Kaupunki

Palomestari kutsui Vantaan suurpalopaikkaa kaatopaikaksi keskellä kaupunkia – ”Jätehuoltoa on vaikea tuottaa digitaalisesti tai etänä”

Riskeistä huolimatta jätteiden käsittely halutaan pitää jatkossakin kaupungissa, ihmisten keskellä. Muuten liikenne lisääntyisi ja jätemaksutkin voisivat nousta.

Koulu, ostosparatiiseja, viihdekylpylä, lentokentän kulkutie. Sankasti kansaa ja suuri, savuava tulipalo. Tämä oli tilanne maanantaina Vantaan Veromiehessä, jossa jätevaraston palo aiheutti satojen tuhansien eurojen vahingot.

”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”, palomestari Jari Vuoripuro luonnehti maanantaina urakkaa palopaikalla.

Kun etelän metropolialue kasvaa ja tiivistyy, ihmisasutus ja vastaavanlaiset ”kaatopaikat” lähestyvät väistämättä toisiaan. Näin on käynyt vuosien saatossa Veromiehessäkin.

”Varasto on jäänyt huonoon paikkaan”, sanoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen vs. riskienhallintapäällikkö Yrjö Jalava. ”Rakennettu ympäristö on sellainen, ettei tuollaisen kierrätys- tai paalauspisteen ole hyvä olla siinä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jätehuoltofirmoilla on jo nyt vaikeuksia löytää kaupungista toimipaikkoja, joissa ne eivät vahingon sattuessa olisi vaaraksi myös naapureilleen.

”Tiiviys on haaste”, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala. ”Kun jäte muuttuu kiinteästä olomuodosta kaasumaiseksi, syntyy sellaisia cocktaileja, joista voi olla ympäristölle ja asukkaille haittaa ja jopa vaaraa. Se on aika toksinen liemi.”

Lassila & Tikanojan varasto perustettiin alun alkaen Vantaan Veromieheen varasto- ja logistiikka-alueelle, kauas asutuksesta. Nyt Veromies on Vantaan paraatipaikka lentokentän porteilla. Sinne halutaan jatkossa edustavampia työpaikkoja kuin ulkovarastoja.

”Se on kaupunkikuvan ja -rakenteen kannalta tärkeä paikka”, sanoo Vantaan Aviapoliksen aluearkkitehti Anitta Pentinmikko.

Helsingissä vastaavanlainen paikka voisi olla vaikkapa Viikki, monen nykyinen ja tuleva koti. Lassila & Tikanojalla on Viikissä rakentamisen ja kaupan jätteen välikuormauspiste, ja Remeo-yhtiö murskaa alueella kaupungista keräämäänsä puurakennusjätettä. Vuokrasopimusta on jäljellä kymmenisen vuotta.

Remeon aluejohtaja Kimmo Käenmäki ei usko, että yhtiö enää löytäisi uutta toimipaikkaa Helsingistä.

”Kun kaupunki tiivistyy ja asuminen vaatii lisää tilaa, niin se tarkoittaa, että me siirrymme pikku hiljaa reunemmalle”, Käenmäki sanoo.

Mieluiten jätehuoltoyhtiöt käsittelisivät jätteensä ihmisten ilmoilla.

”Jätehuoltoa on vaikea tuottaa digitaalisesti tai etänä”, sanoo Lassila & Tikanojan toimialajohtaja Petri Salermo. ”Jos kuljetusmatkat kasvavat kohtuuttoman pitkiksi, se vaikuttaisi palvelutasoon ja nostaisi jätehuollon maksuja.”

Kaupunkilaisten vaihtoehdoksi jää siis joko maksaa enemmän tai tyytyä asumaan lähellä tulipalon sattuessa vaarallisia laitoksia.

Taisto Hakala huomauttaa, että kaupungissa on jätevarastojen lisäksi paljon muitakin ”materiaalitiivistymiä”, joista voi syttyä tulipalo. On kaupan varastoja, pienvarastokomplekseja, kierrätyskeskuksia, vinttejä ja kellareita. Riskit kuuluvat elämään:

”Kukaan ei haluaisi asua palomiesten suunnittelemassa kaupungissa, jossa kaikki turvallisuus olisi huomioitu”, hän vertaa. ”Kaupunki on aina kompromissi, jossa hyvä ja paha ovat läsnä.”

Suurin vaaratekijä on ihminen, ja vaarallisia palokaasuja syntyy puhtaasta koivuklapistakin.

”Modernin jätehuollon vaikeampi puoli ovat uudet tuotteet ja yhdisteet. Niiden hallinta ja kemikaalien vaikutukset tuovat paljon huolta”, Hakala sanoo.

Hänen arvosanansa Helsingissä toimivien varastolaitosten turvallisuudelle on ”tyydyttävä plus.” Riskit ovat kohtalaisesti hallussa, ja pelastuslaitosta kuunnellaan silloinkin, kun erilaisille laitoksille etsitään sopivia sijaintipaikkoja. Esimerkiksi Valiolle ei annettu lupaa laajentaa laitostaan Pitäjänmäellä.

”Mutta se ei tarkoita, etteikö Helsingissäkin voisi tapahtua palo, joka aiheuttaisi lähipiirin ihmisille haittaa. Kun ollaan tiiviissä kaupungissa, sitä riskiä ei pääse karkuun”.

Jätealan epäilyksistä huolimatta Helsingissä toivotaan edelleen, että jätteiden käsittelylle löytyisi jatkossakin tilaa kaupungissa, ihmisten keskellä.

”Kyllä kaupunki pyrkii varmistamaan, että jatkossakin on edellytykset sille toiminnalle, mitä kaupunki tarvitsee”, muotoilee diplomi-insinööri Kaarina Laakso kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Laakso myöntää, ettei jätehuollon pitäminen lähellä ole yksinomaan jätehuoltoa vaan myös työvoima- ja elinkeinopolitiikkaa.

”Yritysten pitää voida toimia.”

Vantaalla jätehuollolle ja logistiikalle löytyy vastakin tilaa myös lentokentän lähistöllä, Pentinmikko vakuuttaa.

”Viinikkalan alueelle tulee Etelä-Suomen ellei koko Suomen suurin logistiikkakeskittymä.”

Entä keskittymän palokuormat?

”Me emme kaavoita paikkaa palokuormille. On paloviranomaisten asia huolehtia, ettei riskejä kasaannu.”

Veromiehen maanantaisen palon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Rikollisesta toiminnasta ei kuitenkaan ole vielä näyttöä.

Lassila & Tikanojalta vakuutetaan, ettei palo vaikuta jätteiden keräilyyn pääkaupunkiseudulla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää