Kaupunki

Toimeentulotuen asiakkaat kertovat HS:lle ahdingostaan: Vuokra maksamatta, ruoka loppunut, lääkkeisiin ei ole rahaa

Perustoimeentulotuen päätösten siirto Kelaan on ajanut monet tuensaajat ahdinkoon. Kela lupaa, että ongelmat saadaan talttumaan.

”Vuokrani on myöhässä, laskut ovat maksamatta, ruoka loppunut”, kirjoittaa helsinkiläisnainen HS:lle.

Hän ei ole yksin. Vuodenvaihteessa perustoimeentulotuki siirtyi Kelaan, ja helmikuussa käsittelyajat alkoivat venyä yli lain salliman ajan. HS kysyi lukijoiden kokemuksia aiheesta ja sai kolmisensataa yhteydenottoa. Toimeentulotukea saavien ihmisten lisäksi yhteydenottoja tuli monilta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Monet kertovat äärimmäisestä ahdingosta.

Vuokranantajalta on tullut jo huomautus ja sähkölasku mennyt perintään. Pikkulasten vanhempi kertoo syövänsä itse vähemmän, että lapsille riittäisi edes jotain. Eläkeläinen sanoo ottavansa verenpainelääkkeensä vain joka toinen päivä ja jättävänsä masennuslääkkeet ottamatta, lasku kahdesta leikkauksesta on vielä maksamatta.

Ongelmat voi jakaa kahteen ryhmään. Toiset johtuvat ruuhkasta, toiset ovat monimutkaisia ja syvemmällä järjestelmässä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensimmäisen ryhmän kohdalla ruuhka on venyttänyt käsittelyaikoja yli lain salliman rajan, tukkinut puhelinpalvelut ja kiireellä tehtyjä virheitä joudutaan oikomaan. Toimeentulotukea saavalla ei saa olla säästöjä, joten virhe voi nopeasti saada aikaan katastrofin.

 

Virheitä on, mutta ne oikaistaan, sanoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

Sitten ovat ne, jotka ennen ovat saaneet kunnalta tukea mutkitta mutta nyt kielteisen tai myönteisen päätöksen kuukaudeksi kerrallaan. HS:n saamat yhteydenotot koskevat esimerkiksi vakavasti sairaita, vanhuksia, vammaisia, kielitaidottomia maahanmuuttajia ja täysi-ikäisiä lukiolaisia.

Kela lupaa, että kaikki voitava tehdään ruuhkan hoitamiseksi. Siirtymäaika on edelleen meneillään, mutta Kelan etuusjohtaja Anne Neimala lupaa, että ihmisiä koskevat ratkaisut tehdään edelleen yksilöllisesti ja harkiten.

Kelalla työskenteli vuoden alussa toimeentulotukiasioiden parissa noin 750 ihmistä. Kunnissa viime vuonna toimeentulotukiasioita hoiti yli 2 000 ihmistä – toki heistä sadat ovat yhä samassa työpaikassa nyt, hoitamassa kunnille jäänyttä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Suururakkaa lähdettiin suorittamaan silti aiempaa pienemmällä määrällä työntekijöitä. Kelaan palkatuista etuuskäsittelijöistä 244 tuli kunnista eli heillä oli jo kokemusta toimeentulohakemuksien käsittelystä. Lopuista suurin osa siirrettiin Kelan sisältä ja koulutettiin pikaisesti uusiin tehtäviin.

HS:lle on tullut viestejä myös muutamalta Kelan työntekijältä. He kertovat, että työsuhde uhataan jopa purkaa koeaikana, jos päätöksiä ei pysty tekemään tarpeeksi päivittäin. Neimala kiistää tämän tiedon: jos tavoitteisiin ei pääse, saa esimieheltä tukea eikä uhkailua.


Ruuhka valuu myös muualle, kuten kuntien sosiaali­työntekijöille mutta myös esimerkiksi vanhusten kotihoitoon ja terveydenhoitoon. Jopa lastenvalvojalle, koska Kela korvaa eronneelle vanhemmalle lasten tapaamiskuluja vain, jos niistä on tehty virallinen sopimus.

Monet kokevat, että kunta ja Kela ovat pallotelleet heidän asiaansa edestakaisin, kun on linjattu mikä on kunnille kuuluvaa täydentävää tukea ja mikä Kelan perustoimeentuloa. Monien kohdalla tämä liittyy nimenomaan terveyteen, kuten lääkekuluihin, kuntoutukseen, sairaalamaksuihin ja niin edelleen. Sitten on kuluja, joita on aiemmin maksettu kunnan harkinnan mukaan ja nyt harkitaan uudelleen: bussilippuja, lasten harrastusmaksuja, lukiolaisen kirjoja.

”Minut on yllättänyt erityisesti virheiden määrä”, sanoo kokenut sosiaalityöntekijä Satu Marja Tanttu Itä-Suomesta.

Nämä siis tapauksissa, joissa hän on auttanut asiakasta kädestä pitäen hakemuksen kirjoittamisessa ja osassa tapauksia myös soittanut Kelaan varmistaakseen, että kaikki menee ohjeiden mukaan. Samantapaista kirjoittaa moni hänen kollegansa muualta Suomesta.

Neimala sanoo, että virheitä on, mutta ne oikaistaan. Ilmiselvissä tapauksissa näin tehdään ilman virallista oikaisuvaatimustakin. Enää ei pitäisi myöskään tulla ohjetta, että lääkkeet joutuisi aina ensin maksamaan itse ja hakemaan rahat kuittia vastaan jälkikäteen, kuten alkuvuodesta välillä kävi.

Uuden järjestelmän pitäisi toimia erityisen sujuvasti niiden ihmisten kohdalla, jotka saavat Kelalta ennestään jotain muuta etuutta ja nyt lisäksi toimeentulotukea. Monet kertovat kuitenkin takaisinperinnästä tai sotkuista, jotka ovat siirtäneet maksupäiviä eri tahtiin esimerkiksi vuokranmaksun kanssa.

Sitten on asuminen yleisemmin. Kela laskee, että esimerkiksi Helsingissä yksinasuvalle kohtuullinen vuokra on 675 euroa kuussa. Tämä ei juuri eroa kuntien aiemmista linjauksista.

 

Moni yhteyttä ottanut on hädissään ja kokee, että muuttamaan on komennettu nopeasti.

Kalliimpien asuntojen kohdalla prosessin pitäisi Kelan mukaan mennä seuraavasti: Ensin katsotaan, onko kunta jo aiemmin perustellut kalliimman asunnon tarpeen. Ellei, annetaan vähintään kolme kuukautta aikaa etsiä halvempi asunto. Sitten katsotaan vielä, olisiko kuitenkin erityisiä perusteita kalliimmalle asumiselle, esimerkiksi lapsella, joka asuu osan aikaa vanhempansa kanssa tai päihdekuntoutujalla, jolla on paikka tukiasunnossa. Muuttaa ei tarvitse myöskään, jos kohtuuhintaista asuntoa ei ole saatavilla kyseisen kunnan alueella.

Moni yhteyttä ottanut on hädissään ja kokee, että muuttamaan on komennettu nopeasti. Osa kertoo jo asuvansa esimerkiksi kaupungin asunnossa halvimmasta päästä tai kirjoittaa kunnan tiettyyn palvelutaloon osoittaman iäkkään omaisensa puolesta.

”Kalliimmassa asunnossa saa edelleen asua, jos on erityinen syy tai kohtuuhintaista asuntoa ei kunnasta löydy”, muistuttaa Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl. Asia tutkitaan jokaisen kohdalla erikseen.

Joidenkin kohdalla muutos on ollut myös onnistunut, joskin HS:lle tällaisia viestejä on tullut vain muutama.

Jokunen kehuu päätöksen valmistuneen nopeasti, sähköisen palvelun olleen näppärä, Kelan virkailijan ystävällinen tai Kelan maksavan enemmän tukea kuin kunnan. Kela raportoi, että suurten ihmismassojen kohdalla asiat myös toimivat. Esimerkiksi lääkeostoja on tehty Kelan sitoumuksella jo yli 100 000.

Kelasta vakuutetaan, että yhteistyö kuntien kanssa on ollut hyvää ja sitä parannetaan koko ajan. Kiireistä apua luvataan nyt aiempaa nopeammin, jopa saman vuorokauden sisällä hätätapauksissa.

Kunnissa osa ammattilaisista kertoo, että ahtaimmille joutuvat ihmiset, joiden elämäntilanne on monimutkainen ja vaatisi työntekijän keskittynyttä huomiota ja yksilöllistä harkintaa.

Neljä esimerkkiä kafkamaisuuksista

Vakavasti sairas

Sairaiden vähävaraisten vanhusten terveydenhoidon kustannuksiin liittyviä päätöksiä on monissa kunnissa tehty pitkäksi ajaksi kerrallaan, esimerkiksi vuodeksi. Sama koskee psyykkisesti vakavasti sairaita iästä riippumatta. Nyt hyvinkin huonokuntoiset ihmiset ovat joutuneet tekemään hakemuksia kuukaudeksi kerrallaan, monissa tapauksissa sekä Kelaan että kuntaan. Kelalta luvataan, että jatkopäätöksiä aletaan myöhemmin taas tehdä pidemmäksi ajaksi kerralla.

Asevelvollinen

Asevelvollisuutta suorittava ei saa Kelalta sotilasavustusta asumismenoihin, koska asuu vanhempiensa luona. Vanhempien toimeentulotukilaskelmassa ja -päätöksessä asumismenot on jyvitetty ikään kuin täysi-ikäinen varusmies olisi niitä mukana maksamassa. Vanhempien tulot siis laskevat, koska jälkikasvu on armeijassa. Kelan mukaan kyse on yksittäisestä virheellisestä päätöksestä.

Kielitaidoton maahanmuuttaja

Esimerkiksi Espoossa vain huonosti suomea, ruotsia tai englantia osaavien maahanmuuttajien hakemukset on pyritty hoitamaan kertatapaamisella tulkin ja sosiaalityöntekijän kanssa. Kelallakin on tulkkeja ja kielitaitoisia palveluneuvojia. Kuntien sosiaalityöntekijät raportoivat silti, että osa asiakkaista ei ole saanut Kelalta aikaa varattua tai ei ymmärrä saamiaan ohjeita. Etuuksia jää hakematta tai niiden setviminen vie enemmän aikaa.

Lukiolainen

Täysi-ikäisiltä vähävaraisilta lukiolaisilta ei ole kaikissa kunnissa vaadittu opintolainan nostamista ennen kuin voi saada toimeentulotukea. Kela vaatii sitä, ellei taustalla ole erityistä syytä. HS:lle asiasta kertonut abiturientti pääkaupunkiseudulta sanoo säästävänsä nyt ruuasta, kun sairauseläkkeellä olevalta vanhemmalta ei pysty enempää rahaa pyytämään. Kela on täsmentämässä ohjettaan.

Esimerkit on saatu HS:n kyselyssä tai kunnilta. Kysyimme Kelasta, onko kyse yleisestä linjasta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kaaos paheni helmikuussa


 Perustoimeentulotuki siirtyi vuodenvaihteessa Kelan käsiteltäväksi. Kuntiin jäi yhä täydentävä ja ennakoiva toimeentulotuki. Noin kymmenen prosenttia toimeentulotukea hakevista tarvitsee molempia, arvioi Kela.

 Toimentulotukien käsittelyajat alkoivat venyä helmikuussa yli lain salliman seitsemän arkipäivän. Eri alueiden välillä vaihteluväli käsittelyajoissa on ollut 3,9–9,5 arkipäivää. Tässä puhutaan siis keskimääräisestä ajasta. Kelasta ei saatu tietoa, paljonko pisimmillään ihminen on joutunut odottamaan.

 Hakemuksia on tähän mennessä käsitelty noin 230 000. Kela palkkaa lisää henkilökuntaa, mutta ruuhkaa voi vielä pahentaa se, että etenkin Helsingin pitkiä toimeentulotukipäätöksiä loppuu suuri määrä maaliskuun lopussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toimeentulotuki
 • Kela
 • Helsinki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  10. 10

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää