Kaupunki

Helsingin opetusvirastossa elettiin vuosia kuin pellossa: työntekijät kantoivat kotiinsa televisioita ja muita laitteita

Helsingin opetusviraston tietohallinnossa työskennelleet kymmenen työntekijää ovat vieneet kotiin veronmaksajien rahoilla ostettuja laitteita.

Korruptioepäilyjen kanssa painivassa Helsingin opetusvirastossa on eletty ainakin lähimenneisyydessä kuin pellossa.

HS uutisoi tiistaina, että opetusvirasto epäilee, että kymmenellä sen työntekijällä on ollut käytössään ”työn tekemiseen liittymättömiä laitteita”. HS kysyi keskiviikkona opetustoimen johtajalta Liisa Pohjolaiselta tarkennuksia asiaan.

Selvisi, että opetusviraston työntekijät ovat kantaneet kotiinsa muun muassa verorahoilla ostettuja televisioita.

”Heillä on ollut töihin kuulumattomia laitteita kotona merkittäviä aikoja. En nyt kauhean tarkasti halua näitä avata, mutta sen voin sanoa, että esimerkiksi televisio on yhtenä tällaisena laitteena ollut”, Pohjolainen sanoo HS:lle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tällaista ei tietenkään missään nimessä voi hyväksyä kaupungin työntekijöiltä. Kokonaisuudessaan kotiin kannettujen laitteiden arvon kohdalla puhutaan tuhansista euroista.”

Laitteita ovat raahanneet luvatta kotiinsa opetusviraston tietohallinnon työntekijät. Väärinkäytöksistä epäillyistä henkilöistä yhdeksän työskentelee yhä opetusviraston tietohallinnossa, yksi heistä työskentelee opetusviraston toisessa yksikössä.

Tietohallintoyksikkö on keskeisessä roolissa rahalliselta arvoltaan Helsingin poliisilaitoksen kaikkien aikojen suurimmassa korruptiotutkinnassa.

Poliisi epäilee, että opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi on huijannut itselleen miljoonia euroja koulujen laitehankintoihin tarkoitettuja rahoja. Hänet vangittiin tammikuussa epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Hänet päästettiin helmikuussa vapaaksi tutkintavankeudesta.

Suoniemi toimi opetusviraston tietohallintopäällikkönä 1990-luvulta viime vuoden alkuun saakka. Poliisin epäillyt liittyvät vuosiin 2006–2016.

Liittyvätkö työntekijöiden kotiin viemät laitteet jollain tapaa epäiltyihin rikoksiin?

”En lähde spekuloimaan sitä, sillä asia liittyy käynnissä olevaan rikostutkintaan”, Pohjolainen vastaa.

Opetusvirasto päättää selvityksen kohteena olevien työntekijöiden tilanteesta tämän ja ensi viikon aikana. Mahdollista on, että laitteita vieneet työntekijät irtisanotaan. Samassa aikataulussa on tarkoitus päättää myös Suoniemen työpaikasta.

Vuoden 2016 alusta asti opetusviraston turvallisuuspäällikkönä työskennellyt Suoniemi ei ole tällä hetkellä töissä. Opetusviraston turvallisuuspäällikön tehtävä hoidetaan toisteiseksi sijaisjärjestelyin. Virasto saa apua myös kaupungin turvallisuus- ja valmiusyksiköstä.

Opetusviraston työntekijöitä koskevat epäselvyydet paljastuivat opetusviraston laitteita koskevassa selvityksessä. Selvityksessä muun muassa laskettiin ja paikannettiin kaikki opetusviraston omistamat tietotekniikkalaitteet.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää