Kaupunki

Onko Helsingin keskusta Kampissa, rautatieasemalla vai muualla? Kerro mielipiteesi kartalla

Tulevaisuudessa Helsingissä voi olla monta keskustaa. Toistaiseksi ainoa keskusta on siirtynyt hiljalleen kohti länttä.

Missä se Helsingin ydin on? Se henkinen keskipiste, minne vaikka savolainen löytää.

Vilkkain ihmisvirta on Rautatieasemalla: sen läpi kulkee 200 000 ihmistä joka päivä.

Tunnetuin maamerkki lienee aseman kellotorni: sitä vilkaisee päivittäin 400  000 ohikulkijaa, arvioi Visit Helsinki.

Mutta onko se sama asia kuin keskusta?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei ole, sanoo liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Keskustalla ja keskuksella on eroa.

”Keskus on vaihtopiste, siellä siirrytään ehkä kulkuvälineestä toiseen, se on ohikulkupaikka. Keskusta taas on sellainen julkinen paikka, missä viihdytään ja ollaan.”

Tällä hetkellä Helsingissä on vain yksi keskusta, mutta tulevaisuudessa niitä on useita, Putkonen uskoo.

”Me emme kaikki enää kohta mahdu siihen samaan keskustaan, tarvitsemme enemmän. Kaupunki kasvaa, eikä Kolmen sepän patsas enää riitä kaikille keskustaksi. Kaikkien ei tarvitse mennä samaan paikkaan.”


HS kysyi lukijoilta Helsingin keskustan sijaintia aiemmin vuosina 2012 ja 2014. Oheiselle kartalle on sijoitettu näistä vastauksista lasketut keskipisteet.

Koska Helsingin keskusta-alue muuttuu ja laajenee koko ajan, siirtyy myös keskustan painopiste, Putkonen sanoo.

Kampin keskus ja Töölönlahden kehittyminen vetävät keskustan painopistettä Rautatieaseman toiselle puolelle.

”Se oli ehkä aiemmin enemmän Kaisaniemen ja Aleksanterinkadun puolella, nyt se on laajenemassa Kamppiin ja Kansalaistorille. Kun Pasilan ja Kalasataman keskukset valmistuvat, se tulee venymään taas lisää siihen suuntaan.” Juuri siellä rakennetaan nyt toista Helsingin keskustaa, Putkonen uskoo.

Pasilan ja Kalasataman valtavat kauppakeskukset yhdistyvät joukkoliikenneyhteyksiin – Pasilassa juna- ja raitiotieverkkoon, Kalasatamassa metroon.

Helsinki kasvaa sisäänpäin, Putkonen sanoo. Se tarkoittaa tiivistä kaupunkia, eikä uusien kauppakeskusten rakentaminen siksi ole pois nykyiseltä keskusta-alueelta.

Tämä on kuitenkin tulevaisuutta. Missä keskusta sijaitsee nyt?

Tuhannet Helsingin Sanomien lukijat arvioivat vuonna 2014, että keskusta-alue rajautuu Rautatieaseman, Aleksanterinkadun ja Kampin keskuksen muodostamaan kolmioon.

Tuolta alueelta löytyy myös eniten jalankulkijoita, jos siirretään katse maan suurimman matkustajakeskittymän eli Rautatieaseman ulkopuolelle.

Eniten vetää Mannerheimintie Vanhan Ylioppilastalon kohdalla. Siinä kulkee 37  900 jalankulkijaa päivittäin, kertoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston jalankulkijalaskenta vuodelta 2014.

Toiseksi suosituin kohde on Aleksanterinkadun pätkä Keskuskadun ja Mikonkadun välisellä osuudella: 31 500 jalankulkijaa. Kolmen Sepän patsas on hyvä kolmonen 29 000 jalankulkijallaan.

.

Vielä viime vuosisadan alussa kaupallinen keskipiste oli Senaatintorilla ja Kauppatorilla.

Nykyisellä Mannerheimintiellä oltiin jo kaupungin laitamilla, suoraan sanottuna hieman epämääräisillä seuduilla. Myöhemmin tärkeäksi tapaamispaikaksi muodostui Stockmannin kello, piste seppien patsaan vieressä saa edelleen mainintoja tärkeimpänä maamerkkinä.


Forumin kauppakeskuksen lasikulmaus taas oli suosittu kohtaamispaikka vielä 1990-luvulla. Mutta sovitaanko siihen enää tapaamisia?

Niin ei myönnä tekevänsä ainakaan tuusulalainen Milja Toppinen. Hän tapaa ystävänsä mieluiten sisätiloissa: kaupan edessä Forumissa tai Kampin keskuksessa. Siitä on helppo jatkaa yhteiseen ajanviettoon. Ystävä Suaad Aweis nyökyttelee.


”Yleensä ollaan tuossa Forumin ja Kampin välisellä alueella. Jutellaan, otetaan kuvia, kuunnellaan musaa ja välillä saatetaan käydä shoppailemassa”, Toppinen kuvailee. Tuusulan Kellokoskella asuva Toppinen käy Helsingin keskustassa joka viikko tapaamassa ystäviään.

”Meitä on aika paljon eri puolilta: Espoosta, Järvenpäästä, Vantaalta ja Sipoosta.”

Missä on teidän Helsingin keskustanne?

”En tiedä, vaikea kysymys. Ehkä jossain Forumin ja tämän Kampin keskuksen välissä, siis tuossa ulkona”, Toppinen päättää pohdintansa ja osoittaa Narinkkatorille.

