Kaupunki

Vihatun Stop töhryille -hankkeen rippeetkin haudataan – Kulosaaren kertaalleen peitetty graffitimuuri on palaamassa

Kulosaaren meluvalliin maalattu laillinen graffiti joutui vuonna 2000 Helsingin nollatoleranssin kohteeksi. ”Töhrintä on rikos”, kaupunki julisti silloin. Nyt uusi teos on poliittisessa nosteessa.

Maaninen tuijotus pilkottaa arkistokuvien kuoresta. Mustavalkoinen valokuva esittää suurta graffitia, joka nousi Helsingissä uutiseksi kesällä 1991.

Kulosaaren meluvallista otetussa kuvassa painajaismainen katse muistuttaa Freddy Kruegerista, klassikoksi tunnustetun 1980-luvun kauhuelokuvan Painajainen Elm Streetillä hirviöstä. Lupa sen ja muiden graffitien maalaamiseen oli vuonna 1991 saatu oikein apulaiskaupunginjohtajalta.

Meluvallista tuli nopeasti yksi Suomen tunnetuimmista luvallisista graffiteista.

Graffitien aikoinaan herättämistä ristiriidoista kertoo se, että HS on arkistoinut uutiskuvat kuoreen, jonka päällä lukee ”rikos, ilkivalta, töhriminen”.


Meluvallikaan ei saanut jäädä. Tuli vuosi 2000, ja Helsingin päättäjät ilmoittivat kaupungin töhrimisen saavan nyt loppua. Katukuvassa oli liikaa erilaisia suttuja ja tägäyksiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Alkoi Stop töhryille -kampanja. ”Töhrintä on rikos” ja ”Törkeästä töhrinnästä voi saada jopa neljä vuotta vankeutta”, kaupunki julisti asukkaille lähetetyssä lehdessä.

Kulosaaren meluvalli maalattiin vaaleaksi.

Jokin meni kuitenkin vikaan peitto-operaatiossa. Vanhat graffitit kuulsivat läpi vaalean maalikerroksen. Sen huomasi myös Antti Salminen. Hän on yksi Kulosaaren alkuperäisten graffitien suunnittelijoista.

Salmisesta oli tullut Helsingin nuorisoasiainkeskuksen katutaideprojekteista vastaava mediatuottaja. Kulosaaren meluvallin kohtalosta oli tullut hänen mielessään huonon kaupunkipolitiikan symboli.

Vähitellen Salminen alkoi puhua meluvallin kunnianpalautuksesta.

Vallin rapistumiseen oli kiinnittänyt huomiota jokapäiväisillä metromatkoillaan myös kaupunginvaltuutettu Sami Muttilainen (vas). Hän teki maaliskuussa yhdessä 22 muun valtuutetun kanssa valtuustoaloitteen vallin maalaamisesta uudelleen.

”Helsingissä on tuhottu graffitihistoriaa. Kulosaaren meluvallin uudelleenmaalaus olisi nyt kädenojennus Helsingiltä”, Muttilainen sanoo.


Helsingissä on nyt muraaleja kerrostalojen seinissä. Luvallisia graffitiseiniäkin on useita. Tämän viikon tiistaina kaupunkisuunnittelulautakuntakin kääntyi meluvallin uusien graffitien kannalle.

Lautakunta päätti suosittaa kaupunginhallitukselle, että useista Itäväylää reunustavista meluvalleista maalattaisiin graffiteiksi keskimmäinen ja mahdollisesti muiden muurien Itäväylän-puoleisia osia.

”Nyt on poliittista tahtoa, jota ei ennen voinut kuvitellakaan. Entiset rikolliset ovat nyt arvostettuja taiteilijoita”, Muttilainen sanoo.

Mutta mitä meluvalliin maalattaisiin? Uusi Kruegerin irvistys?

Kuntapoliitikkojen aloitteen mukaan vallin voisi restauroida sellaiseksi kuin se oli vuonna 1991. Tämä ei alkuperäisen suunnittelijan Salmisen mielestä ole hyvä idea.

Meluvallin alkuperäinen ulkoasu on hänelle yhä muistutus kaupungin kireästä nollatoleranssista. Töhrykampanjan seurauksena kaupunki saatiin siistittyä, mutta samalla menivät myös esimerkiksi Malminkartanon juna-aseman ja Pasilan luvalliset maalaukset.

Salminen kutsuu mieluummin kaupunkilaiset tekemään muuriin uudet kuvat.

”Eikä tehdä siitä monumentaalista pysyvää seinää vaan nähdään siinä katutaiteen väliaikaisuus. Se on keskeinen juttu”, Salminen sanoo.

Liian räiskyvää ei saa tehdä. Yksi syy, miksi Kulosaaren graffiteista on nytkin pitänyt neuvotella kauan, on liikenneturvallisuus. Maalauksista ei saa tulla sellaisia, että ne veisivät Itäväylää ajavien autoilijoiden huomiota liiaksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkikulttuuri
 • Graffitit
 • Kulosaari
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää