynyt niiden budjeteissa isompina rahamäärinä. Se on tuonut isoja haasteita.”

”Valtuusto on pysynyt strategiassaan kokonaisuutena hyvin. Talous on hyvässä kondiksessa”, sanoi myös Mika Raatikainen.

Helsingin valtuusto kokoontuu torstaina ja perjantaina arvioimaan keväällä päättyvän kautensa onnistumista. Tai oikeastaan Helsingin kaupungin onnistumista, sillä seminaarissa virastot esittelevät onnistumistaan suhteessa valtuuston kautensa aluksi päättämään strategiaohjelmaan 2013–2016.

Strategiaohjelmassa Helsingille asetettiin tavoitteita. Seminaarissa pähkäillään, onko tavoitteet toteutuneet. Helsingin virastojen ja liikelaitosten oma selonteko on 88-sivuinen ja sen taulukkoliitteetkin sisältävät yhteensä 66 sivua.

Onnistuiko terveysvirasto tavoittamaan kipeän kaupunkilaisen paremmin kuin ennen strategiaohjelman syntyä. Tai pikemmin, onnistuiko kaupunkilainen tavoittamaan terveysviraston eli saiko hoitoa? Paranivatko pyöräilymahdollisuudet, löytyykö lapselle päivähoitopaikka läheltä, saivatko vanhukset hoitoa ja seuraa?

Rakennettiinko tarpeeksi asuntoja niin kuin neljä vuotta sitten sovittiin? Ja se suuri kysymys: riittivätkö rahat rakentaa se kaikki, jota tarvittiin?

Viiden isoimman poliittisen ryhmän puheenjohtajista vain Veronika Honkasalo (vas) kritisoi tuottavuustavoitetta: ”Ehdottomasti suurin kritiikki kohdistuu tähän mekaaniseen leikkuriin: tuottavuustavoite ei tuota”, hän sanoi.


Honkasalon mielestä tuottavuustavoite on keinotekoinen tapa leikata palveluista. Se ei huomioi kulloistakin palvelun tarvetta ja väestönkasvun aiheuttamaa tarpeen muutosta, ja tekee näin palveluiden kehittämisen vaikeaksi.

”Tämä näkyy varsinkin varhaiskasvatuksen puolella, missä lapsimäärät jatkuvasti kasvavat.”

Tuottavuustavoite on sidottu myös väestönkasvuun ja Honkasalo myöntää, että sidos ”hitusen pehmentää sitä. Mutta eihän se kasvata tuottavuutta pitkällä tähtäimellä. Työhyvinvointi on se joka tuottaa”, Honkasalo sanoi.

”Jos joudutaan tuottavuustavoitteiden takia vähentämään palveluja, eikä sen takia pystytä tarjoamaan ennalta ehkäiseviä palveluja tarjota, sairaudet kroonistuvat ja tulevat pitkällä aikavälillä kaupungille kalliiksi.”

Valtuustostrategiaan 2013–16 kirjattiin, että kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parannetaan ja joukkoliikennettä suositaan liikennesuunnittelussa. Mika Raatikaisen mielestä tämä on osin johtanut ”älyttömyyksiin”.

”Kaupunkibulevardeja rakennetaan ja joukkoliikennettä, mutta kyllähän tähän kaupunkiin pitää autojakin mahtua. Ei tässä vastusteta pyöräilyä, väestö vanhenee, ja heidänkin tarpeensa pitäisi nähdä”, Raatikainen sanoi.

Vihreiden Otso Kivekkään mielestä Raatikaisen paheksuma suunta on ollut erinomainen: ”Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuus liikkumisesta kaupungissa on kasvanut”, Kivekäs sanoi.

Entä tulevaisuudessa? Jos menneinä neljänä vuotena on onnistuttu ja epäonnistuttu, mihin pitää kiinnittää huomiota, että ensin mainitut lisääntyisivät ja jälkimmäisiä ei sattuisi? Peruspalvelujen – päivähoidon, varhaiskasvatuksen, koulutuksen, terveydenhuollon – asiat ovat valtuustoryhmien puheenjohtajien silmäterä.

”Kaupunki on osittain epäonnistunut uusien alueiden palvelujen turvaamisessa. Ne laahaavat rakentamisen perässä. Esimerkiksi Jätkäsaaressa ei ole tarpeeksi päivähoitopaikkoja”, kokoomuksen Laura Rissanen sanoi.

”Kun me rakennetaan asuinalueita, pitää luoda myös palveluita. Ei ole järkeä siinä, että markkinoidaan perheasuntoja, jos ei ole palveluja. Vanhemmat jäävät himaan hoitamaan lasta, eivät mene töihin, eivätkä maksa veroja.”

Yksittäisenä asiana Rissanen ottaisi palvelusetelit käyttöön. Se lisäisi valintojen mahdollisuuksia.

Sdp:n Tomi Sevander tarkkailisi tulevana kautena tuottavuustavoitetta tarkasti, ”ettei se ole vain leikkaustavoite”.

”Kun valtuustostrategiassa on linjattu, että laitospalveuista on vähennettävä, kotihoidon palvelujen on ollut kasvettava. Viesti joka on tullut kotihoidon puolelta, on kuitenkin karua. Työmäärät on valtavat. Ihmiset pyrkivät tekemään parhaansa, mutta eivät kuitenkaan [pysty suoriutumaan] sellaisella tyylillä, joka heidn mielestään olisi tarpeen.”

”Alueiden välistä eriytysmiskehitystä on torjuttava. On riski, että ne kärjistyvät tulevaisuudessa. Euroopan mitassa Helsingin tilanne ei ole paha. Sekoittava asuntopolitiikka on toimiva”, Otso Kivekäs sanoi.

”Meillä on hyvät koulut, kaupungilla on turvallista liikkua, rakennuskanta on kohtuullisessa kunnossa . . . Riskit kuitenkin on, ja niitä pitää aktiivisesti seurata. Vaikka strategiassa on miljoona ja viisi tavoitetta, siellä on paljon, mitä ei ole. Perustoiminnoissakin pitää onnistua.”

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kehuu Helsingin humaaniutta. Honkasalo huomauttaa, että kun strategiasta päätettiin, ei tiedetty nykyisestä globaalista tilanteesta, turvapaikanhakijoiden määrästä, kotouttamisen tarpeesta . . . Hommat on kuitenkin hoidettu ja toivottavasti hoidetaan seuraavankin valtuustostrategian myötä.

”Helsingin kaupunki on valtava ja jäykkä organisaatio. Se on kuitenkin pystynyt mukautumaan isoihin muutoksiin. Yli puoluerajojen on tahtoa tehdä maahanmuuttopolitiikka kestävällä ja humaanilla tavalla”, Honkasalo sanoi.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat myös Helsingin valtuuston viidenneksi suurimman puolueen perussuomalaisten ryhmyrin Mika Raatikaisen tulevaisuuden strategiassa keskeisellä sijalla: ”Vanhusten huollossa on vaje. Omaishoitajia pitäisi olla enemmän”, hän sanoo.

”Pitkässä juoksussa kaupunki säästää omaishoidon tuessa paljon. Sinne tarvittaisiin lisää fyrkkaa. Nyt tulee sotesopat ja muut . . . Mä en ole saanut kuvaa, miten se toimii. Se pitäisi järjestää Helsingissä niin, että se oikeasti toimii, eikä olisi vain himmelin rakentamista.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Kaivopuiston edustalta merestä löytyi kuollut mies – Ohikulkija huomasi ruumiin perjantaiaamuna

  5. 5

   ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan

  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  9. 9

   Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta

  10. 10

   H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää