Kaupunki

Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

Savolaisen suunnitelmissa robottisähköbussi kuljettaa kyläläisiä juna-asemalle. Maansa hän on valmis myymään alennuksella, että pientalon hinta saataisiin painettua 150 000 euroon.

Mitä tekisit, jos sinulla olisi miljoona euroa ja 40 hehtaaria maata, etkä itse tarvitsisi niitä? Kirkkonummelainen Kari Savolainen on päätynyt omaan ratkaisuunsa: hän haluaa rakennuttaa tuhannen ihmisen ekokylän Kirkkonummen Masalaan.

Sellaisen, joka olisi hiilineutraali tai ainakin melkein. Ja josta tavallinen ihminen voisi ostaa pienen omakotitalon helsinkiläisen yksiön hinnalla.

Maata Savolainen, 65, tarvitsee unelmansa alustaksi, rahoja sen viimeistelyyn. Teknologia­yritys Hitachin Suomen tytär­yhtiön toimitusjohtajan pallilta viime vuonna eläköitynyt mies haluaa ostaa kylään muuttavien ihmisten käyttöön muun muassa robottisähköbussin ja sähköautoja.

Niin, ja kylätalon, joka toimii Masalan metsiin muodostuvan kylän keskuksena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuulostaa ihanan hipiltä. Onko entinen yritysjohtaja tullut synnintuntoon?

”En minä mitään sosialistista vallankumousta ole tekemässä. Markkinatalous on erinomainen systeemi, mutta välillä vähempikin riittäisi. Toivoisin kohtuullisuutta”, Savolainen sanoo.

Suuret suunnitelmat eivät ole jääneet puheen asteelle. Jos kaikki menee nappiin, Kirkkonummen kunta saattaa alkaa valmistella Savolaisen maiden asemakaavoitusta jo tänä vuonna. Tänä keväänä selvitetään maiden luontoarvoja.

No, mennäänpä katsomaan. Savolaisen 40 hehtaaria levittäytyvät hänen kotitalostaan pohjoiseen, länteen ja itään. Lumisella pihalla on peuran jälkiä, maisema on sakeana koivua ja mäntyä.

Savolainen toivoo, että kylästä – hän kutsuu sitä nimellä Niittylampi – tulisi mahdollisimman yhteisöllinen. Ja että sinne muuttaisi kaikenikäisiä ihmisiä ja erilaisia erityisryhmiä.

”Mä olen YIMBY. Yes in my backyard”, Savolainen julistaa ja katsoo 40 hehtaarin takapihalleen.

Maansa Savolainen on ostanut vuonna 2000. Aluksi tarkoituksena oli hankkia muutama hehtaari, jolta voisi lahjoittaa tontit kolmelle lapselle. Muutaman hehtaarin pakettia ei löytynyt, mutta rakennusalalla työskentelevä tuttu vinkkasi kaupan olevasta 40 hehtaarista.

”Hän kysyi, että kelpaisiko?”, Savolainen kertoo.

”Mikä ettei!”

Ekokylän suunnittelu on päässyt vauhtiin viimeisten vuosien aikana. Savolainen haluaa kylään ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja, esimerkiksi geolämpölaitoksen, tai sitten maalämpöä ja aurinkoenergiaa. Älyteknologiallekin on varmasti tarvetta.

”Tässä on tällainen filosofinen tai eettinen pohja...”

Savolaisen pitkäaikainen työantaja Hitachi, yksi maailman suurimmista korkeanteknologian yrityksistä, on lähtöjään Japanista, joten maa on tullut työn kautta tutuksi.

”Japanissa asioita katsotaan pitemmällä tähtäimellä. Sykli on 25 vuotta”, Savolainen sanoo.

”Ehkä se johtuu siitä, että heillä on erilainen aikakäsitys. Meille aika on jana, synnytään ja kuollaan. Siellä aika on pyöreää, kuoleman jälkeen synnytään uudelleen.”

Juuri elämän jatkuvuuden ajattelu on saanut Savolainen näkemään ympäristön uhkiin vaikuttamisen nyt tärkeäksi.

Toisaalta ekokylässä on kyse myös vaihtoehtojen tarjoamisesta.


Yhdyskuntasuunnittelun ajanhenki painottaa tiivistä asumista ja autottomuutta, eikä vähiten ilmastokriisin vuoksi.

Savolainen korostaa pitävänsä periaatetta tärkeänä, mutta toivoo, että ympäristöystävällisiä elämäntapoja löytyisi myös niille, jotka haluavat asua väljemmin maaseudulla. Hänellä itsellään on tärkeitä muistoja lapsuuden vapaudesta Espoon Olarissa ja Haukilahdessa.

Siksi Savolainen suunnittelee robottibussin hankkimista ekokyläänsä. Se voisi kuljettaa lapset kouluun ja aikuiset kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Masalan junapysäkille. Ja 2020-luvulla Länsimetron on tarkoitus kulkea kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevaan Kivenlahteen.

Minkäänlaista vihreää pakkovaltaa idea ei kuitenkaan sisällä.

”Jos joku haluaa ajella tänne Porschella, niin se on hänen vapaa valintansa. Haluan vain tarjota mahdollisuuden ekologisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Uskon, että kylään tulee niitä, jotka arvostavat tällaista.”

Ympäristöystävällisyyden ja yhteisöllisyyden lisäksi Savolaisella on myös kolmas tavoite: tarjota pääkaupunkiseudun asukkaille mahdollisuuden asua vähän halvemmalla.

Savolainen uskoo, että asuminen on niin kallista siksi, että jokainen rakentamisen ketjussa mukana oleva pyrkii maksimoimaan voittonsa.

”Haluaisin, että kaikki eivät olisi niin peijakkaan ahneita. Ja haluaisin näyttää esimerkkiä itse”, hän sanoo.

Savolainen korostaa, ettei hän aio tienata lahjoittamaansa miljoonaa takaisin hinnoittelemalla maataan yläkanttiin. Suunnitelmana on myydä pientaloille, rivitaloille ja pienkerrostaloille rakennusmaata noin 250–350 eurolla kerrosneliötä kohden.

Kirkkonummen kunnangeodeetti Otso Kärkkäinen arvioi pientalotonttien kerrosneliön markkinahinnan olevan Masalassa Bråtaängenin alueella noin 300–350 euroa.

Rakentajiksi ja yhteistyökumppaneiksi Savolainen haluaisi löytää tahoja, jotka olisivat valmiita hieman tinkimään omista voitoistaan. Näin voitaisiin päästä tilanteeseen, jossa pienen 60 neliön pientalon voisi ostaa 150 000 eurolla tontteineen. Siis helsinkiläisen yksiön hinnalla.

Savolainen kuitenkin korostaa, ettei projektissa ole kyse pelkästä hyväntekeväisyydestä, vaan ennemminkin vapaaehtoisesta voittojen pienentämisestä. Hän laskee tekevänsä ekokylällä lahjoituksista huolimatta sen verran voittoa, että voi jättää lapsilleen hyvän perinnön.

Mutta miten käy idealismin, kun se kohtaa kovan maailman? Kirkkonummen kehitysjohtaja Risto Nikunlaakso kertoo, että kunnassa pidetään Savolaisen suunnitelmaa kunnianhimoisena ja mielenkiintoisena. Savolainen on kertonut haluavansa pyytää yliopistoja yhteistyökumppaneiksi.

”Olen jo ilmoittanutkin, että voin olla kunnan puolelta tässä apuna”, Nikunlaakso sanoo.

Aivan ristiriidaton Savolaisen projekti ei kuitenkaan Kirkkonummen kannalta ole. Tuhannen asukkaan kylä tarvitsee palveluita, ja Nikunlaakso pitää Savolaisen maa-aluetta aavistuksen syrjäisenä.

”Se on yhdyskuntasuunnittelun kannalta haasteellista”, Nikunlaakso sanoo.

Utopiaksi Savolaisen unelmaa ei Kirkkonummella kuitenkaan tyrmätä.

”Mielenkiinnolla olen tähän perehtynyt”, Nikunlaakso sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ekokylä Kirkkonummelle?


 Teknologiayritys Hitachin entinen toimitusjohtaja Kari Savolainen haluaisi rakentaa Kirkkonummen Masalaan ympäristöystävällisen tuhannen asukkaan ekokylän.

 Savolainen on valmis lahjoittamaan kylälle miljoona euroa ja myymään maitaan alennuksella.

 Toiveena on, että kylä olisi hiilineutraali. Savolainen suunnittelee ostavansa kylään robottisähköbussin ja sähköautoja. Energiaratkaisuiksi hän suunnittelee geolämpövoimalaa, maalämpöä ja aurinkoenergiaa.

 Kirkkonummen kunta suhtautuu hankkeeseen ainakin alustavasti kiinnostuksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  3. 3

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Näin toimii suomalaistutkijoiden keksimä malaria-ansa –Hyttyskatiska sai muodon Madonnan rintaliiveistä

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  8. 8

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuhannet tieteilijät varoittivat ihmiskunnan joukkotuhosta – he esittävät myös tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä maailman hyväksi vaikka heti

  11. Näytä lisää