Kaupunki

Uspenskin katedraalin ikonostaasia odottaa pitkä ja vaativa korjaustyö

Kuvaseinän kultaukset ovat huonossa kunnossa. Entisöinti vie vuosia.

Helsingin ortodoksien pääkirkon Uspenskin katedraalin ikonostaasia eli kuvaseinää odottaa mittava, vuosia kestävä entisöinti. Tämä kävi ilmi, kun ikonostaasille tehtiin vauriokartoitus.

Raportti vauriokartoituksesta luovutettiin Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle tiistaina. Kartoitukseen osallistui neljä yritystä ja viisi erityisasiantuntijaa.

Raportissa arvioidaan, että ikonostaasin korjaaminen maksaa yli puoli miljoonaa euroa. Lopullista hintaa on vaikea arvioida, sanoo kartoitusta johtanut puu- ja kultauskonservaattori Suvi von Essen.

”Kustannusarvio on suuntaa antava. Se sisältää kultaus- ja maalipintojen sekä puurakenteiden käsittelyn”, von Essen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Niitä ei kuitenkaan pysty etukäteen suunnittelemaan. Vielä ei tiedetä, millaisia vaurioita työn edetessä paljastuu.”

Uspenskin katedraali on suojeltu rakennus. Ikonostaasin eli kuvaseinän kunnostuksesta vastaa Valamon luostari yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Ikonostaasi on ortodoksikirkoissa kirkkosalin ja alttarin välissä oleva seinä, jossa on ikoneita eli pyhiä kuvia. Ikonostaasin on tarkoitus ilmentää taivasten valtakuntaa.

Ennen kuin ikonostaasia aletaan kunnostaa, tulisi kunnostaa kirkon alttariosan ja ikonostaasin yläpuolella oleva kupoli.

”Kupoli on kerännyt paljon likaa. En usko, että sitä on puhdistettu koskaan 1800-luvun jälkeen”, von Essen sanoo.

Jos kupolia ei puhdisteta, sieltä voi varista alas lähes puolentoista vuosisadan aikana kerääntynyttä likaa.

Korjaustöiden aloittamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Työt voivat mahdollisesti alkaa ensi vuonna, jolloin kirkko täyttää 150 vuotta. Kyseessä on niin suuri urakka, että se pitää ensin kilpailuttaa.

Kirkko voi von Essenin mukaan olla auki, kun ikonostaasia entisöidään. Konservointityö todennäköisesti tehdään vain pari ikonia kerrallaan.

”Työt on suunniteltava niin, että kirkko voi olla koko ajan normaalissa käytössä. Mehän olimme siellä telineillä juuri kolme viikkoa aamusta iltaan tekemässä kartoitusta, eikä se estänyt kirkon käyttöä”, von Essen toteaa.

Uspenskin katedraalista restauroitiin tähtikuvioinen katto viime vuonna. Kupolit kullattiin vuosina 2004–2007.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uspenskin katedraali
 • Helsinki
 • Kirkot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää