Kaupunki

American Car Show täyttää 40 vuotta ja Harri Virta korjaa Camaroaan näyttelykuntoon – ”Jopa suomalaiset lähestyvät helposti, kun on tällainen auto”

Harri Virta on aikoinaan maanitellut näyttelijä Matti Pellonpään avo-Impalansa kyytiin. Nyt hän valmistautuu viemään Chevrolet Camaronsa American Car Show’hun.

Tien päällä taas. Tai no, ei ihan vielä. Sormet ristiin, että pian. Ei enää mitään ikäviä yllätyksiä, kiitos!

”Toivottavasti huomenna ei sada”, pohdiskelee amerikkalaisia autoja harrastava Harri Virta ääneen ja kampeaa autotallin nosto-oven auki Vallikallion asuinalueella Espoon Leppävaarassa.

Oven takaa paljastuu harmaalla suojapeitteellä verhottu avoauto. Virta, 56, riuhtaisee pressun pois, ja esiin tulee Chevrolet Camaro SS vuosimallia 1969. Sen konepellin alla lymyilee vaiti 5,7-litrainen ja 350-kuutiotuumainen moottori.

”Tavallaan köyhdytetty Corvette”, Virta sanailee autostaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tallin lattialla lojuu vaihdelaatikko vivustoineen.

”Pääset nyt näkemään, mikä on tämän autoharrastuksen ydin”, Virta naurahtaa.

Toimittaja pääsee jopa hieman kokemaan, kun väliaikaisesti liikuntakyvytöntä autoa työnnetään porukalla valokuvauksen yhteydessä.


Amerikanrautoja harrastava ihminen ei voi olla kärsimätön. Ikävät yllätykset, viivästykset ja loputon rassaaminen kuuluvat harrastustoiminnan luonteeseen.

Virran Camaronkin piti olla ajokunnossa jo pari viikkoa takaperin. Vuosi sitten hankitun auton vaihdelaatikko osoittautui kuitenkin tarkemmassa tutkailussa vääränlaiseksi.

Piti etsiä uusi – tässä tapauksessa siis myös vanha – ja tummansininen auto tönötti odottamattoman pitkään pukkien päällä. Viikonlopuksi Virran pitää saada se näytteille American Car Show’hun Helsingin Messukeskukseen.

”Kaikennäköistä häsläkkää on ollut tässä. Autoharrastuksen pimeä puoli on se, että kun jokin alkaa mennä pieleen, niin sehän sitten menee pieleen.”

Virta on kolmannen polven vantaalainen eli Helsingin maalaiskuntana muinoin tunnetusta pitäjästä elontielle ponnistanut mies. It-tehtävissä Nokiassa yhtiön hulluina vuosina 2000-luvun alussa ollut ja nykyisin VR:n hankinnan laatupäällikkönä työskentelevä Virta kuvailee itseään ”millintarkaksi perfektionistiksi”.

”Minulle on sanottu, että autoni ovat liian täydellisiä.”

Ei siis käynyt laatuun, että Camarossa olisi Mustangin vaihdelaatikko.

Autojen ropaaminen ei ole Virralle sitä, mitä tosi-tv-sarjoissa näytetään. Hän ei oio tuumaakaan. Kaunis ulkokuori ei riitä, vaan auton pitää olla tiptopkunnossa sisuskaluiltaankin.


Virta kertoo amerikanrautojen rakentelun olevan vastapainoa hänen työarjelleen. Ensimmäisen ”projektin” hän otti hoitaakseen 1970-luvun lopussa, ja sen jälkeen autoja on ollut tallissa ja ajossa useampia – Camaroitakin neljä.

”Pienestä pitäen olen tykännyt purkaa ja kasata. Se on kuulemma välillä vähän rasittavaakin.”

Intohimo ei kuitenkaan herätä närää kotioloissa, sillä myös Virran vaimo Merja on innokas jenkkiautoharrastaja. Tai petrolipää, kuten Virta kuvailee. Pariskunta omistaa yhdessä avomallisen, vuosimallia 1966 olevan Chevrolet Impalan.

Virrat osallistuvat kesäisin autoineen kokoontumisajoihin eli cruisingeihin. Suurimpia sellaisia on Helsingissä joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina järjestettävä Cruising Night, joka kerää parhaimmillaan Kauppatorin tupaten täyteen toinen toistaan näyttävämpiä autoja.

”Siellä käymme aika aktiivisesti rouvan kanssa. Impala on säilytyksessä Hollolassa, niin sillä käymme sitten Lahden harrastetapahtumissa”, Virta kertoo.

Vaikka autot ovat kokoontumisissa toki tärkeässä roolissa, kaiken ytimessä on lopulta harrastuksen sosiaalinen puoli.

”Suurin suolahan siinä on se, että pääsee näkemään ihmisiä. Minäkin tunnen niin hirveästi autoharrastajia.”


Näyttävät autot saavat Virran mukaan myös entuudestaan tuntemattomat suomalaiset käyttäytymään varsin epäsuomalaisesti. Kiiltävät pinnat, esteettiset muodot ja äreä mylly konepellin alla herättävät monen uteliaisuuden. ”Paljon tuo syö bensaa?” on suosikkikysymys.

”Jopa suomalaiset lähestyvät helposti, kun on tällainen auto. Se on hämmentävää mutta mukavaa”, Virta sanoo.

Kauniit autot ja kauniit naiset kulkevat Virran mukaan luontevasti samassa yhtälössä. Tästä huolimatta yhteen hänen autoharrastusvuosiensa ikimuistoisimmista sattumuksista liittyy boheemi mies.

”Minun piti hakea Matti Pellonpää Elitestä pois. Ja se oli meinaan sitten oikeasti aivan helvetin vaikea keikka.”

Erikoinen maanittelutilanne pääsi syntymään, kun Virta oli 1990-luvun alussa puuhaamassa drive-in-elokuvanäytöksiä, joissa esitettiin Aki Kaurismäen elokuvia. Erääseen Vantaan Tikkurilassa järjestettyyn näytäntöön oli kutsuttu kunniavieraaksi näyttelijä Matti Pellonpää, jonka noutajaksi valikoitui Virta silloisella Impalallaan.

Taiteilija ei olisi kuitenkaan halunnut poistua virvokkeiden äärestä Elitestä mutta viihtyi Virran mukaan lopulta Tikkurilassakin.

Virtojen amerikanraudat ovat museorekisterissä, eli niillä saa ajaa vain 30 päivää vuodessa. Autoharrastus on vienyt heitä kuitenkin myös Suomen rajojen ulkopuolelle – tietysti Yhdysvaltoihin asti. Yksi ajoreissu siintää vielä erityisesti haaveissa.

”Olemme suunnitelleet ykköstien ajamista Los Angelesista Seattleen. Kävisi autovuokraamosta hakemassa nykykorisen avo-Camaron ja ajaisi sillä”, Virta aprikoi kruisailusta Tyyntämerta nuolevalla klassikkotiellä.


American Car Show järjestetään 40. kerran

Helsingin Messukeskuksessa alkaa perjantaina American Car Show -autonäyttely. Tapahtuma järjestetään jo 40. kerran.

Amerikanrautojen lisäksi näytteillä on muun muassa tuning-autoja, moottoripyöriä ja kilpa-autoja.

Myös Harri Virta tuo Chevrolet Camaronsa näytille. Hän on mukana GM-Cruisers-kerhossa ja on aiemmin toiminut myös Impala-kerhon puheenjohtajana.

Yksi tämän vuoden American Car Show’n erikoisuuksista on se, että tapahtumassa huutokaupataan muusikko Remu Aaltosen ”keikka- ja kauppa-autona” ollut Lincoln Town Car Millennium Edition.

Tänä vuonna kolmipäiväisenä järjestettävä American Car Show on paisunut 2000-luvulla 50 000–60 000 kävijän tapahtumaksi. Ensimmäisen kerran se järjestettiin toukokuussa 1978 Tikkurilan jäähallissa Vantaalla. Jo tuolloin autoja kävi tutkailemassa yli 14 000 ihmistä.

”Mallia otettiin ruotsalaisten jenkkiautoharrastajien ja raggareiden hot rod -autonäyttelyistä, joita järjestettiin Tukholmassa. Tikkurilan jäähalli valikoitui ensimmäiseksi näyttelypaikaksi siksi, että se oli edullinen ja riskikynnys oli aika matala”, muistelee tapahtuman järjestävän Finnish Hot Rod Associationin projektipäällikkö Martti Luoso.

”Autoja oli näytteillä vain kolmisenkymmentä eli sen verran, mitä nyt kiekkokaukaloon mahtui. Yleisöryntäys yllätti meidät täydellisesti.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Harrastukset
 • American Car Show

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  9. 9

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää