Kaupunki

Tapiolan urheilupuistosta riidellään taas – nyt kiistan kohteena on tiivis asuntorakentaminen

Tiivis kerrostalojen rivi arveluttaa poliitikkoja, mutta Espoon kaupunki haluaa asuntotonteista saatavat eurot ja metrolle käyttäjiä.

Tapiolan surullisenkuuluisa urheilupuisto Espoossa on jälleen ristitulessa. Alue on ollut kiistanalainen jo vuosikausia: siitä ovat riidelleet sekä alueen yrittäjät Jussi Salon­oja ja Färid Ainetdin sekä poliitikot.

Nyt alueen suunnittelussa aiheuttaa päänvaivaa asuntorakentaminen. Kaupunki haluaisi taloja myös urheilupuistoon, mikä hiertää osaa poliitikoista.

Alueen viitesuunnitelma jäi kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa maanantaina pöydälle. ”Kaikki asuntorakentaminen sillä alueella on pois urheilusta”, sanoo elinkeino- ja kilpailukykyjaoston jäsen Jan Holst (kok). Hän esitti viitesuunnitelman palautusta, mutta ehdotus ei saanut kannatusta.

”Asuntorakentaminen ei ole pois huippu-urheilusta, sillä se tapahtuu aina sille järjestetyissä tiloissa. Se on pois yleisestä kaikille kaupunkilaisille kuuluvasta urheilutoiminnasta, jonka pitääkin sijaita metron lähellä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos rakennamme sinne paljon asuntoja, tarvitsemme sinne myös paljon palveluita.”

Samanlaiset kysymykset huolettavat myös elinkeino- ja kilpailukykyjaoston Mari Anthonia (vihr). ”Se pitää tehdä urheilu edellä, ja tilaa pitää jättää matalan kynnyksen urheilulle. Nyt se vaikuttaa aiempaa enemmän joukkue- ja kilpalajeihin painottuneelta.”

Alueelle hahmotellaan nyt kohtuuhintaista asuntorakentamista opiskelijoille ja lapsiperheille, joilla olisi alueen urheilupalveluille käyttöä. Asukasmäärästä ei ole vielä tietoa.

Kaupungilla on kuitenkin haluja rakentaa alueelle asuntoja, sillä se on metroradan varrella ja metron ympäristöön halutaan tiivistä asuntorakentamista.

”Kyllä lähtökohta on se, että maankäyttö on siinä kohtuullisen tehokasta. Ei ole tarkoituskaan tehdä puistomaista aukeaa ympäristöä. Asumisella tuodaan alueelle myös elämää”, huomauttaa Tapiolan projektin­johtaja Antti Mäkinen.

Hänen mukaansa vapaalle urheilulle jää pohjoisosiin tilaa. Tarkoitus on luoda alue, missä voi liikkua vapaamuotoisesti koko perheellä.

”Täytyy muistaa, että siinä on nyt pysäköintikenttiä, joten tiivistämiseen onkin varaa.”

Lisäksi kaupunki toivoo keräävänsä tuloja alueen muuhun rakentamiseen kaavoittamalla tonttimaata asunnoille.

Alueelle havitellaan muutakin, sillä siitä on tarkoitus rakentaa Leppävaaran veroinen urheilun keskus Etelä-Espoon asukkaille.

Suurin ponnistus olisi noin 6 000 katsojan jalkapallo­stadion. Kaupunki etsii sille toteuttajaa. Stadion tulisi viitesuunnitelmassa Merituulentien lähitontille. Sen viereen tulisi monitoimihalli, josta voisi olla yhteys Espoon Metro Areenaan.

Lisäksi viitesuunnitelmassa on tornihotelli, tekojäärata sekä keskusaukio, joka toimisi suurten tapahtumien keskipisteenä. Kenttiä aiotaan rakentaa eri pallolajeille: salibandylle, jalkapallolle, koripallolle ja käsipallolle.

Tapiolan Urheilupuistolla on takanaan epäselvä, monivaiheinen ja monivuotinen historia. Sitä on leimannut kahden alueella toimivan vahvan yrittäjän, Jussi Salonojan yhtiöiden ja Färid Ainetdinin Esport-yhteisöjen keskinäinen kilpailu.

Molemmat ovat vastustaneet alueelle kaavailtua ­isoa 22  500 katsojan stadionia.

Ainetdin on ilmaissut halunsa osallistua alueen rakentamiseen – esimerkiksi hotellilla tai pienellä stadionilla. Salonoja puolestaan on muistuttanut kaupunkia vanhasta sopimuksesta, jonka mukaan Espoo olisi luvannut olla tuomatta alueelle uusia kilpailijoita kuten tapahtuma- ja jalkapalloareenaa.

Kaupungilla puolestaan olisi tavoitteena saada nykyisten ­Esportin peltihallien tilalle uusia rakennuksia. Se on osoittautunut kuitenkin hankalaksi tehtäväksi, sillä kaupunki on aikoinaan solminut yhtiön kanssa pitävän vuosikymmeniä pitkän vuokrasopimuksen.

Espoo vetäytyikin hankkeen tonttivarauksesta viime kesänä.

Korjaus: Tapiolan urheilupuistoon suunnitellaan nyt kahta rakennusta: Koivu-Mankkaantien puolelle pientä jalkapallostadionia ja sen viereen liikunnan monitoimihallia. Lisäksi tien reunaan suunnitellaan asuntorakentamista. Asiaa käsittelevään juttuun kaupungin sivulla A19 sunnuntaina 19. helmikuuta oli eksynyt vanha ja nykytietojen valossa virheellinen grafiikka.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Kuntapolitiikka
 • Kuntavaalit 2017
 • Länsimetro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  5. 5

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  9. 9

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää