Kaupunki

30-vuotias seitsemän lapsen yksinhuoltaja Habiba Ali nousi Espoon valtuustoon – ”Suomeen oli hyvä tulla 1990-luvulla, nyt on toisin”

Espoon valtuusto muuttui naisvaltaiseksi ja monikulttuuriseksi. Naisia on valtuutetuista 56 prosenttia, maahanmuuttajataustaisia valtuutettuja kolme.

Nuoret naiset. Sanaparissa voi olla vastaus Espoon tulevaisuuden kysymyksiin.

Espoon kaupunginvaltuusto muuttui sunnuntaiyönä kertaiskusta naisvaltaiseksi ja aiempaa monikulttuurisemmaksi.

”Kyllä pidän sitä kannanottona sille, mitä Suomessa nyt tapahtuu. Ihmiset ovat kyllästyneitä tähän, siihen halutaan muutos”, sanoo tuore kuntapoliitikko Espoon keskuksesta, seitsemän lapsen yksinhuoltaja Habiba Ali (sd).

Ali on suorasukainen nainen, joka hymyilee paljon ja saa myös paljon aikaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sen voi päätellä siitä, että tämä 30-vuotias espoolainen on seitsemän 5–12-vuotiaan lapsen yksinhuoltajaäiti ja luo uraa Kirkon ulkomaanavun projektikoordinaattorina – sekä pian myös kuntapolitiikassa. Ali valittiin Sdp:n edustajana valtuustoon 276 äänellä. Hänestä tulee kaupunginvaltuutettu, jos tulos ei muutu tarkastuslaskennassa.

Ali tuli äitinsä mukana Somaliasta Suomeen 1990-luvun alussa. Sisaruksia on yhteensä 11. Osa lapsista tuli Suomeen aiemmin, Ali ja muutama muu äitinsä kanssa hieman myöhemmin.

”Isämme kuoli vuonna 1988 sisällissodassa, äidin oli pakko lähteä turvaan. Olimme ensin Keniassa pakolaisleirillä vuoden. Tulimme sitten Suomeen suoraan perheyhdistyksen kautta. Vanhemmat sisarukset tulivat Moskovan kautta Suomeen.”

Suomeen Ali saapui viisivuotiaana, eikä hänellä ollut mitään muistikuvia synnyinmaastaan Somaliasta. Hän tutustui maahan vasta 2000-luvulla matkustettuaan sinne ensimmäistä kertaa elämässään.

Nyt Ali hoitelee seitsemänlapsisen perheensä arkea ja työtään äitinsä avustuksella.

”Hän on suurin esikuvani ja idolini. Hän on aina iloinen ja positiivinen”, tuore valtuutettu kehuu.

Puuhaa on valtavasti ja aika kuluu nopeasti. Tarkka aikataulu auttaa joissakin asioissa, toisissa taas on vaikeaa onnistua millään.

”Joka päivä on pakko käydä kaupassa, koko ajan on joku asia lopussa. Kasvavassa iässä olevat lapset juovat maitoa ja syövät juustoa ihan käsittämättömän paljon. Eilen ostin kolme litraa maitoa ja se oli jo aamulla lopussa”, Ali päivittelee ison lapsiperheen arkea.

Alia odottaa erilainen kaupunginvaltuusto kuin mihin Espoossa on totuttu.

Espoo on perinteisesti ollut miesten johtama kaupunki, mutta nyt 56 prosenttia valtuutetuista on naisia.

Myös ääniharavien lista on naisvaltainen, vaikka eniten ja toiseksi eniten ääniä saaneet ovat miehiä: Kai Mykkänen (kok) ja Timo Soini (ps).

Pitkän matkan vihreät puurtajat, valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo, keräsivät eniten ääniä puolueessaan: Hopsu 2 552 ääntä ja ja Elo 2 167 ääntä.

Paljon ääniä keräsivät myös Sdp:n Maria Guzenina (3 873 ääntä) ja Rkp:n Christina Gestrin (2 528 ääntä).

Valtuusto on myös aiempaa vihreämpi: puolue sai kolme paikkaa lisää samalla kun valtuuston suurin puolue kokoomus menetti kolmen paikkaa.

Espoon valtuusto muuttui myös värikkäämmäksi: liberaalien listalta nousi yllätysnimi Juhani Kähärä. Lisäksi keskusta sai yhden lisäpaikan – mikä sekin saattaa olla nimekkään naisen, entisen europarlamentaarikon Riikka Pakarisen (aiemmin Manner) ansiota. Myös vasemmistoliitolle lohkesi lisäpaikka, naiselle sekin.

Kokoomuksella on kuitenkin uudessa valtuustossa edelleen vahva enemmistö: 26 paikkaa. Vihreät jäävät kauaksi 17 valtuustopaikallaan.

Vaalitulos saattaa heijastella päätöksiin muilla tavoin: vihreillä on suuren äänimääränsä turvin aiempaa parempi mahdollisuus valita yhteistyökumppaninsa. Lisäksi kokoomuksen rivit näyttävät erilaisilta kuin aiemmin, nuoremmilta.

Valtuuston nuorin jäsen tuleekin kokoomuksen riveistä. Anna Rukko on 20-vuotias westendiläinen korutaiteilija ja syksyn ylioppilas.

Rukossa ei ole niinkään hämmästyttävää hänen ikänsä ja taustansa, vaan hänen äänisaalinsa. Rukko keräsi 617 ääntä. Määrä on ensikertalaiselle hurja.

Mutta Rukko onkin poikkeus monella tavalla.


Hän on ehtinyt tehdä ja kokea 20-vuotiaaksi paljon: sairastanut syövän 11-vuotiaana, opiskellut ylioppilaaksi ja siinä sivussa kerännyt Lastensairaalalle itse tekemillään koruilla 63 000 euroa.

Rukko valittiin Vuoden nuoreksi menestyjäksi vuonna 2015. Häntä voisi pitää kokoomuksen unelmaminiänä: nuori ja tarmokas menestyjä Espoon Westendistä. Ihminen, joka on jo selviytynyt niin monesta ja ponnistaa nyt kohti uusia saavutuksia.

Mutta mistä koostui tämän nuoren poliitikon äänimäärä? Sitä ei Rukko osaa sanoa.

”Tuntui, että nyt nuoret lähtivät äänestämään ja se on minun mielestäni ihan ihanaa.”

Hän ei ole aiemmin ollut mukana kuntapolitiikassa, mutta esillä kyllä muista syistä.

”Enhän minä ihan tyhjästä tullut, vaan olen ollut jonkin verran esillä aiemminkin, ihmiset on varmaan arvostanut sitä, mitä olen tehnyt aiemmin.”

Rukosta kirjoitettiin paljon muun muassa vuonna 2014, kun hänen vapaaehtoistyönsä Lastensairaalan hyväksi avasi ovet Linnan juhliin.

Rukon kampanjan tärkeimmät teemat liittyivätkin läheisesti hänen henkilökohtaiseen historiaansa ja perheeseen.

”Olen itse sairastanut syövän ja nämä asiat ovat olleet läsnä arjessamme. Olen kokenut näin nuoreksi melko paljon ja siksi uskon, että olen myös joissain asioissa asiantuntija ja ehkä valtuustossa pääsen jossain vaiheessa myös sellaisiin asioihin vaikuttamaan ja niistä kertomaan.”

Myös Rukon näkövammainen pikkuveli on ollut jonkin verran esillä vaalikampanjassa. Esteettömyyteen liittyvät asiat sekä vammaishoito ovat Rukolle tärkeitä asioita.

Julkisuuden lisäksi Rukon menestyksen saattoi sinetöidä sitkeä jalkatyö ja säännöllinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa. Rukko jakoi lähes 12 000 mainoslehtistä ja partioi kaupunkilaisten keskuudessa säästä riippumatta.

Facebookiin tuli päivityksiä päivittäin, eivätkä ne aina olleet kovin vakavia.

”Tein päivityksiä myös kaikista hölmöistä asioista, joita tuli tehtyä aina välillä. Halusin pitää ihmiset mukana siinä kampanjoinnissa ja näyttää, minkälaista se oikeasti on.”

Rukko puhuu kuntavaalimokista. Ne ovat esimerkiksi tällaisia:

”Eilen kysyin vanhemmalta herrasmieheltä ruotsiksi: ’joko olet synnyttänyt kuntavaaliehdokkaasi?’ sen sijaan että olisin kysynyt: ’joko olet löytänyt’. Tajusin kyllä virheeni, mutten ehtinyt sitä korjaamaan, koska mies vain lähti sanomatta sanaakaan. Selkeästi ei ollut synnyttänyt. Hyvin meni”, Rukko kirjoitti vaalityötä koskevassa päivityksessään 2. päivä huhtikuuta.

Kesällä alkavasta valtuustotyöstä Rukko odottaa mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia ja uuden oppimista.

Sekä Rukko että demareiden Ali päättivät lähteä ehdokkaaksi omien kokemusten valaisemina. Rukon silmät avasi sairastuminen sekä pikkuveljen arjen vierestä seuraaminen. Tuli tunne, että täytyy itse tehdä jotain.

Samanlainen tunne tuli myös Alille, mutta eri syistä.

Hän koki vaikeaksi enää selviytyä Suomen kiristyvästä ilmapiiristä.

”Minun mielestäni Suomeen oli hyvä tulla 1990-luvulla, nyt on toisin. Minun päälleni syljetään ja minulle huudellaan. En uskalla enää liikkua yksin. Tuli sellainen olo, että on tehtävä jotain.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  4. 4

   Venäjä lähetti puolustus­ministeriön delegaation Pohjois-Koreaan, vierailun tarkoitus tuntematon

  5. 5

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  8. 8

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista: ”Sairastan astmaa, ja se on hyvin kaikkien tiedossa”
  3. Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta
  4. Venäjä lähetti puolustus­ministeriön delegaation Pohjois-Koreaan, vierailun tarkoitus tuntematon
  5. Sääkaaos jatkuu Helsinki-Vantaalla: lennot myöhästelevät tänäänkin, kentälle jääneiden matkatavaroiden toimitusajoista ei tietoa
  6. Pohjalainen: Perussuomalaisten perustajiin kuuluva Raimo Vistbacka siirtymässä sinisiin
  7. Antti Tuiskun Mä hiihdän -hitin soidessa voi nähdä ikonisen kuvan Mika Myllylästä suohon vajonneena, ja siksi se on täydellinen popkappale meille suomalaisille
  8. Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta
  9. Enää ei voi toimia kuin Paavo Väyrynen – eduskunta muuttaa sääntöjään niin, että paluustaan on ilmoitettava hyvissä ajoin
  10. Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”
  11. Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute
  12. Näytä lisää