Aweis on samaa mieltä. He viettävät siinä enemmän aikaa kuin muualla.


Tamperelaisten Otto Holopaisen ja Timi Lahtisen mielestä Helsingin ydin on Kampin keskuksessa.

”Eihän Helsingissä olisi keskustaa ollenkaan ilman tätä, siis jos nämä liikkeet olisivat vain tipoittain jossain”, Holopainen tuumaa. ”Nyt tässä on kaikki: yöklubit, kaupat, ravintolat, bussiasema, ja autonkin saa tuohon alle parkkiin. Tänne on ylivoimaisesti helpointa tulla.”

Riona Hurtta on eri mieltä. Hänen mielestään olennaisin osa keskustasta on Rautatieasema – siitä pääsee kaikkein nopeimmin Hurtan kotikulmille Itä-Helsinkiin. Hän tapaa yleensä ystävänsä Kompassitorilla silloin harvoin kun tulee keskustaan muuten kuin työasioissa.

”Mä en hirveästi liiku täällä. Olen Itä-Helsingin tyttöjä, ei ole kovin usein asiaa tänne. Siellä on kaikki mitä tarvitsen.”


Isot kauppakeskushankkeet ja liikenneuudistukset vaikuttavat paljon siihen, missä ihmiset liikkuvat, sanoo Liikenneviraston liikenne- ja maankäyttöosaston johtaja Matti Levomäki.

Kun länsimetro jonakin päivänä aloittaa liikennöintinsä, voi se pienentää tuntuvasti Kampissa liikkuvaa ihmismassaa, sillä espoolaisten ei tarvitse vaihtaa siellä bussista metroon.

”Espoosta pääsee sitten suoraan metrolla Rautatientorille ja Hakaniemeen.”

On mahdollista, että suurimmat keskustan paikkaa määrittelevät mullistukset ovat vasta edessä päin, Levomäki sanoo.

”Jos Pisararata päätettäisiin rakentaa, muuttaisi se dynamiikkaa paljon. Se saattaisi tehdä Hakaniemestä entistä tärkeämmän risteyskohdan”, Levomäki maalailee.

Pisaran merkittävin asema olisikin Hakaniemi, jonka päivittäiseksi matkustajamääräksi on arvioitu 79 000 matkustajaa, melkein kaksinkertainen määrä keskustan vastaavaan verrattuna.

Pisararata on Helsingin keskustan alle suunniteltu lähijunien kaupunkiratalenkki. Pisaran mallinen rata alkaisi Pasilasta ja kiertäisi tunnelissa Töölön, Helsingin keskustan ja Hakaniemen kautta takaisin Pasilaan.

Rautateiden maailmassa Helsingin keskusta on helppo löytää, se on absoluuttinen nollapiste, kohta mistä rautateiden katsotaan lähtevän, Levomäki kertoo.

”Se sijaitsee aika täsmälleen Makkaratalon makkaran kohdalla.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Rakentaminen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti

  2. 2

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  3. 3

   ”Nyt se sitten tapahtui”, ajatteli 11-vuotiaana sokeutunut Ronja Oja – nykyään parikymppinen nörtti aikoo mullistaa näkövammaisten elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin

  5. 5

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  6. 6

   Rakennusalalla olisi huutava pula tekijöistä, mutta moni nuori keskeyttää opinnot – ”Kyseessä on iso kansantaloudellinen asia, koska rakentaminen kannattelee Suomea”

  7. 7

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  8. 8

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  9. 9

   46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla

  10. 10

   Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla

  9. 9

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  10. 10

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Egyptin moskeijaiskun uhriluku nousi yli kolmensadan, syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli Isis-järjestön lippuja – Egyptin ilmavoimat pommittaa tekijöitä Pohjois-Siinailla
  3. Tuomioistuin linjasi Zimbabwessa: Mugaben syrjäyttäminen oli laillista
  4. Pääministeri Sipilä vetoaa soten saamiseksi valmiiksi: ”Olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?”
  5. Keskusta yrittää nostattaa taistelutahtoa presidentinvaaleihin, apua haetaan ämpäreistä – presidenttiehdokas Vanhanen moitti Suomen ulkopolitiikkaa liian kapea-alaiseksi ja lähti jakamaan sankoja
  6. Tunti sitten
  7. Rakennusalalla olisi huutava pula tekijöistä, mutta moni nuori keskeyttää opinnot – ”Kyseessä on iso kansantaloudellinen asia, koska rakentaminen kannattelee Suomea”
  8. Verkkokauppa Amazonin perustajan Jeff Bezosin omaisuuden arvo ylitti 100 miljardia dollaria – edellisen kerran haamurajan rikkoi Bill Gates vuonna 1999
  9. Etelä-Suomen ilmatilassa lentää parhaillaan pieni satelliitti, jonka tavalliset suomalaiset ovat rakentaneet – ”Emme tiedä, mihin se putoaa”
  10. Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti
  11. Uransa seitsemänsiin olympialaisiin valmistautuva Janne Ahonen, 40 mahdollisuudesta tehdä suomalaista urheiluhistoriaa: ”Siinä ei ole mitään ihmeellistä”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomi on saanut lahjaksi rahaa, patsaita, tulppaanin ja yhden lähetystöhistoriikin – saamistamme lahjoista selviää, mitä muut maat meistä ajattelevat
  14. Näytä lisää