Kaupunki

Liina-Lyydia Jämsä, 19, loi itselleen ammatin tyhjästä – teinin kesäkioskista tuli oikea työ

Kesätöiden haku on jo täydessä vauhdissa. Nuori voi myös työllistää itse itsensä, kuten järvenpääläisen Liina-Lyydia Jämsän tarina osoittaa.

Haarajoen junaseisakkeella Järvenpäässä liikkuneet Z-junan matkustajat muistanevat vielä kesäkioski Minin: sympaattisen, kirkkaanpunaisen kioskikärryn, josta lukiolainen Liina-Lyydia Jämsä tarjoili kulkijoille kotitekoisia leivonnaisia.

Jämsä kehitti 16-vuotiaana itselleen kesätyön kioskista, joka palveli Haarajoella kesinä 2014 ja 2015.

Helmikuussa 2017 Jämsä ojentelee jälleen Minin luukusta kahvia sekä suolaista ja makeaa purtavaa. Kaupan päälle tulee hersyvä hymy, joka tarttuu.

HS on seurannut Jämsän yrittäjän uraa kesäkuusta 2014 lähtien.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällä kertaa punainen vaunu ei ole enää ulkoilmassa vaan entisessä tehdasrakennuksessa Pajalan teollisuusalueella Järvenpäässä. Samoissa tiloissa toimii muun muassa kaksi kirpputoria.

Jämsä on hinauttanut Minin hallin nurkkaan, ja kärryn edessä seisoo taidokkaasti entisöity Vauxhall Victor -auto. Auto on kioskinpitäjän äidin silmäterä.

”Tämä paikka löytyi puolivahingossa”, Jämsä kertoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


MiniKiskaksi nimensä muuttanut kioski avautui hallin suojissa lokakuussa. Jämsä on luonut nurkkaukseensa hauskan kahvilamiljöön, jonka nokkelin yksityiskohta on vanhoilla sateenvarjoilla koristeltu katto. Sekalaiset kalusteet sulautuvat ympäröivään kirpputorinäkymään.

”Äiti oli kyllä pääsuunnittelija. Täällä on kierrätysteema”, Jämsä sanoo.

Nuoren yrittäjän piti perustaa viime kesänä Haarajoelle pysyvä kivijalkakahvila, mutta se suunnitelma kaatui omaan mahdottomuuteensa. Punainen kärrykioskikin pysyi sitten koko kesän poissa junaseisakkeelta.

Näillä näkymin kärry ei ole menossa Haarajoelle ensi kesänäkään, sillä lukiolaisteinistä nuoreksi naiseksi varttunut Jämsä pyrkii tekemään MiniKiskan liiketoiminnasta ympärivuotista nykyisillä sijoillaan. 19-vuotiaalla, viime keväänä ylioppilaslakin saaneella yksityisyrittäjällä ei ole kiire opiskelemaan.

”Unelmani on, että kahvilan pitämisen ja opiskelun voisi joskus yhdistää.”

 

”Kun päättää tekevänsä jotain, niin tekee sitten vaan.”

Nyt kahvilakioski vasta etsii asiakaskuntaa uudella paikallaan, joten Jämsällä ei ole liiemmin luppoaikaa opiskeluun tai juuri mihinkään muuhunkaan.

Kun HS edellisen kerran tapasi Jämsän toissa kesänä, tämän apuna työskenteli isosisko Hilda-Maria. Tällä haavaa yrittäjä pyörittää kioskiaan yksin sen kaikki kuusi aukiolopäivää viikossa.

Työpäivät voivat venyä leipomokäynteineen, sulkemisajan jälkeisine siivoamisineen ja paperitöineen 12-tuntisiksi.

Kesäkioskiaikoina Jämsä leipoi kaikki myyntituotteet itse, mutta enää se ei onnistu.

”Minun pitää välillä nukkuakin.”

Pitkistä päivistä huolimatta Jämsä ei ole katunut sitä, että lähti nuorella iällä vanhempiensa jalanjäljissä yrittäjäksi.

”Tykkään tehdä itse”, hän kertoo. ”Paljonhan tässä on työtä, mutta kun päättää tehdä jotain, niin tekee sitten vain. Kivaa tämä on myös.”

Vapaapäivinään eli maanantaisin ja muina sopivina hetkinä Jämsä yrittää sulkea yrittäjän arjen hetkeksi pois mielestään. Mieluiten hän tekee sen hyppäämällä hevosen selkään tai lähtemällä koirien kanssa metsälenkille.

Kun keskustelu kääntyy mahdolliseen lomailuun, Jämsä reagoi kuten yksityisyrittäjän voi kuvitellakin reagoivan.

”Kun tämä on vasta niin alkuvaiheessa, niin tuntuisi tyhmältä lähteä johonkin lomailemaan”, hän toteaa ykskantaan.

Liina-Lyydia Jämsän vinkit nuorille yrittäjille:

1. Usko omaan juttuusi – silloin muutkin voivat uskoa siihen.

2. Kannattaa hyödyntää uusyrityskeskusten palveluja. Sieltä saatu apu on erittäin arvokasta.

3. Keskity hyvään. Negatiivisia asioita tapahtuu kaikille, mutta hyvään keskittyminen antaa voimaa ja intoa jatkaa.

4. Hymysi voi pelastaa jonkun päivän! Älä aliarvioi sen voimaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kaupunkien kesätyöhaut käynnissä


 Helsingin kaupunki palkkaa virastoihinsa ja liikelaitoksiinsa noin 4 000 kesätyöntekijää, minkä lisäksi kesäväkeä etsitään kaupungin omistamiin yhtiöihin. Kunkin tehtävän hakuajat voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.hel.fi.

 Vantaan kaupunki tarjoaa tänä vuonna kesätöitä noin 400 nuorelle. Hakuaika päättyy 28. helmikuuta. Lisätietoja osoitteesta www.vantaa.fi.

 Espoon kaupunki aikoo palkata noin 700 kesätyöntekijää. Kesätyöpaikat tulevat haettavaksi vaiheittain, ja lisätietoa tehtävistä löytyy osoitteesta www.espoo.fi.

 Kauniaisten kaupunki työllistää muutamia kymmeniä kesätyöntekijöitä. Hakuaika päättyy 1. maaliskuuta. Lisätietoja osoitteesta www.kauniainen.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kesätyöt
 • Yrittäminen
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää