Kaupunki    |   HS-gallup

Vapaavuori on selvästi Sinnemäkeä suositumpi Helsingin pormestariksi – ratkaiseeko se kokoomuksen ja vihreiden tasaisen kamppailun?

Kokoomuksen Jan Vapaavuori on asukkaiden suosikki Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi. Vihreiden Anni Sinnemäki ja muut pormestariehdokkaat jäävät kauas Vapaavuoren taakse.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori on kansansuosikki Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi. Tuoreen HS-gallupin mukaan 31 prosenttia helsinkiläisistä pitää Vapaavuorta parhaana henkilönä Helsingin pormestariksi.

Toiseksi suosituin pormestariehdokas on vihreiden Anni Sinnemäki. Hänen taakseen asettuu 19 prosenttia helsinkiläisistä.

Helsinkiläisten pormestarimieltymyksiä mittaava mielipidemittaus on tehty 10.–23. maaliskuuta. Samaan aikaan tehdyn puoluekannatuskyselyn mukaan kokoomus on 25,9 prosentin kannatuksellaan Helsingin suurin puolue. Vihreiden kannatus oli 24,7 prosenttia, Sdp:n 16,9 ja vasemmistoliiton 9,8 prosenttia.

Puoluekannatusta koskeva mittaus on pormestarin kannalta olennaisempi kuin se, kuka ehdokkaista on kansan silmissä suosituin. Pormestarin valitsee nimittäin kesäkuussa aloittava kaupunginvaltuusto, ei kansa. Todennäköistä on, että pormestariksi valittu henkilö on sunnuntain kuntavaalien jälkeen suurimman puolueen pormestariehdokas.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kokoomuksessa uskotaan kuitenkin, että Vapaavuoren suuri kansansuosio näkyy myös puolueen kannatusluvuissa.

”Jan Vapaavuoren lähtö kokoomuksen pormestariehdokkaaksi on erittäin tärkeä asia kokoomuksen vaalimenestykselle Helsingissä”, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen.

”Olen ollut luottavainen sen suhteen, että meidän vaalimenestys tulee olemaan Helsingissä vahva. Vapaavuoren pormestariehdokkuus on siinä ehkä tärkein yksittäinen tekijä, mutta on meillä muutenkin mielestäni Helsingin paras ehdokaslista”, Pesonen jatkaa.


Puolueiden kannatusta koskeva gallup ei kerro kovinkaan paljon kokoomuksen ja vihreiden välisestä todellisesta erosta. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Se tarkoittaa, että kokoomuksen kannatus voi olla mitä vain 22,9–28,9 prosentin ja vihreiden kannatus 21,7–27,7 prosentin välillä.

Sen sijaan ero pormestariehdokkaiden välillä on todella selvä. Vapaavuoren ja Sinnemäen välinen kannatusero on suurempi kuin Sinnemäen ja kolmanneksi suosituimman pormestariehdokkaan, Paavo Arhinmäen (vas) välinen kannatusero. Arhinmäestä haluaa pormestarin 8 prosenttia helsinkiläisistä. Arhinmäki on suositumpi kuin Helsingin kolmanneksi suurimman puolueen, Sdp:n, pormestariehdokas Tuula Haatainen.

”Ei minua tämä tulos ainakaan huoleta”, sanoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Hän korostaa, ettei kokoomuksen ja vihreiden välistä kamppailua Helsingin suurimman puolueen asemasta ratkaise pormestariehdokkaan suosio vaan se, kumpi puolue saa suuremman tuen helsinkiläisiltä.

”Joissain gallupeissa vihreät ovat olleet kokoomuksen edellä ja toisissa gallupeissa kokoomus vihreiden edellä. Tämä voi kallistua kummalle puolelle tahansa”, Miettinen sanoo.

”Vaalipäivän viimeiset äänet tulevat ratkaisemaan, viedäänkö Helsinkiä ympäristön, koulutuksen ja tasa-arvon suuntaan vai voittaako aika paljon kovempi ja kylmempi, kokoomuksen edustama linja.”


Kiinnostavaa Vapaavuoren ja Sinnemäen suosion kannalta on, että Vapaavuoresta haluaa pormestarin kokoomuslaisten (80 prosenttia) lisäksi myös monet perussuomalaiset (39 prosenttia) ja keskustalaiset (37 prosenttia). Ikäryhmittäin tarkasteltuna Vapaavuori on erityisen suosittu yli 65-vuotiaiden parissa. Heistä lähes puolet haluaisivat Vapaavuoresta Helsingin pormestarin.

Sinnemäestä sen sijaan haluaa pormestarin suurin osa vihreistä (56 prosenttia) ja viidennes vasemmistoliiton kannattajista. Muiden puolueiden kannattajissa hänen suosionsa ei ole erityisen suurta. Ikäryhmittäin tarkasteltuna Sinnemäen kannatus on suurinta 25–34 -vuotiaiden keskuudessa. Heistä joka neljännes haluaisi Sinnemäestä pormestarin.

Vaaleihin on vielä muutama päivä aikaa.

Puolueiden pormestariehdokkaiden kantoihin voi tutustua tänään torstaina Sanomatalon Media­torilla kello 16.30–18. HS selvittää pormestariehdokkaiden näkemyksiä muun muassa Helsingin talouden, kaavoituksen ja koulujen kehittämisestä.

Paikalla ovat Vapaavuori, Sinnemäki, Haatainen, Arhinmäki, Eva Biaudet (r), Laura Kolbe (kesk), Mika Ebeling (kd) ja Yrjö Hakanen (Skp). Perussuomalaisten Mika Raatikainen ei pääse tenttiin, sillä hän on kokousmatkalla.

Tilaisuuden juontavat HS:n toimittajat Joonas Laitinen ja Marko Junkkari.


Helsingin kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin kesäkuussa

Helsingissä näistä kuntavaaleista on puhuttu paljon termillä pormestarinvaali.

Termi on hieman harhaanjohtava, sillä kansa ei valitse sunnuntaina 9. huhtikuuta järjestettävissä kuntavaaleissa pormestaria vaan se äänestää ehdokkaita kaupunginvaltuustoon, kuten missä tahansa kuntavaaleissa ennenkin.

Kaupunginvaltuusto puolestaan kokoontuu kautensa alussa kesäkuussa valitsemaan joukostaan Helsingille pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Pormestariksi tai apulaispormestariksi voidaan Helsingissä valita henkilö, joka on päässyt vaaleissa valtuustoon tai varavaltuutetuksi.

Todennäköistä on, että kaupunginvaltuusto äänestää Helsingin pormestariksi sunnuntain kuntavaalien jälkeen Helsingin suurimman puolueen ehdokkaan. Muun muassa kolmen suurimman puolueen pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori (kok), Anni Sinnemäki (vihr) ja Tuula Haatainen (sd) sitoutuivat menettelytapaan maaliskuun alussa HSTV:n pormestaritentissä.

Pormestarin valintaa on edeltänyt Helsingissä vuosien keskustelu kaupunginjohtajien valintatavan epädemokraattisuudesta. Kaupunginjohtajat ovat olleet poliittisesti valittuja, mutta he ovat toimineet virkamiehinä virkavastuulla. Kaupunginjohtajien virkakausi on ollut seitsemän vuotta.

Näiden vaalien jälkeen kaupunkia johtavien pormestarien valtakausi kestää neljä vuotta. Kaupungin ylin johto koostuu siis poliitikoista. Johto myös valitaan jokaisen kuntavaalin yhteydessä uudelleen.

Kenties voimakkaimmin nyt päättyvää järjestelmää on 2000-luvulla arvostellut vihreät. Puolue koki pitkään, ettei sillä ole kannatukseensa nähden tarpeeksi painavia tehtäviä Helsingin johdossa. Vihreät on ollut Helsingin toisiksi suurin puolue vuodesta 2008. Silti kolmanneksi suurimmalla Sdp:llä oli pitkään kaksi apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, vihreillä yksi. Vuonna 2015 Sdp menetti toisen apulaiskaupunginjohtajan paikkansa vihreille.

Nuorten ääni -toimitus haastatteli kolmen suurimman puolueen pormestariehdokkaita. Katso videot täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  6. 6

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  7. 7

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  9. 9

   Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”

  10. 10

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”
  3. Moskovan kohuttu Nurejev-esitys sai rahamiesten, supermallien ja jopa Putinin tiedottajan hyväksynnän – ”Homopropagandaksi” epäillyssä tuotannossa ei vilautella eikä edes suudella
  4. Cressida Dick on ensimmäinen nainen Suur-Lontoon poliisin johdossa: Terrorismin uhka ei häviä ”hirveän” vuoden jälkeen
  5. ”Ruoka on uusi muoti” – kauppakeskukset kisaavat nyt ravintolatarjonnalla, kun muun myynnin osuus pienenee
  6. Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus Tilaajille
  7. Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea Tilaajille
  8. Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii Tilaajille
  9. Enemmistö suomalaisista haluaa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppaan – valtaosa kannattaa myös väljempää aukioloa ravintoloille
  10. Tunti sitten
  11. Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut
  12. Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava
  13. Näytä lisää