Kaupunki

Vapaavuori vei äänet ja pudotti Helsingin vaikutusvaltaisimman poliitikon valtuustosta – ”Jannen menestys osui minuun”

Tatu Rauhamäki on istunut vuosia pöydissä, joissa sorvataan Helsingin keskeisimpiä päätöksiä. Sitten hän putosi valtuustosta. Nyt hän kertoo, miltä se tuntuu.

Politiikka ja edustuksellinen demokratia ovat siitä hauskoja asioita, ettei vaalimenestys läheskään aina selitä saavutettujen tehtävien painoarvoa. Tästä oiva esimerkki on Tatu Rauhamäki.

Näillä sanoilla alkoi kokoomuksen Rauhamäestä kertova HS:n lehtijuttu syyskuun puolivälissä 2011. Alku on ajankohtainen yhä, yli viisi ja puoli vuotta myöhemmin.

Rauhamäki on istunut vuosikaudet pöydissä, joissa sorvataan Helsingin keskeisimpiä päätöksiä. Valtuustoon ja noita päätöksiä tekemään hän on kuitenkin yltänyt usein vain rima kolisten.

Sunnuntaina tuo kolina päättyi riman putoamiseen ja Helsingin kaupunginhallitusta johtavan Rauhamäen jäämiseen kaupunginvaltuuston ulkopuolelle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Asetelma on käsittämätön, kun sitä ryhtyy ajattelemaan tarkemmin. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja on Helsingin selvästi vaikutusvaltaisin poliitikko. Vertailu valtakunnan politiikkaan on hankalaa, mutta asetelma on kutakuinkin sama kuin se, ettei vaaleissa ehdolla oleva pääministeri pääsisi eduskuntaan.

”Tietenkin tämä tilanne ketuttaa. Olen pettynyt henkilökohtaiseen tulokseeni ja itseeni”, Rauhamäki sanoo nyt muutama päivä vaalin jälkeen.

”Kaupunginhallituksen johtaminen siviilityön ohella on aika kuluttavaa hommaa, joten eräänlainen hopeareunus tässä on se, että saa elämänhallintaansa takaisin.”

Rauhamäen ensianalyysi omasta kehnosta vaalituloksesta on se, ettei hänen maltillinen ja kompromissihakuinen toiminta- ja esiintymistapansa vedonnut äänestäjiin.

”Jos olisin vaalikampanjani aikana kääntänyt takkini ja alkanut puolustaa esimerkiksi Malmin lentokentän säilyttämistä, niin olisin mennyt kirkkaasti läpi. Mutta en minä olisi voinut tehdä sellaista. Itsensä kanssa on osattava elää.”

”Näissä vaaleissa putosi myös monia muita keskeisiä vallankäyttäjiä, kuten meidän valtuustoryhmää johtanut Laura Rissanen, opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn ja sote-lautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila. On hyvä kysymys, mistä se johtuu.”

Myös vihreiden kaupunginhallituksen jäsen Hannu Oskala tippui valtuustosta tarkastuslaskennan jälkeen.

Rauhamäki ei ole koskaan ollut kansaa villitsevä ääniharava. Putoaminen oli lähellä jo lokakuun vaaleissa 2012. 

Tuolloin hän pääsi viimeisenä kokoomuslaisena ehdokkaana läpi kaupunginvaltuustoon. Ero hänen ja tuolloin kokoomuksen riveistä rannalle jääneen Johanna Sydänmaan välillä oli Rauhamäen hyväksi 39 ääntä. Nyt Rauhamäki jäi rannalle 32 äänen marginaalilla.

Tällä kertaa edessä oli mahdoton tehtävä, kun hän kilpaili osin samoista äänistä koko Suomen ylivoimaisen ääniharavan Jan Vapaavuoren (kok) kanssa. Samaan kaveripiiriin kuuluvia miehiä on kutsuttu nimityksillä Majakka ja Perävaunu. 

Ironista on, että juuri Majakka pudotti Perävaunun valtuustosta.

”Janne keräsi 30 000 ääntä, joten on selvää, että se on osittain pois myös kokoomuksen muilta ehdokkailta. Jannen menestys osui nykyisistä valtuutetuista varmasti eniten minuun”, Rauhamäki arvioi.

”Pitää kuitenkin muistaa, että ilman Jannea meidän vaalivoitto Helsingissä olisi ollut ihan hilkulla. Olen tehnyt niin kauan töitä kokoomuksen eteen, että omaa menestystä tärkeämpää on se, että kokoomus on Helsingin suurin myös seuraavalla kaudella.”

Rauhamäki on istunut Helsingin valtuustossa vuodesta 2000. Hän on sen jälkeen johtanut muun muassa Helsingin kaavoitusta ohjaavaa kaupunkisuunnittelulautakuntaa, kaupungin suurinta valtuustoryhmää ja nyt viimeiset reilut neljä vuotta Helsingin kaupunginhallitusta. 

Rauhamäki on ajanut oikeistolaista talouspolitiikan linjaa. Hän on ottanut valtuustosalissa usein yhteen esimerkiksi vasemmistoliiton ja Sdp:n kanssa. Kiistoista huolimatta häntä arvostetaan laajasti sekä Helsingin virkamiesten kuin myös valtuustosalin, puheenjohtajasta katsoen vasemmalla laidalla.

”Vaikka ääneni ei mennyt Tatu Rauhamäki numerolle, toivon todella hänen läpimenoaan”, kirjoitti Sdp:n Pilvi Torsti Facebookissa vaali-iltana.

Kun uutiset Rauhamäen ulosjäännistä paljastuivat, sama Facebook-seinä täyttyi muun muassa tällaisista kirjoituksista.

”Yllättävä ja harmittava lopputulos. Mutta suurkiitos hienosta työstäsi Helsingin eduksi!” kirjoitti Helsingin ympäristökeskuksen johtaja Esa Nikunen.

”Olet ollut hieno kaupunginhallituksen PJ, kiitos ja onnea”, säesti myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd).

Kun Rauhamäeltä kysyy asiasta, hän liikuttuu selvästi. 

”Tuntuu hirveän hyvältä saada tuollaista palautetta. Hiveleehän se”, hän sanoo.

Mutta eikö ristiriita äänestäjien ja kanssapoliitikkojen arvostuksen välillä katkeroita?

”Totta kai oma tulos sylettää, mutta en minä ole katkera. Tämä on ollut valtavan hieno matka. Olen saanut toimia Suomen hienoimman kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja monissa muissa hienoissa tehtävissä”, Rauhamäki sanoo. 

”Sitä paitsi meillä on talous vahvassa kunnossa ja puitteet valmiina organisaatiouudistusta varten. Voin siis jättää tehtävän ylpeänä. En halua omia saavutuksia. Helsingin hyvä kunto on tämän valtuuston keskeisten päättäjien perintö.”

Kuntavaalien kaikki tulokset löytyvät HS:n tulospalvelusta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka

Tatu Rauhamäki


 45-vuotias, naimisissa oleva töölöläinen.

 Harrastaa lenkkeilyä, sukeltamista, matkailua ja kokkailua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  3. 3

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  5. 5

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  8. 8

   Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Julkinen liikenne, lyhyet taksimatkat ja vuokra-auto 500 euron kuukausimaksulla – eri kulkutavat yhdistävät liikennepalvelut voivat tulevaisuudessa korvata omistusauton
  3. Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”
  4. Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku
  5. Taksi Helsinki etsii uutuusbisnestä seniorien hoivakuljetuksista – Verottaja ei hyväksy kyytejä kotitalousvähennykseen
  6. Hovioikeudessa kuullaan ehdottoman vankeustuomion saanutta Jari Aarnion alaista – ovatko Pasilan miehen puhelimet kulkeneet alaisen mukana?
  7. Idyllinen saarikunta Hailuoto on saamassa vihdoin sillan, mutta osaa asukkaista pelottaa muuttuminen ”Oulun lähiöksi” – ”Jos oululaiset haluavat liittyä Hailuotoon, voimme kuunnella, mitä heillä on tarjota”
  8. Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi Tilaajille
  9. Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset
  10. Tällaisia mielipiteitä metro kirvoitti vuonna 1982: Röyhkeät miehen­retaleet veivät istuma­paikat, Itä-Helsingin liikenne­yhteydet menivät piloille, möly tuhosi kesäloman
  11. Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta
  12. Näytä lisää