Kaupunki

Lauttasaarelainen, flunssan hoitaminen ei pian onnistu enää kotisaarella – lähipalvelujen katoaminen huolestuttaa Helsingissä

Yksitoista helsinkiläistä asukasyhdistystä vaatii kirjeessään kaupunginhallitukselle, että Helsinki keskeyttää sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittämisen suuriin palvelukeskuksiin.

Lauttasaarelaiset, viikkiläiset, maunulalaiset – helsinkiläiset, asutte sitten missä päin tahansa, pian hoidatte flunssanne ja muut terveyskeskuskäynnit kaukana kotoanne, esimerkiksi Kulosaaren sillan pielessä Kalasatamassa, keskustassa, Malmilla tai Vuosaaressa.

Tämä on tulevaisuudenkuva, joka on jo pitkään pelottanut etenkin helsinkiläisiä ikäihmisiä. Kun terveyskeskukset lakkautetaan ja sosiaali- ja terveyspalvelut keskitetään suuriin hyvinvointikeskuksiin, matkat kotoa hoitoon hankaloituvat ja pitenevät niin matkaltaan kuin kestoltaan.

”Paljon puhutaan maaseudun palvelujen saatavuudesta ja siitä, kuinka pienissä kunnissa asuvilla on pelko joutua kauas terveyspalveluistaan. Mutta samahan se on täällä Helsingissä, kun lähipalvelut katoavat”, puheenjohtaja Katri Penttinen Lauttasaari-seurasta sanoo.

Vaikka linnuntietä matka esimerkiksi Arabianrannasta Kalasatamaan on vain muutama kilometri, sinne pääseminen voi tarkoittaa mutkikasta ja aikaa vievää menemistä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Penttisen johtama Lauttasaari-seura ja kymmenen muuta asukasyhdistystä lähestyivät Helsingin kaupunginhallitusta 2. maaliskuuta päivätyllä kirjeellä. Siinä asukasyhdistykset muistuttivat, että ”lähipalvelut ovat yhtälailla tärkeitä ikäihmisille, lapsiperheille ja kiireisille työikäisille.”

Myös kansantaloudelle sosiaali- taiterveysasioiden hoito voi olla rasite, jos matkat ajallisesti pitenevät: ”Työikäisille matkoihin ja työpaikalta poissaoloon kuluva aika on vahingollista työn tuottavuuden kannalta ja työikäisten vapaa-aika on kallisarvoista”, asukasyhdistykset muistuttavat kirjeessään.

Asukasyhdistykset kirjelmöivät juuri nyt siksi, että Helsingin kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kaupungin lausuntoa sosiaali- ja terveysministeriölle sekä valtionvarainministeriölle luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi.

Helsinki päätti jo vuonna 2014, että sosiaali- ja terveyspalvelut keskitetään hyvinvointikeskuksiin, ja että muun muassa yli 20 pienen terveyskeskuksen verkko puretaan lopettamalla terveyskeskukset yksi kerrallaan. Hyvinvointikeskuksia olisi koko uudistuksen valmistuessa kuusi.

Valinnanvapaus ei kuitenkaan asukasyhdistysten mielestä lisäänny, päin vastoin. Valtakunnallisen soteuudistuksen on pelätty suosivan suuria palveluntuottajia. Tämä uhkaa pienten lähipalveluja tuottavien yritysten asemaa myös Helsingissä – ja siis myös asiakkaan:

”Palveluiden keskittäminen näennäisesti täyden valikoiman persoonattomiin sote-tavarataloihin vaikeuttaa näiden pientuottajien asemaa ja asukkaiden mahdollisuuksia hyödyntää tutuiksi ja läheisiksi koettuja palvelupaikkoja”, asukasyhdistykset kirjoittavat lausunnossaan Helsingin kaupunginhallitukselle.

Asukasyhdistykset vaativat Helsinkiä keskeyttämään omat suunnitelmansa palvelujensa keskittämisestä. Samalla ne edellyttävät, että hallitus ja Uudenmaan maakuntahallinto jatkavat sote-uudistusta pyrkimyksenä lähipalvelujen säilyttäminen.

”Helsingin tuleekin sote-uudistuksen alla keskeyttää palveluverkkosuunnitelmissa hahmotellut palvelujen keskittämissuunnitelmat jättimäisiin hyvinvointikeskuksiin, ja sen sijaan kehittää lähipalveluita ja parantaa niiden toimintaedellytyksiä.”

Asukasyhdistysten kirje kuvastaa varmaankin monien helsinkiläisten tuntoja Lauttasaaresta Östersundomiin ja Suomenlinnasta Suutarilaan. Keskeiset päätökset palvelujen keskittämisestä on Helsingissä kuitenkin jo tehty, ja sote-uudistus pudottaa pääkaupungin maakunnan syliin vuonna 2019.

Kirjeen kaupunginhallitukselle ovat allekirjoittaneet Eiran, Hermannin-Vallilan, Herttoniemen, Kontulan, Lauttasaaren, Maunulan, Pihlajiston-Viikinmäen, Punavuoren, Puu-Vallilan, Viikin ja Östersundomin asukasyhdistykset.

Seuraavaksi Helsingin lausuntoa ministereille käsittelee kaupunginvaltuusto ylimääräisessä kokouksessaan 22. maaliskuuta. Ministeriölle lausunto on jätettävä 28. maaliskuuta mennessä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Helsinki
 • Kuntapolitiikka
 • Päätöksenteko
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisipartio pahoinpiteli keskisormea näyttäneen miehen – Hovioikeus tuomitsi poliisit pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

  2. 2

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  3. 3

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  4. 4

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  5. 5

   Kuljettaja ajoi päin puuta ja hylkäsi loukkaantuneen tytön bussiin Espoossa – kun matkustaja hoiperteli ulos, kuski poltteli tupakkaa

  6. 6

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  7. 7

   Putin puolusti Venäjän sotilasmenoja suuressa lehdistökonferenssissaan: ”Ne, jotka eivät ruoki omaa armeijaa, ruokkivat pian vierasta armeijaa” – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  8. 8

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  9. 9

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  10. 10

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheiksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää