Kaupunki

Helsingin johtoa myllätään uusiksi – Stuba Nikula pettyi pahasti, kun johtajan paikka meni alta

Monelta viranhaltijalta häviää työ, kun kaupunki siirtyy kesäkuun alussa uuteen johtamisjärjestelmään

Monelta Helsingin viranhaltijalta lähtee tuoli alta, kun kaupunki siirtyy kesäkuun alussa uuteen johtamisjärjestelmään. Johtajaruletti aiheuttaa uusien nimitysten ohessa myös pettymyksiä, turhautumista, katkeruutta tai vaikkapa vain työmotivaation vähenemistä.

Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula esimerkiksi avautui omasta turhaumastaan perjantaina sosiaalisessa mediassa. Nikula on ollut kulttuurijohtaja vuodesta 2013. Hän on pitänyt tapanaan kerrata Helsingin kulttuuriviikon tapahtumia Facebook-seinällään.

Viime perjantaina sävy oli alakuloinen: ”Helsinkiin on valittu uusi kulttuurijohtaja. Tämä vanha muuttuu kulttuuripalvelupäälliköksi. Viikkoviestien perinne lakkaa tähän. Pitää miettiä miten näistä omista hommistaan jatkossa viestii täällä. Ehkä idea on piilossa saman kaapin alla, jossa työmotivaatiokin majailee. Toivottavasti löytyvät molemmat”. Nikula kirjoitti Facebookissa.

Maanantaina tunnetila oli ehkä hivenen liudentunut: ”Nyt kun minulla on ollut hetki aikaa miettiä tätä, niin olen todennut, että tällaisessahan tilanteessa moni ihminen maailmassa on. Suurin osa ihmisistä tekee töitä, joista osa on kiinnostavaa, osa ei. Minähän olen saanut tehdä pitkään vain huippukiinnostavia asioita”, Nikula sanoi.


Apeus liittyy Helsingissä käynnissä olevaan virkarulettiin, jollaista ei aiemmin ole nähty. Kaupunki siirtyy kesäkuun alusta kaupunginjohtajavetoisesta organisaatiosta pormestarijohtoiseen malliin. Samalla yli 30 virastoa ja liikelaitosta niputetaan neljän toimialan alle. Tämä tietää vilkasta kevättä myös nykyisten viranhaltijoiden työelämässä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaupunginhallitus valitsi viime viikolla kulttuurijohtajan virkaan nykyisen kirjastotoimenjohtajan Tuula Haaviston. Rannalle jäivät Nikulan lisäksi tehtävää hakeneet kulttuuriosaston päällikkö Veikko Kunnas sekä kulttuuripalvelujen osastopäällikkö Paiju Tyrväinen kulttuurikeskuksesta. Heidän nykyiset virkansa lakkaavat 31. toukokuuta.

Samassa kokouksessa kaupunginhallitus valitsi Helsingin liikuntajohtajaksi tähänastisen liikunta ja hyvinvointipalvelujen osastopäällikön Tarja Loikkanen-Jormakan. Hän ohitti muun muassa liikuntajohtaja Anssi Rauramon jälkeen virkaa hoitaneen Petteri Huurteen.

Helsingin virkamiesruletti alkoi pyöriä jo viime syksynä, kun kaupungin ylin virkamies, kansliapäällikkö, valittiin. Hänen jälkeensä nimitettiin toimialajohtajat. Viime viikolla pyörähti siis käyntiin kierros, joss kaupunginhallitus valitsi viranhaltijoita toimialajohtajien jälkeen seuraavaksi korkeimpiin virkoihin.

 

”Turhautuminen on selvä asia.”

Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi kertoo työnantajan tiedostaneen valintakarusellin vaarat.

Miten kaupunki on varautunut siihen, että valitsematta jääneiden työmotivaatio saattaa laskea?

”Kysymys on erittäin hyvä. Nämä on meille johdossakin vaikeita tehtäviä: pitää tehdä uutta, olla itse muutoksen kohteena, ja vielä motivoida nykyinen henkilöstö loppuun asti. Nykyinen organisaatio on kuitenkin toiminnassa toukokuun loppuuun”, Pohjaniemi sanoo.

”Turhautuminen on selvä asia. Monet hakevat monelta tasolta uutta tehtävää, ja aina pitää tehdä uusi hakemus.”

Pohjaniemen mukaan mahdollista ahdistusta on pyritty ehkäisemään jo hakijoiden haastatteluissa, myös heidän, jotka tulevat valituiksi: ”Heille on kerrottu, että se tulee olemaan vaativa paikka, kun alaisina on entiset kollegat, joiden kanssa pitää jatkaa. Tämä on asioiden aukipuhumista, ettei mitään jää hampaankoloon”, hän sanoo.

”Pyrimme ensinnäkin perustelemaan päätökset [valinnat] hyvin sekä siihen, että valintaporosessi on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä.”

Helsingin kaupungilla on töissä yli 40 000 ihmistä, ja hallintomallin vaihtuminen kaupunginjohtajavetoisesta pormestarijohtoiseen koskee heistä jollakin tavalla jokaista. Monen lähin esimies saattaa esimerkiksi vaihtua. Tämä on toistaiseksi suurin myllerrys Helsingin organisaatiossa sitten tsaarin.

Tällä videolla selitetään myllerrys tarkemmin. Teksti jatkuu sen alla.


Viime maanantaina kaupunginhallitus valitsi muun muassa kaupunkiympäristön toimialan maankäyttöjohtajan sekä kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusjohtajat virat. Niihin valittiin kaupungininsinööri Raimo Saarinen ja palvelupäällikkö Pekka Henttonen. Isoja pestejä molemmat.

Valitsematta jäivät esimerkiksi ympäristöjohtaja Esa Nikunen, katu- ja puisto-osaston päällikkö Silja Hyvärinen tai tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen. Isoja pomoja kaikki.

Marju Pohjaniemi kertoo, että myös Helsingin työterveyshuollon palveluissa on tilanteeseen lääkkeet tarjolla: ”Siellä on varauduttu. Tarjolla on valitsematta jääneille, tai valituille, psykologin palveluja, sparrausta ja koutsausta”, hän sanoo.

”Se on osa muutostukea, että tunnistetaan, että motivaatio saattaa laskea. Mutta samalla täytyy muistaa, että meillä [Helsingin kaupungilla] kuitenkin ihmisillä säilyy työpaikka”, Marju Pohjaniemi muistuttaa.

Tämän tiedostaa myös Stuba Nikula: ”Olen etuoikeutettu. Minulle tarjotaan eläkevirkaa, jossa hyvä korvaus. Sitä voi sitten miettiä siinä tehdessään, että onko tämä sitä mitä haluaa tehdä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Rekrytointi
 • Pormestarimalli
 • Virkamiehet
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ihmisiä alkoi tulla Matinkylässä metrolaiturille jo ennen kello viittä aamulla

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  6. 6

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  7. 7

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  10. 10

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ihmisiä alkoi tulla Matinkylässä metrolaiturille jo ennen kello viittä aamulla
  3. 2 tuntia sitten
  4. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  5. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  6. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  7. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  8. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  9. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  10. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  11. Vain harva nuori tupakoi
  12. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  13. Näytä lisää