Kaupunki

Koulukuraattorit päivystävät nyt Instagramissa ja Whatsappissa Vantaalla – vastaa HS:n kyselyyn somen käytöstä koulutyössä

Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro, miten sosiaalista mediaa sinun kokemuksesi mukaan käytetään koulussa. Vantaalla kuraattorit ottivat some-sovelluksia käyttöön koulun sosiaalityössä. Yhteydenpito tiivistyi, ja älypuhelimien ansiosta lasten ja nuorten pulmiin on päästy puuttumaan varhaisessa vaiheessa.

Joukko vantaalaisia koulukuraattoreita on testannut sosiaalisen median käyttöä työssään vuoden 2014 keväästä lähtien – hyvin tuloksin.

Osa kuraattoreista halusi muutama vuosi sitten oppia ymmärtämään nuorten käyttämiä sosiaalisen median sovelluksia ja alkaa käyttää somekanavia työssään. Niinpä syntyi idea sosiaalisessa mediassa toimivista koulukuraattoreista, joille voi esimerkiksi lähettää ääniviestin ja jotka ilmoittavat Instagramissa, milloin he ovat tavattavissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön projektirahan turvin kehitetty Somessa-hanke alkoi vuoden 2014 maaliskuussa ja päättyi vuoden 2016 syyskuussa. Moni sen aikana ideoiduista käytännöistä osoittautui niin hyviksi, että nyt kaikilla noin 40:llä Vantaan kuraattorilla on käytössään älypuhelimet ja tablettitietokoneet.

Vantaalaisten nuorten huoliin ja pulmiin on päästy puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun kuraattorien viestittely oppilaiden kanssa lisääntyi älypuhelimien ja somesovellusten käyttöönoton ansiosta. Älykännyköillä oppilailla on matala kynnys ottaa yhteyttä kuraattoriin, ja kuraattorit ovat paremmin tavoitettavissa. Yhteydenpito on tiivistynyt.


Hankkeen alku ei ollut kuraattoreille helppo, sillä he lähtivät nuoriin verrattuna takamatkalta. Vantaalaiskuraattoreilla ei ennen hanketta ollut käytössään älypuhelimia tai tabletteja, vaan asioita hoidettiin pöytäkoneilla ja näppäinluureilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuraattoripalveluiden kehittämisessä oli onneksi apuna joukko nuoria, joilta kuraattorit saivat ajantasaista tietoa nuorten kullakin hetkellä suosimista sovelluksista ja niiden käyttötavoista.

”Kuraattorit panivat todella rohkeasti oman työn nuorten arvostelulla alttiiksi ja halusivat oppia nuorilta. Yleensähän me aikuiset ei toimita näin, vaan ajatellaan osaavamme asiat nuorempia paremmin”, suunnittelija Mimmi Mäkinen Verkkonuorisotyön valtakunnallisesta kehittämiskeskuksesta (Verke) sanoo.

Mihin somea ja älypuhelimia sitten kokeilun aikana käytettiin?

Parhaiten testatuista sovelluksista toimi niin kuraattorien, oppilaiden kuin vanhempienkin mielestä pikaviestipalvelu Whatsapp. Sieltä näki myös, milloin nuori oli käyttänyt sovellusta viimeksi, jos oli tarvetta puhua esimerkiksi riittävästä unesta ja nukkumaanmenoajoista.

Kaikille nuorille ei ole helppoa ilmaista itseään kirjallisesti, ja tällöin saattoi olla helpompaa lähettää ääniviesti, joita monet nuoret käyttävät muutoinkin paljon.

Nuoret myös lähettivät kuraattorille mielialaansa kuvaavia kuvaviestejä tapaamiskertojen välillä. Kuvat auttoivat nokikkain ollessa puhumaan luontevasti esimerkiksi tunteista tai jostakin oppilaan mieltä vaivaavasta asiasta.

Myös joidenkin, kuten maahanmuuttajataustaisten, vanhempien oli helpompi ottaa yhteyttä Wilmaa epävirallisemmassa ympäristössä, jossa koettiin, että esimerkiksi oikeinkirjoituksella ei ole niin suurta merkitystä. Wilma on koulujen, oppilaiden ja vanhempien välillä käytettävä sähköinen viestintäpalvelu.


Somettavat kuraattorit käyttivät ryhmäviestejä eri kohderyhmille.

”Esimerkiksi 9.-luokkalaisten kanssa oli ”lintsareiden” pienryhmä, jossa tsempattiin käymään koulussa. Kolmasluokkalaisten tyttöjen pienryhmässä jaettiin asioita kiusaamiseen liittyen”, kertoo Veromäen ja Seutulan koulun kuraattori Minna Lahdensivu.

Viidesluokkalainen Miisa Tuomivirta kirjoittaa mielessään olevia asioita kuraattori Lahdensivulle Messengerissä. ”Sitä on helppo käyttää, koska käytän sitä myös äidin ja kavereiden kanssa”, Tuomivirta kertoo. Kun Lahdensivu saa viestin, hän pyytää oppilaan luokseen juttelemaan asiasta kasvokkain.

Kuraattorin helppo lähestyttävyys loi kuraattoreille välillä aikapaineita, kun yksi lyhyt viesti saattoi sisältää pyynnön, johon liittyi paljon työtä. Toisaalta monet rutiinihommat helpottuivat älykännyköiden sovellusten ansiosta.

”Ei tarvitse vaellella tuolla käytävillä haeskelemassa oppilaita, vaan voi muistuttaa ajasta viestillä, joka ilmestyy siihen kännykän ruutuun”, Lahdensivu sanoo.

Tietoisuus kuraattoripalveluista lisääntyi, kun somekanavia otettiin käyttöön.

”Useinhan kuraattorin huone on jossain koulun alakäytävällä, ja hän voi olla paikalla vain pari kertaa viikossa. Nyt kuraattori saattoi postata vaikka Instagramiin kuvan, että nyt olen täällä. Tällä on oppilaan näkökulmasta suuri ero siihen, että kuraattori näkyisi vain koulun virallisilla ilmoitustauluilla ja nettisivuilla”, perustelee suunnittelija Mäkinen Verkestä.

Kuraattorien työtä tehdään esi- ja perusopetuksesta toiselle asteelle asti. Hankkeessa mukana olleiden kuraattorien mielestä someen liittyvät hyvät käytännöt eivät ole vielä tarpeeksi juurtuneet kaikkien kuraattorien perustyöhön. Sosiaalisen median työtapojen opetteluun ja jalkautukseen pitää siis edelleen panostaa.

”Koko ajan pitää olla hereillä. Nyt uusi juttu ovat meillä aktiivisuusrannekkeet, joita kuraattorit voivat antaa nuorille unirytmin ja liikunnan seuraamiseen”, kertoo Minna Lahdensivu.

Vantaan somettavat kuraattorit ovat edelläkävijöitä

Suunnittelija Mimmi Mäkinen Verkkonuorisotyön valtakunnallisesta kehittämiskeskuksesta (Verke) arvioi, että Vantaan kuraattorit ovat edelläkävijöitä.

”Somen käyttö kuraattorityössä ei ole vielä laajasti levinnyt tapa, vaikka kokeiluja on toki ollut muuallakin kuin Vantaalla.”

Helsingissä esimerkiksi toisella asteella työskentelevät kuraattorit ja psykologit ylläpitävät lukiossa tai ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen Toisen asteen yhteys -sivustoa ja toimivat myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

”Osa työntekijöistä kyllä haluaisi käyttää somea nuorten kanssa. Hallinnollisesti ei kuitenkaan aina ymmärretä, että älypuhelin tulisi työvälineeksi, ja niihin ei löydy rahaa”, Verken Mäkinen kuvaa tilannetta.

”Tavallista on myös esimerkiksi se, että tietosuoja-asioihin vedoten torpataan somen käyttöönotto, eikä edes selvitetä, mitä asialle voisi tehdä.”

Koulukuraattoreiden yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Gråsten-Salonen kertoo, että kuraattoreilla ympäri Suomen on kiinnostusta sosiaalisen median käyttöön työssään, mutta laitteiden puute ja tietoturva-asioiden pohdinta on hidastanut käyttöönottoa.

”Somea ei saa käyttää salassa pidettävien tietojen välittämiseen, eikä siellä voi kertoa arkaluontoisia henkilötietoja, mutta se sopii hyvin yleisistä asioista tiedottamiseen ja on hyvä ja nopea väline siihen”, Gråsten-Salonen sanoo.

”Whatsappin yksi hyvä puoli on esimerkiksi se, että siitä näkee, onko lapsi tai nuori lukenut viestin. Sillä saa myös nopeasti tietoa kohdennetulle ryhmälle.”

Gråsten-Salosen mukaan osa oppilaista ja myös vanhemmista käyttää viestittelyyn mieluummin Whatsappia kuin tekstiviestiä siksi, että jokainen tekstari maksaa, eikä saldoa aina edes ole.

”Vanhempi voi pyytää esimerkiksi kuraattoria soittamaan, jolloin puhelu menee kuraattorin piikkiin ja säästyy vanhemman puhelinkuluja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kuraattorit tutustuivat someen


 Koulukuraattorit ovat ehkäisevään lastensuojelutyöhön erikoistuneita koulun sosiaalityöntekijöitä.

 Somessa-hanke alkoi vuonna 2014 Vantaan kouluissa.

 Hankkeen aikana kuraattorit tutustuivat erilaisiin sosiaalisen median sovelluksiin, joista tarkempaan testiin valittiin Whatsapp, Instagram, Ask.fm ja Kik. Niiden avulla pidettiin yhteyttä oppilaisiin ja heidän vanhempiinsa.

 Apunaan kuraattoreilla oli 7–20-vuotiaita oppilaita, joita kutsuttiin asiantuntijaryhmäksi.

 Oppilaat antoivat kuraattoreille tietoa somen ilmiöistä, sovelluksista ja yhteisöistä sekä opastivat sovellusten ja laitteiden käytössä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Sosiaalityö
 • Peruskoulu
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti

  5. 5

   Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”

  6. 6

   Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

  7. 7

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Entinen penkkipunnertaja löi pahoinpitelyyn väliin mennyttä miestä ”koukkulyönnillä” päähän – mies menetti tajuntansa jo ennen kaatumista ja sai vakavan aivovamman

  10. 10

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  10. 10

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuntematon sotilas nousi 2000-luvun katsotuimmaksi elokuvaksi – päihitti Pahat pojat
  3. ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista
  4. Ursa selvitti, minne Inarin meteoriitti syöksyi – putoamispaikka on Suomen syrjäisin kolkka, mutta entä jos kappaleet olisivat pudonneet Helsinkiin?
  5. Joulu lähestyy – auta Lasten uutisia koristelemaan kuusi!
  6. Mustan Barbaarin äiti kertoi oikeudessa luulleensa poliisia kerjäläiseksi – ”Kun katselin häntä, minulle ei tullut mieleenkään, että hän voisi olla poliisi”
  7. FC Hongalle liiganousun ratkaisseen maalin tehnyt Ilari Äijälä lopettaa pelaajauransa
  8. Kehuttu thairavintola Pinto avasi sisarpaikan Kallioon: Poompuissa on paljon enemmän tilaa
  9. Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”
  10. Viron kansallisbaletti toi Suomeen maan ensimmäisen baletin – Tuore koreografia kunnioittaa perinnettä, mutta on silti vahvasti omaäänistä
  11. Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti
  12. Näytä lisää