Kaupunki

”Ole valmis takinkääntöön ja tuki välillä suusi” – Kuntapolitiikan konkarit paljastavat aloittelijoiden yleisimmät virheet

Omien mielipiteiden toitottaminen ei tuo menestystä kuntapolitiikassa. Menestyminen vaatii rutkasti poliittista pelisilmää ja lisäksi roppakaupalla kärsivällisyyttä.

Tiedätkö ihmistyypin, joka on aina suuna päänä julistamassa omia mielipiteitään?

Heihin törmää usein politiikassa ja heitä löytyy todennäköisesti kaikista kunnanvaltuustoista.

Nämä vuolaat puhujat menestyvät kuntapolitiikassa vain harvoin, ainakin jos menestymistä mittaa tärkeillä luottamustoimilla. Näin sanovat HS:n haastattelemat paikastaan luopuvat kuntapoliitikot.

”He ovat sellaisia yksinäisiä susia, yksin huutelevat siellä puhujanpöntössä. Alkuun sillä voi pärjätä, mutta ei pitkään”, kuvailee eräs pitkään kuntapolitiikassa vaikuttanut päättäjä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen pian entinen kuntapäättäjä paljastaa heidän aiheuttavan päänvaivaa joskus myös omalle puolueelleen.

”Joidenkin poliitikkojen kohdalla olen toivonut, että he eivät ala ajaa itselleni tärkeää asiaa. Se olisi varma kuolemantuomio sille asialle”, kuvailee eräs luopuva kuntapoliitikko.

”Yhteistyö muiden kanssa ei onnistu, mikäli tällainen henkilö on mukana, sillä muissa puolueissa karsastetaan heitä. Kun he aloittavat puheenvuoron, koko valtuuston läpi käy kollektiivinen huokaus, minkä jälkeen ihmiset alkavat supista omia asioitaan.”

”On hyvin harvinaista, että ihminen voisi puhua paljon ilman, että se kärsii inflaation. Toisten aikaa täytyy valtuustotyössä kunnioittaa, se on aivan ehdoton vaatimus”, sanoo kolmas luopuva valtuutettu.

Joustamattomuus ja jatkuva omien mielipiteiden toitottaminen ovatkin suurimmat virheet, mitä kuntapolitiikassa voi tehdä, kertovat pääkaupunkiseudun kuntapolitiikan jättävät poliitikot.

Yksi poliitikon kalleimmista aarteista on hyvä maine. Hyvä maine tarkoittaa perehtyneisyyttä ja luotettavuutta – se on käypää valuuttaa valtaa jaettaessa.

Maineen rakentaminen vaati kärsivällisyyttä: vankkaa halua kahlata läpi satojen asiakirjojen kuiva virkamieskielinen teksti, kykyä ymmärtää muiden mielipiteitä sekä voimavaroja työntää syrjään oma ideologia silloin kun on kaupanteon aika.

Vaikutusvalta tarkoittaa usein kompromissia, sovinnon kultaista keskitietä. Joskus valtaa saa vaihtokaupoilla, politiikkaa seuraavat voisivat sanoa lehmänkaupoilla.

”Harvoin sanon ensimmäisenä jyrkintä kantaani asiaan. Aloitan jostain keskivaihteilta, en kuitenkaan saa läpi sitä ääripäätä, mutta muut saattavat suostua johonkin vähäisempään”, kuvailee Vantaalla luottamustoimistaan luopuva Jukka Hako (sd) vuosien varrella hioutunutta neuvottelutekniikkaansa.

Kaupungeissa käytettävä valta on piilossa: se löytyy ihmisten välisistä suhteista: oman puolueen sisältä ja puolueiden välisestä yhteistyöstä.

Asiat on usein sovittu jo ennakkoon ennen varsinaista valtuustokäsittelyä.

”Kun aloitin valtuutettuna, hämmästyin aluksi. Valtuusto olikin pelkkä näytelmä, en päätökset oli selvästi sovittu jo aiemmin jossain muualla”, sanoo eräs politiikan jättävä päättäjä.

Aloitteita tehtailemalla voi onnistua saamaan kotikadulleen uuden liikennemerkin, mutta kaupungin miljoonia niillä ei liikutella. Pitää tietää missä vaiheessa hidasta ja pitkää päätöksentekoprosessia asioihin voi vielä vaikuttaa. Usein hyvät suhteet asioita valmisteleviin virkamiehiin auttavat.

Ja siinäkin pitää osata vakuuttaa muut omasta osaamisestaan:

”Pitää olla hyvä laajojen kokonaisuuksien hahmottamiskyky, että ymmärtää asioiden vaikutukset ja osaa myös poimia sieltä päätöksistä sen oleellisen. Lillukanvarsiin puuttuminen ei hyödytä” politiikan jättävä päättäjä jatkaa.

Kunnissa päätetään arkielämän kannalta hyvin isoista asioista – uusista kouluista, päivähoitopaikoista, supermarkettien sijainnista, kerrostaloalueista – mutta sen lisäksi myös kaikenlaisesta mielenkiintoisesta ja hauskasta: terassien aukioloajoista, kesäfestareista, uimapaikoista ja hiihtoladuista.

On yllättävää kuinka vähän siinä asioiden kirjossa tarvitaan poliittisia aatteita, sanoo Espoossa näyttävän uran tehnyt Saija Äikäs (kok).

”Se työ on niin monipuolista: päätetään kaupungin valtavasta budjetista ja sitten autotien hidasteista. Eikä läheskään kaikkiin kysymyksiin löydy vastausta puolueohjelman arvoista, usein päätöksiä tehdään asiat edellä. Pitää oikeasti perehtyä”, Äikäs sanoo.

Takinkääntämisen taitoa tarvitaan sitäkin, tosiasioiden edessä on osattava muuttaa kantaansa. Poliitikot itse tosin kutsuvat sitä joustavuudeksi.

”Siinä tarvitaan joustoa eli kykyä muuttaa mielensä. No se taas näkyy usein äänestäjiin päin takinkääntämisenä. Mutta uppiniskaisuudella ei vaan pärjää”, Äikäs sanoo.

Myös poliittinen intohimo on välttämättömyys kuntapoliitikon työssä, sanoo Helsingissä sdp:n riveissä kaksikymmentä vuotta vaikuttanut Osku Pajamäki.

”Muuten ei jaksa. Ja auta armias, jos et ole henkeen ja vereen juuri siinä asiassa mukana, sen näkee susta heti läpi, ihan saman tien.”

Samaa mieltä on myös Helsingissä paikastaan luopuva Lasse Männistö (kok).

”Poliitikot arvostavat hyvin paljon vahvaa aatteellista pohjaa. Muutenhan tämän koko homman voisivat hoitaa koneet. Jos sitä aatteellista pohjaa ei ole, ei oikein vuosienkaan jälkeen osaa sanoa, onko tyyppi lintu vai kala. Sellaiseen on vaikeaa suhtautua”, Männistö kuvailee.

”Epäaitouden tai opportunismin tunnistaa heti. Eivät tietenkään kaikki, mutta muut poliitikot tunnistavat sen heti.”

Ja kaiken tämän päälle pitäisi muistaa myös äänestäjät.

Vaaleja ei voi unohtaa, sanoo Pajamäki.

”Pitää olla ahkera ja röyhkeä. Jos olet hyvä, saat lisää tehtäviä ja koko ajan on käynnissä vaalit.”

Röyhkeys tarkoittaa sitä, että omia saavutuksiaan on pakko esitellä. Omien saavutusten esittely polttaa myös siltoja. Harvoin kukaan poliitikko on saanut yksinään aikaiseksi jotakin merkittävää, siksi saavutusten esittely tuottaa mustasukkaisuutta muissa päättäjissä.

Tämä kaikki vaatii poliittista pelisilmää.

”Se on sitä, että neuvotteluissa osaa miettiä mikä on tärkeää sille toiselle osapuolelle”, kuvailee Helsingin valtuuston kesällä jättävä Mari Puoskari (vihr).

”Lisäksi pitää tuntea, mikä on missäkin ajassa seuraava puheenaihe. Seurata sosiaalista mediaa ja uusia nousevia puheenaiheita.”

Usein puolueiden sisälle kehittyy usein asiantuntijuuksia: yksi hallitsee asuntokysymykset, toinen liikennepolitiikan.

”On helpotus, että ryhmissä on erilaisia mielenkiinnon kohteita, niin sitä työtä ja vastuuta voi jakaa.”

Sitten pitää vielä valmistautua hitauteen. Kaikki kestää poliittisessa päätöksenteossa.

”Paras hetki urallani on ollut se kun isot liikennehankkeet lähtivät eteenpäin, Kruunusillat, pyöräilytiet ja Raide-Jokeri. 12 vuottahan niitä väännettiinkin”, Puoskari huokaa.

”Kuulostaa ehkä yllättävältä, mutta suuri osa politiikassa mukana olevista ihmisistä ovat siellä ajamassa yhteisiä asioita. Silloin suurin palkinto on se, että joku asia edistyy.”

Juttua varten haastateltiin myös yhtä pääkaupunkiseudulla paikastaan luopuvaa poliitikkoa nimettömänä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  5. 5

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  9. 9

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää