Kaupunki

Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

Helsingin edunvalvontatoimisto ei näe ruokakuriiriyritys Servean laskuista, mitä sen päämiehille on toimitettu ja mihin hintaan. Laskuissa on runsaasti epäselviä merkintöjä. Edunvalvojat saivat myös sellaisten ihmisten laskuja, jotka eivät ole heillä edunvalvonnassa.

Helsinkiläisvanhusten ruokaostosten laskutuksessa on ilmennyt merkittäviä puutteita. Helsingin edunvalvontatoimistoon saapui torstaina runsaasti epäselviä laskuja, joita edunvalvojat hoitavat raha-asiossa valvontaa tarvitsevien ihmisten puolesta.

Tilanne oli niin poikkeuksellinen, että edunvalvonnasta otettiin yhteyttä Helsingin Sanomiin.

Kyseenalaisia laskuja on oikeusministeriön alaisuudessa toimivien edunvalvojien mukaan yli sata. Niistä puuttuu esimerkiksi laskuerittelyt eli kauppakuitit. Laskuissa on edunvalvojien mukaan yhteissummia ja arvonlisäverotietoja.

Laskujen lähettäjä on Servea-niminen yritys, jonka aiheuttamista ongelmista HS on kertonut tällä viikolla. Servea alkoi maaliskuussa vastata ruoka- ja päivittäistavaroiden viennistä niille kotihoidon asiakkaille, jotka eivät kykene itse käymään kaupassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Palvelu on kaupungin kilpailuttama. Sen kustannuksista vastaavat palvelua käyttävät ihmiset. Servean aloitettua joukko vanhuksia on muiden puutteiden ohella jäänyt ilman ruokaostoksiaan.

Servean omistaja Marika Peiponen vastasi HS:lle ensin niukasti kysymyksiin laskuepäselvyyksistä. Sitten hän täydensi kantaansa sähköpostilla. Edunvalvonnan laskuissa ei tosiaan ole ollut eriteltyinä asiakkaan ostoksia.

”Meillä laskuissa osassa on erittely ja osassa ei. Meillä laskun erittelyosa eli lähetysluettelo toimitetaan asiakkaalle. Että asiakas tai asiakkaan edustaja pystyy katsomaan, mitä hänelle on tullut”, Peiponen sanoi.

Yli sadasta laskusta ei edunvalvojien mukaan voi siirtää yhtään maksettaviksi. Edunvalvojat eivät kuittien puutteessa pysty todentamaan, onko heidän päämiehilleen toimitettu ruoka- ja päivittäistavaroita ja mihin hintaan.

Edunvalvontatoimisto valvoo sellaisten päämiestensä etuja, jotka eivät kykene itse suoriutumaan raha-asioistaan. Siksi laskuerittelyt on tarkistettava.

Servean aiheuttamat ongelmat ovat Helsingin edunvalvontatoimistossa tuttuja vuosien takaa. Ennen maaliskuussa alkanutta tuoreinta sopimusjaksoa Servea on yleisen edunvalvojan Tapio Leilaksen mukaan toiminut Helsingissä aiemminkin.

”Meillä on päämiehiä, jotka eivät halua Servean tavaraa. Jotkut heistä hyppäävät mieluummin taksiin ja käyvät ostoksilla, vaikka se tulee kalliimmaksi. Tavaran laatu on heistä huonoa”, Leilas sanoo.

Laskunivaska aiheutti edunvalvojille runsaasti päänvaivaa myös epäselvien merkintöjensä takia. Käytännössä kaikissa laskuissa on edunvalvojien mukaan virheitä. Osa laskujen numeroista onkin kirjaimia. Loppusumma on voinut olla eri laskun erittelyosassa ja maksuosassa. Luvuissa on myös pyöristysvirheitä.

Osa epäselvyyksistä juontuu Servean Peiposen mukaan siitä, että yrityksen tulostin on tulostanut osan laskuista virheellisesti. Laskuihin oli hänen mukaansa myös jäänyt väärä viivästyskorko.

Viivästyskoron tulisi lain mukaan olla seitsemän prosenttia, mutta laskuissa on edunvalvojien mukaan ollut esimerkiksi 9,2–10 prosentin viivästyskorkoja.

Servea on Peiposen mukaan selvittänyt asiaa välittömästi edunvalvonnan oltua yhteydessä yritykseen.

”Lupasimme heti korjata molemmat asiat ja toimittaa heille uudet laskut”, hän kirjoittaa.


Servea on lähettänyt edunvalvontatoimistoon myös väärien asiakkaiden laskuja. Edunvalvontatoimistoon on siis mennyt tietoja sellaisista Helsingin kotihoidon kauppapalvelun käyttäjistä, jotka eivät ole Helsingin edunvalvontatoimiston asiakkaista.

”Näiden asiakkaiden kohdalla olemme saaneet asiakkaan laskutusosoitteen palvelun tilaajalta, ja selvitämme nyt, kuka heidän oikea edunvalvojansa on”, Peiponen kirjoittaa.

Palvelun tilaaja on Helsingin kaupunki.

Kokonaan ilman ruokaa jääneet vanhukset ovat viime viikkoina soittaneet hädästään myös edunvalvontatoimistoon. Serveaan on edunvalvojien saaman palautteen mukaan ollut vaikea saada yhteyttä, ja tuotteita on pidetty kalliina.

Osa edunvalvojaa tarvitsevista helsinkiläisistä on pelännyt, onko heissä itsessään jotain vikaan, kun Servea ei ole toimittanut ostoksia heille.

Tilanne on Leilaksen mielestä niin ikävä, että hän teki helmikuussa kauppapalvelun kilpailuttamisesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Helsingin kaupunki on Leilaksen mukaan perustellut yhden yrityksen valitsemista sillä, että se takaa palvelun toimivan koko kaupungissa.

”Tämä ei ole yhdestä toimijasta kiinni vaan siitä, että ihmisiltä viedään valinnanvapaus. Kyse on koko järjestelmän ongelmasta, ei yhdestä yrityksestä”, Leilas sanoo.

Kotihoidon työntekijöiden on nyt tilattava vanhuksille ruokakuriirin palvelut Servealta, koska kyse on kaupungin kilpailuttamasta sopimuksesta.

”Koska asiakas maksaa laskun itse, miksi hänen pitää tyytyä yhteen toimijaan? Pitäisi olla valinnanvapaus, että kotihoito voisi auttaa asiakasta saamaan ruokaa myös muualta”, Leilas sanoo.

Servea laskuttaa asiakkaalta 3,75 euroa viikon yhdestä toimituskerrasta. Lisätoimitus maksaa 9,90 euroa, ja perusvalikoimaan kuulumattomien tuotteiden ostaminen tuo tilaukseen 0,75 euron lisämaksun.

Oikeusasiamies totesi, ettei ole lainvastaista luovuttaa kauppapalvelua yhdelle yritykselle. Tilanne ei oikeusasiamiehen mukaan rajoita palvelun käyttäjien itsemääräämisoikeutta.

Valinnanvapaus toteutuu oikeusasiamiehen mukaan siten, että kaupunki sallii asiakkaansa tilata ruokansa mistä haluaa siinä tapauksessa, että hän kykenee itse tekemään tilauksen.

”Sitä voi kyseenalaistaa. Tässä luodaan monopoli yhdelle yritykselle. Jos tässä olisi kilpailua, palvelusta tulisi parempi. Nyt yksi toimija saattaa saada perusteetonta kilpailuetua”, Leilas sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  8. 8

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  9. 9

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää