Kaupunki

Tappouhkauksia ihonvärinsä takia saanut Suldaan Said Ahmed nousi valtuustoon – ”Aion tehdä Helsingistä rasismista ja syrjinnästä vapaan kaupungin”

”Tämä on selkeä viesti siitä, että pieni äänekäs vähemmistö ei voi omia suomalaisuutta”, sanoo rasistisesta uhkailusta kärsinyt Suldaan Said Ahmed.

Suldaan Said Ahmed 1, rasismi 0. Somalitaustaisen Suldaan Said Ahmedin, 24, nousu Helsingin kaupunginvaltuustoon on yksi sunnuntain kuntavaalituloksen kiinnostavimpia tarinoita.

Kontulassa asuva Said Ahmed keräsi vaalissa yli 1 000 ääntä. Hän oli viidenneksi suosituin vasemmistoliittolainen ja sai enemmän ääniä kuin esimerkiksi valtuustossa tämän kauden istunut Dan Koivulaakso.

”Tässä on vähän sulattelemista. Todella hyvät, mutta samalla epätodelliset fiilikset, mutta kyllä tämä taitaa totta olla”, Said Ahmed sanoi maanantaiaamuna.

”Tämä osoittaa, että takanani seisoo iso joukko ihmisiä, jotka haluavat, että Helsinki on jatkossakin avoin ja monikulttuurinen kaupunki. Heitä ei yhdistä ihonväri vaan halu muuttaa maailmaa. Halu luoda toivoa täynnä vihaa olevaan ilmapiiriin, jossa yritetään sulkea rajoja ja omia suomalaisuutta. Tämä on selkeä viesti, ettei tietty äänekäs ryhmä voi omia suomalaisuutta, vaan että se kuuluu meille kaikille.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niin, se suomalaisuus. Said Ahmed on käyttänyt itsestään nimeä Musta leijona. Hän on sävyttänyt nimeään käyttämällä usein ääri-isänmaallisen väestön symboliksi noussutta leijonariipusta. Said Ahmedin tarkoituksena on ollut muuttaa kyseinen leijona suvaitsevan Suomen symboliksi.

Osalle tämä on ollut liikaa. Said Ahmed on saanut kevään aikana muun muassa soittoja ja viestejä, joissa häntä uhkaillaan. Puhelut ja viestit ovat sisältäneet ilmauksia, kuten: ”olet tilannut kuolemasi, sinun kaulaasi pitäisi laittaa rasvattu köysi” tai että ”tullaan repimään sun päältä leijonakoru”. HS uutisoi Said Ahmediin ja muihin ehdokkaisiin kohdistuneista uhkailuista 5.huhtikuuta.

Said Ahmed ei ole peitellyt uhkailuja. Päinvastoin. Hän on tehnyt niistä rikosilmoituksen sekä tuonut niitä aktiivisesti julkisuuteen. Kyynisenä toimittajana onkin kysyttävä, onko Said Ahmed käyttänyt rasismia vaaliaseenaan?

”Kerron näistä asioista avoimesti, sillä monet eivät uskalla. Koen kuitenkin, että jonkun pitää tuoda näitä asioita esiin”, hän sanoo.

”Haluan kertoa kaikille suomalaisille, että iso joukko näkee, että joukossamme on tällaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään väkivaltaa poliitikkoja kohtaan. Totta kai moni haluaa osoittaa silloin myös solidaarisuutta ja vastata vihaan rakkaudella. Helsingissä alkaa nyt ruusun aika.”


Said Ahmed sanoo, että hänen suurin päämääränsä Helsingin kaupunginvaltuustossa on tuoda sellaisten ihmisten ääni kuuluviin, joiden ääni ei nyt päätöksenteossa kuulu. Heitä ovat maahanmuuttajataustaiset, työttömät ja Kontulan kaltaisissa lähiöissä asuvat ihmiset.

”Köyhyys ei ole minulle vieras asia, vaan erittäin tuttu. Haluan tuoda kokemusasiantuntijuutta valtuustoon. En ole erkaantunut tavallisten ihmisten arjesta vaan pikemminkin tunnen todella hyvin, missä ongelmat ovat.”

Ja toki hän aikoo taistella jatkossakin aktiivisesti rasismia vastaan ja suvaitsevaisuuden puolesta.

”Aion tehdä Helsingistä rasismista ja kaikenlaisesta syrjinnästä vapaan kaupungin, joka ei syrji ketään. Kaupungin, joka on avoin ja monikulttuurinen, ja jossa pysäytetään yhdessä eriarvoistumisesta. Kaupungin jossa lähiöt eivät jää jälkeen muusta kaupungista, ja kaupungin, jossa pidetään kaikista huolta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki
 • Rasismi
 • Vasemmistoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää